Terhességi hányás csillapítása gyógyszerek nélkül

Szerző: WEBBeteg

A terhességi hányinger és hányás gyakori probléma, a terhes nők 70-80%-át érinti. Az esetek többségében a panaszok enyhék, érdemi következményekkel nem kell számolni, bár az életminőséget nyilvánvalóan ez esetben is érintik, valamint táplálkozási zavar, esetleges ingerlékenység, koncentrációzavar ilyenkor is előfordulhat. (x)

Súlyosabb esetekben ezek fokozódhatnak, a terhességben az élettani súlygyarapodás elmaradhat, esetleg súlycsökkenés is bekövetkezhet. Ilyen esetben károsodhat a magzat megfelelő növekedése és fejlődése.

Szerencsére ritkán, de előfordulhat olyan szintű anyagcsere-zavar, valamint só- és vízháztartási zavar, hogy kórházi kezelés válik szükségessé.

Fontos figyelmet szentelni a következményesen fellépő pszichés zavarokra is, mert a tartós rossz közérzet miatt feszültség, ingerlékenység léphet fel, ami konfliktusokhoz vezethet a magánéletben és a munkahelyen egyaránt. A koncentráció zavara a munkavégzést nehezítheti. A súlyos esetek a későbbi gyermekvállalásra is lehetnek hatással.

A panaszok csillapítása érdekében étrendi, életmódbeli változásokat célszerű bevezetni, de szükségessé válhat fizikális hányáscsillapító módszerek bevezetése, esetleg pszichoterápia, gyógyszerek alkalmazása, súlyos esetben kórházi kezelés is.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Életmód-változtatás, diéta

A hányinger részben megelőzhető vagy csillapítható gyakori, kisebb mennyiségű étel fogyasztásával, az étkezésben a rendszeresség bevezetésével és az étkezéshez nyugodt helyzet megteremtésével. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, de itt is érvényes a „többször keveset” elv. Kerülendők a fűszeres ételek, a túlzott kávéfogyasztás és a dohányzás.

Célszerű a stressz-szituációk kerülése, a megfelelő időtartamú és minőségű pihenés (beleértve az éjszakai alvást is) és a szoros ruházat kerülése.

Étrendkiegészítők, homeopátiás szerek

Több növényi eredetű készítmény is használatos a hányinger megelőzésére és csillapítására, de széleskörű, ellenőrzött vizsgálatok a hatékonyságról és a biztonságosságról nem állnak rendelkezésre. Az egyéni tapasztalatok is változóak, előfordulhat az is, hogy épp maga a készítmény erősíti a hányingert.

Gyógyszerek

A B6-vitamin széles körben használt a hányinger csillapítására, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által kiadott alkalmazási előírás szerint terhességben a maximálisan ajánlható napi adag 25 mg (1 tabletta).

Gyógyszerek alkalmazása előtt mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mivel az egyéb esetekben hányás csillapítására használt gyógyszerek terhességben való biztonságos alkalmazásáról még nincs megfelelő mennyiségű tapasztalat.

Fizikális eljárások

Mind az akupunktúrával, mind a masszással vannak kedvező tapasztalatok, de hatékonyságuk egyénileg eltérő lehet.

Elektromos neuromoduláció

PrimaBellaA bőrön át egy adott ideg speciális elektromos ingerlésével valamilyen idegrendszer által irányított működés befolyásolása történik az elektromos neuromoduláció során. A módszer előnye, hogy gyógyszermentes, egyénileg jól szabályozható hatást biztosít és a hatása gyorsan jelentkezik.

Az eljárás bevezetését a terhességi hányinger és hányás csillapítására hosszú fejlesztési folyamat előzte meg, melynek során több klinikai vizsgálatot is végeztek. A vizsgálatok eredménye alapján a bőrön keresztül történő (transzdermális) elektromos neuromoduláció eredményesen csökkenti a hányingert és a hányást, nem jelent kockázatot sem a terhes anya, sem pedig a magzat számára. A hányinger csillapítására alkalmazható eszköz – a PrimaBella™ - nagyon egyszerűen működtethető, így maga a beteg tudja irányítani a kezelést a tünetek erőssége szerint.

A PrimaBella™ - formájában hasonlít egy karórára - a csukló fölé helyezendő az alkar belső oldalára. A készülék a bekapcsolás után elektromos impulzusokat ad le, amelyek az alkar középső részén futó ideg útján eljutnak a központi idegrendszer hányásközpontjába, ahol a gyomorműködést szabályozó idegsejtek aktivitását befolyásolva helyreállítják a gyomor nyugalmi izomösszehúzódásait. Amikor a tünetek csillapodnak vagy megszűnnek, a készülék kikapcsolható.

Tekintetettel arra, hogy a hányinger és a hányás egyéb megbetegedések tünete is lehet, fontos, hogy a panaszok, tünetek fellépésekor keresse fel kezelőorvosát.

A PrimaBella™ készülékről a www.primabella.hu weboldalon olvashat, innen letöltheti a készülék használati utasítását és a terhességi hányás kezelésével kapcsolatos betegtájékoztatót.

A PrimaBella™ gyógyászati segédeszköz, így gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben szerezhető be.

A helyes használatról és a kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

A PrimaBella előnyei

  • Új, klinikailag igazolt kezelés.
  • Gyógyszermentes, biztonságos (mind a babának, mind a kismamának).
  • Napi 1,5 óra használat mellett (3-as intenzitási szinten) 67 napig működőképes, így lefedi azt az időszakot, amikor a hányinger a leggyakoribb.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Égető kérdés: a dohányzás új formái és azok hatásai. (x)

Hajbeültetés Hajbeültetés

Választ adunk a hajbeültetéssel kapcsolatban felmerülő kérdésére. (x)

Nem lehet tudni, meddig tart majd az...

Minél több ember, minél gyorsabb beoltásával lehet csökkenteni a koronavírus-járvány harmadik hullámának nagyságát - közölte a Dél-pesti...

Vészes terhességi hányás...

Az állapotos nők nagy többsége terhesség alatt hányingert és hányást tapasztal. A terhesség során jelentkező tünet tipikusan nem okoz súlyos...

Terhesség és munkahely - Hogyan...

Terhesség alatt dolgozni nem mindig könnyű. Tudja meg, hogyan küzdhet meg a terhességi tünetekkel, és maradhat egészséges úgy, hogy a munkáját is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.