Ortopédiai betegségek és fürdőkezelések

szerző: Dr. Gaál Veronika
megjelent:

Az ortopédiai szakrendeléseken a betegek legnagyobb százalékban az ízületi porckopással összefüggő, a gerincet és főként a nagyízületeket érintő (csípő, térd) életminőséget rontó fájdalom és mozgáskorlátozottság miatt jelennek meg. (x)

iszapkezelésAz egyértelmű genetikai vagy alkati okok mellett sajnos nagy arányban a helytelen életmód, az elhízás áll az elváltozások hátterében. Emellett a balesetből vagy sportolásból fakadó sérülésekkel is gyakran fordulnak ortopédiai vagy traumatológus szakemberhez.

Leggyakrabban a nagyobb, teherviselő ízületeket érintő, tehát gerinc (gerincferdülés, porckorong problémák), térd (szalag és ízületi porc ill. porckopás), csípő (porckopás, csípőízületi protézis beültetés utáni vagy előtti állapotok) , és váll- (sérülés, porckopás, lágyrész reumatizmusok) panaszok miatt érkeznek ortopédiáról a betegek a reumatológushoz.

A víz gyógyító erejét fizikai és kémiai hatásai révén fejti ki testünkre. A felhajtó erő csökkenti a gerincre és az ízületekre nehezedő gravitációs erőt, a víz áramlása jótékonyan masszírozza a bőr alatti izmokat; a meleg kitágítja az ereket, lazítja az izmokat, a gyógyvizekben található ásványi anyagok pedig a bőrön keresztül felszívódva fejtenek ki pozitív hatást.

  • Az iszapkezelést leginkább degeneratív kopásos betegségekben illetve izom- és kötőszövet lazító hatása miatt alkalmazzák. Az iszapban lévő ásványi anyagok bőrön át bejutnak a szervezetbe.
  • A súlyfürdő a gerinc és ízületek nyújtására szolgál, kifejezetten hatásos idegi eredetű kisugárzó fájdalmak esetén.
  • A gyógymasszázs és víz alatti sugármasszázs az izomletapadások feloldására, szétoszlatására alkalmas.
  • A víz alatti gyógytorna általános átmozgató torna, gyógytornász irányításával történik, kihasználva a víz fizikai tulajdonságait (felhajtóerő, ellenállás, áramlás, csökkent gravitációs erő).

A fizikoterápia a hydroterápiás kezeléseket egészíti ki, azonban bizonyos állapotokban-, különösen a lágyrészeket is érintő reumatizmusok, sérülések kezelésében a fizikoterápia szinte elsődlegesnek tekinthető. A fájdalomcsillapításban, és lokális gyulladáscsökkentésben ill. folyadékgyülemek felszívódásában van nagy szerepe.

sugármasszázs

Fürdő- és fizikoterápiás kúra igénybevételéhez szükség van a háziorvostól egy beutalóra, amely a reumatológiára szól. A reumatológiai vizsgálat után a panaszoknak megfelelően a szakorvos határozza meg a kezeléseket.

A fürdőkezelések kúraszerűen történnek, egy évben két kúra vehető igénybe tb-támogatással. Egy kúrán belül négy fajta ún. "vizes" kezelés írható fel, amelyeket a megfelelő fizikoterápiás kezelésekkel kiegészítenek.

(Dr. Gaál Veronika)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.