Gyorsabb gyógyítás, biztosabb gyógyulás

Szerző: Állami Egészségügyi Ellátó Központ

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elindulásával a magyar egészségügy digitalizációjának új fejezete kezdődött meg. Mostantól a háziorvosok és a szakorvosok közvetlen hozzáféréssel rendelkeznek az általuk kezelt betegek tárolt adataihoz, leleteihez, valamint egyéb vizsgálati eredményeihez.

Minden, 2017. november elseje után keletkező dokumentum automatikusan felkerül ebbe a biztonságos Térbe. Az ellátási folyamat nem változik, az új központi rendszer a háttérben működik és támogatja az egészségügyi dogozók munkáját.

  • Betegség, rutinvizsgálat vagy rendszeres ellenőrzés esetén az állampolgár EESZTfelkeresi orvosát, aki a helyi informatikai rendszerében felvesz egy ellátási eseményt. A rendszer az ellátási esemény megindítását elküldi a Térnek, így kapcsolva össze a beteget az orvossal a digitális felületen.
  • Az ellátás során a betegdokumentumok (leletek, ambuláns lapok, zárójelentések), e-receptek és e-beutalók az orvos rendszeréből kerülnek fel a Térbe, ahonnan majd az arra jogosult szakember (kezelő- vagy háziorvos, kizárólag a receptek esetében pedig a gyógyszerész) bármikor lehívhatja azokat.
  • A receptek az orvos jóváhagyása után válnak e-receptté a Térben. Ha bármilyen okból kifolyólag az adatokat nem tudja a helyi rendszer elküldeni a Térbe, akkor sem sérül az ellátási folyamat. Ebben az esetben hagyományos papírreceptet állít ki a rendszer, amelynek tartalma majd a gyógyszer kiváltásakor, a gyógyszertárban kerül be a Térbe.
  • Az elektronikus receptként felírt készítményeket továbbra is bárki számára ki lehet váltani a papír alapú felírási igazolással. Az ellátott saját gyógyszereihez a személyi igazolványa és a TAJ-kártyája együttes bemutatásával is hozzájuthat, de a közeljövőben pedig elegendő lesz csupán az elektronikus személyi igazolványával igazolni magát.
  • Az orvos a beutalót a saját rendszerében írja meg, ahogy eddig is, és a dokumentum innen kerül fel a Térbe, ugyanúgy, mint az e-recept. Az eredményekért a jövőben már nem kell majd visszamennie a betegnek az adott intézménybe, hiszen a kezelőorvosa saját számítógépén eléri azokat. Ugyanígy láthatja a kezelőorvos azt is, hogy mely gyógyszereit váltotta ki a beteg.

Az EESZT előnyei

Hogyan működik az EESZT? - Nagyobb méretért kattintson a képre!

Hatékonyabb kezelés: a háziorvos látja az összes, 2017. november 1. után keletkezett leletet, vizsgálati eredményt, még azokat is, amiket más orvos rendelt vagy végzett el.

Gyorsaság, biztonság: mostantól nincs elveszett zárójelentés, recept vagy beutaló; minden egy helyen megtalálható a beteg fiókja alatt a Térben. A leletek lekérhetők, és nem lesz kevésbé hatékony a szakorvosi ellátás, ha a korábbi vizsgálati eredményeket a beteg nem vitte magával

Megtakarítás: a betegek kényelmét szolgálja, de jelentős idő- és pénzmegtakarítást is hoz a feleslegesen ismételt vizsgálatok elkerülése.

Rugalmasság: a megszokott, papír alapú receptek, beutalók a továbbiakban is megmaradnak, így idős családtagok, gyermekek vagy más személy számára a felírási igazolás birtokában bárki kiválthatja a készítményeket személyazonosság igazolása nélkül is.

Biztonság: az EESZT-be került betegadatokat és dokumentumokat kizárólag a beteg háziorvosa és kezelőorvosa láthatja az egészségügyi szolgáltató medikai rendszerén keresztül. A gyógyszertári rendszerek csak a receptadatokat érik el, így a patikus és a gyógyszertári szakasszisztens kizárólag a receptek adataihoz férhetnek hozzá. Saját felelősségére mindenkinek megvan a lehetősége, hogy a lakossági portál felületén (www.eeszt.gov.hu) a digitális önrendelkezés keretében szabályozza – korlátozza, vagy éppen engedélyezze – az EESZT-be kerülő adatai hozzáférhetőségét. Korlátozás esetén számolni kell a döntés egészségügyi kockázataival is.

Az EESZT használatával tehát senki sem kerülhet a korábbinál hátrányosabb helyzetbe, a rendszer adta biztonsági és kényelmi előnyöket viszont mindenki élvezheti.

(Állami Egészségügyi Ellátó Központ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Sikeresen varrták vissza egy férfi...

Otthonában folytathatja gyógyulását az a férfi, akin a pécsi klinikán hajtottak végre sikeres kézvisszaültetést, miután három ujját és fél...

Hogyan használjuk az EESZT Lakossági...

Immár négy éve lesz november elsején, hogy Magyarország új e-egészségügyi rendszere, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT)...

E-recept és EESZT - Itt vannak a...

Mi az EESZT? Mikortól lép életbe? Miért fontos a bevezetése? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket az Elektronikus Szolgáltatási Tér és az e...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.