Így védekezhetünk a visszatérő herpesz ellen

Támogatott tartalom
megjelent:

Az ajakherpesz nagyon sok kellemetlenséget okozhat: szúr, fáj, viszket, ráadásul a kis hólyagocskákat rejtegetni is nehéz. Ha egyszer már megjelentek a tünetek, véglegesen nem szabadulhatunk a vírustól, ugyanakkor nagyon sokat tehetünk a megelőzésért és a tünetek enyhítéséért. (x)

ajakherpesz illusztrációA legtöbbet úgy tehetjük, ha odafigyelünk azokra a tényezőkre, amik aktiválhatják a herpeszvírust:

  • Erős UV-sugárzás: Kerüljük az erős napfényt, nyáron az ajkakat és a száj környékét is kenjük be magas faktorszámú naptejjel! A tünetek megelőzése érdekében a szoláriumot is érdemes hanyagolni.

  • Kimerültség: A fáradtság, rendszertelen életmód sok minden más mellett az ajakherpesz kiújulását is okozhatja. Felnőttek esetében átlagosan 7-9 óra a napi alvásigény, ügyeljünk ennek betartására!

  • Bizonyos ételek: Érdemes kerülni a diófélék, csokoládé, rizs, zselatin fogyasztását.

  • Stressz: Bár közhelynek hangozhat, sajnos igaz, hogy a stressz nagyon káros az egészségre, így a herpesz kiújulását is előidézheti. Érdemes olyan technikákat elsajátítania, melyekkel csökkentheti stressz-szintjét.

  • Immunrendszer legyengülése: Gyakran elég egy nátha, hogy előhozza az ajakherpeszt. Az egészséges életmódnak, rendszeres mozgásnak és helyes táplálkozásnak sok más mellett a herpesz elkerülésében is fontos szerepe van.

Mivel a herpeszvírus fertőző, így nagyon fontos, hogy kerüljük az érintkezést a fertőzött személyekkel: így például ne használjunk közös poharat, borotvát, ajakápolót! Erre mindenkinek érdemes odafigyelnie, nemcsak azoknak, akiknél már egyszer megjelentek a tünetek: mindig saját evőeszközt, poharat használjunk, ne igyunk üvegből, különösen ne mások után!

Mit tehetünk, ha mégis kiújul?

Minden óvintézkedés ellenére előfordulhat, hogy kiújul a herpeszünk. Szerencsére számos jel van, ami figyelmeztet rá, mint például a bizsergés, viszketés, égő érzés a száj körül. Ilyenkor érdemes minél hamarabb elkezdeni a kezelést, így jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulási folyamatot, és elkerülhetjük a fájdalmas hólyagocskák megjelenését. A vírusölő hatóanyagot tartalmazó krémek is ilyenkor a leghatásosabbak, ilyen például az aciklovir hatóanyagú Telviran® krém. Ha rendszeresen küzdünk ajakherpesszel, érdemes mindig magunknál tartani a már bevált krémünket, hogy időben meg tudjuk állítani a vírus szaporodását.

herpesz

Mire ügyeljünk még?

  • A továbbterjedés elkerülése érdekében mindig mossunk kezet, miután hozzáértünk a herpeszünkhöz, és cseréljük gyakrabban a törülközőnket!

  • A hólyagocskákat tilos piszkálni, kapargatni és kilyukasztani! Ezzel nemcsak a gyógyulási időt nyújtjuk el, de tovább is terjedhet a vírus.

  • Kerüljük a közvetlen érintkezést másokkal, hogy ne fertőzzük meg őket! Sajnos ilyenkor a csók is tiltólistás. A Nagy Csókteszt felmérés eredményei alapján közel a megkérdezettek egyharmada csókolózott már olyannal, akinek a nevét sem tudta. Ez sajnos könnyen a herpesz terjedését okozhatja, ugyanis a tévhit ellenére a herpeszvírus nemcsak a látható hólyagosodás időszakában fertőz.

Telviran® (50 mg/g krém): aciclovir hatóanyagú, vény nélkül kapható gyógyszer.
Egis Gyógyszergyár Zrt. HU17/18TEL2OT7 Lezárás dátuma: 2018.03.26.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el

a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg

kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.