• Így védekezhetünk a visszatérő herpesz ellen

   Szerző: WEBBeteg

   Az ajakherpesz nagyon sok kellemetlenséget okozhat: szúr, fáj, viszket, ráadásul a kis hólyagocskákat rejtegetni is nehéz. Ha egyszer már megjelentek a tünetek, véglegesen nem szabadulhatunk a vírustól, ugyanakkor nagyon sokat tehetünk a megelőzésért és a tünetek enyhítéséért. (x)

   A legtöbbet úgy tehetjük, ha odafigyelünk azokra a tényezőkre, amik aktiválhatják a herpeszvírust:

   • Erős UV-sugárzás: Kerüljük az erős napfényt, nyáron az ajkakat és a száj környékét is kenjük be magas faktorszámú naptejjel! A tünetek megelőzése érdekében a szoláriumot is érdemes hanyagolni.

   • Kimerültség: A fáradtság, rendszertelen életmód sok minden más mellett az ajakherpesz kiújulását is okozhatja. Felnőttek esetében átlagosan 7-9 óra a napi alvásigény, ügyeljünk ennek betartására!

   • Bizonyos ételek: Érdemes kerülni a diófélék, csokoládé, rizs, zselatin fogyasztását.

   • Stressz: Bár közhelynek hangozhat, sajnos igaz, hogy a stressz nagyon káros az egészségre, így a herpesz kiújulását is előidézheti. Érdemes olyan technikákat elsajátítania, melyekkel csökkentheti stressz-szintjét.

   • Immunrendszer legyengülése: Gyakran elég egy nátha, hogy előhozza az ajakherpeszt. Az egészséges életmódnak, rendszeres mozgásnak és helyes táplálkozásnak sok más mellett a herpesz elkerülésében is fontos szerepe van.

   Mivel a herpeszvírus fertőző, így nagyon fontos, hogy kerüljük az érintkezést a fertőzött személyekkel: így például ne használjunk közös poharat, borotvát, ajakápolót! Erre mindenkinek érdemes odafigyelnie, nemcsak azoknak, akiknél már egyszer megjelentek a tünetek: mindig saját evőeszközt, poharat használjunk, ne igyunk üvegből, különösen ne mások után!

   Mit tehetünk, ha mégis kiújul?

   Minden óvintézkedés ellenére előfordulhat, hogy kiújul a herpeszünk. Szerencsére számos jel van, ami figyelmeztet rá, mint például a bizsergés, viszketés, égő érzés a száj körül. Ilyenkor érdemes minél hamarabb elkezdeni a kezelést, így jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulási folyamatot, és elkerülhetjük a fájdalmas hólyagocskák megjelenését. A vírusölő hatóanyagot tartalmazó krémek is ilyenkor a leghatásosabbak, ilyen például az aciklovir hatóanyagú Telviran® krém. Ha rendszeresen küzdünk ajakherpesszel, érdemes mindig magunknál tartani a már bevált krémünket, hogy időben meg tudjuk állítani a vírus szaporodását.

     

   Mire ügyeljünk még?

   • A továbbterjedés elkerülése érdekében mindig mossunk kezet, miután hozzáértünk a herpeszünkhöz, és cseréljük gyakrabban a törülközőnket!

   • A hólyagocskákat tilos piszkálni, kapargatni és kilyukasztani!  Ezzel nemcsak a gyógyulási időt nyújtjuk el, de tovább is terjedhet a vírus.

   • Kerüljük a közvetlen érintkezést másokkal, hogy ne fertőzzük meg őket! Sajnos ilyenkor a csók is tiltólistás. A Nagy Csókteszt felmérés eredményei alapján közel a megkérdezettek egyharmada csókolózott már olyannal, akinek a nevét sem tudta. Ez sajnos könnyen a herpesz terjedését okozhatja, ugyanis a tévhit ellenére a herpeszvírus nemcsak a látható hólyagosodás időszakában fertőz.

   Szeretnék többet megtudni!

   Telviran® (50 mg/g krém): aciclovir hatóanyagú, vény nélkül kapható gyógyszer.
   Egis Gyógyszergyár Zrt.      HU17/18TEL2OT7       Lezárás dátuma: 2018.03.26.       www.telviran.hu

   A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el

   a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg

   kezelőorvosát, gyógyszerészét!

    

   Legutóbb frissült: 2018.03.29 16:49
   • WEBBeteg.hu