Nem mindegy, hogyan gyógyul a seb

Szerző: Támogatott tartalom

Majdnem minden embernek vannak kisebb-nagyobb hegek a testén. Egyes forradások az akaratunkon kívül olyan testtájakon helyezkedhetnek el, amelyek jól láthatóak, ezáltal jelentős lelki nehézséget is jelenthetnek, önértékelési és önbizalom problémákat okozhatnak. A feltűnő hegek ellen azonban létezik hatékony megoldás, amellyel nemcsak az új sebek gyógyulását segíthetjük, hanem a régóta meglévő hegek kezelésére is igazoltan hatékony! (x)

Amikor sérülés következik be, a testünk a lehető legrövidebb idő alatt megpróbálja orvosolni a problémát. A hegképződés a sebgyógyulási folyamat utolsó fázisában figyelhető meg, amely néhány hónapig látható forradást eredményez az érintett bőrfelszínen, majd rendszerint nyom nélkül elhalványul.

Mikor számíthatunk rá, hogy maradandóvá válik egy heg?

 • amikor a sebesülés nagy kiterjedésű,
 • ha a sebképződést gyulladás, fertőzés kíséri,
 • ha a seb olyan helyen található, ahol a bőr folyamatosan megfeszül, így akadályozottá válik a gyógyulás (pl. a szegycsont, a mellkas, a kulcscsont, a hát vagy a nyak tájékán)
 • amennyiben sebészeti beavatkozáson estünk át - az esetek 5-10%-ában maradandó nyoma marad a műtétnek (pl. anyajegy-eltávolítás, mellműtét, arc- és állkapocs műtét, császármetszés, fémeltávolító- vagy esztétikai jellegű beavatkozások)

Jellemzően minél tovább tart a gyógyulási folyamat, annál valószínűbb, hogy maradandó nyom marad a sérülés helyén. Ilyen esetekben a bőrfelszínből kiemelkedő, feltűnő forradások jelenhetnek meg, melyek akár fájdalmasak is lehetnek (pl. az úgynevezett keloidos hegek esetén), esetleg viszketéssel, a bőr tónusának megváltozásával is járhatnak, sőt akár a szabad mozgást is korlátozhatják. Előfordulhat, hogy a hegek nem a bőrből kiemelkedő, hanem épp ellenkezőleg, a bőr szintje alá süppedő, mélyedésszerű nyomot hagynak, melynek hátterében a leggyakrabban bárányhimlő vagy akne áll.

Jó tanácsok a hegképződés megelőzéséhez

A sebek nyom nélküli gyógyulásának előfeltétele a helyes sebkezelés. Fontos, hogy a gyógyuló sebet óvja a környezeti ingerektől:

 • ne tegye ki terhelésnek (pl. kerülendő a szűk, irritációt okozó ruhadarabok viselése),
 • óvja a feszüléstől,
 • rendszeresen ápolja a friss sebet (megfelelő krémekkel, masszírozással, speciális sebtapasz alkalmazásával),
 • mindenképp kerülje az UV-sugárzást (a szoláriumot és a közvetlen napsütést egyaránt).

Hogyan lehet a segítségére a CICA-CARE szilikon géllap?

Orvosilag bizonyított, hogy a CICA-CARE az esetek mintegy 90%-ában hatékonyan szünteti meg a heg vonalának kiemelkedését, emellett halványítja és puhítja a vörös,

kiemelkedő hegeket, akár régiek, akár újak. A készítmény előnye, hogy megelőzési és kezelési célra egyaránt alkalmas, emellett biztonságosan alkalmazható gyermekek és felnőttek esetén is.

A javulás a forradások jellegétől függően akár napok alatt észlelhető, azonban teljes hatást az ajánlott kezelési periódus (2-4 hónap) alatt fejti ki a készítmény.

Milyen hegtípusokra alkalmazható a CICA-CARE?

 • egyenes vonalú, hipertrófiás (pl. műtéti, traumatikus) heg
 • nagy felületű, hipertrófiás (pl. égési) heg
 • kisebb keloid - gócszerűen kiemelkedő, viszkető heg (A tapasztalatok alapján a keloidos hegek kimetszését követően a kiújulási arány mindössze 12,5% volt a géllap használatával.)
 • nagyméretű keloid - nagy kiterjedésű (0,5 cm-nél nagyobb) heg
 • besüppedt hegek
 • akne vagy himlőhely
 • megnyúlt hegek

A CICA-CARE szilikon géllapok hatékonyságát nemzetközi ajánlások támasztják alá.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az időseknél is hatásos a...

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint az időseknél is hatásos a koronavírus elleni Sinopharm-vakcina - közölte a...

Hétfőn, kedden és szerdán...

A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és...

A hegek típusai és kezelési...

A sebgyógyulás egy bonyolult, egymásba kapcsolódó és többlépcsős folyamat eredménye. A sebgyógyulás optimálisan 7 nap alatt megy végbe, melynek...

Kóros hegesedés, sebgyógyulási...

Majdnem minden embernek a testén van valahol egy vagy több heg. Biciklibaleset, vakbélműtét vagy vágási sérülés nyoma. Ha a bőrfelület valahol...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.