Kényes kérdés a merevedési zavar, de életmentő lehet az őszinteség

szerző: O.K.T. - WEBBeteg
megjelent:

A negyven év fölötti férfiakat érintő merevedési zavar hátterében állhat gyógyszeres kezelés, depresszió, stressz, hormonális változások, de több tényező együttes megléte is okozhatja az erektilis diszfunkciót. A legutóbbi kutatások szerint azonban az erekciós zavar kardiovaszkuláris megbetegedés markere vagy jövőbeli mutatója is lehet.

A téma kapcsán egy amerikai kutató orvosnő arra biztatja nőtársait, hogy bátran fogják meg partnerük kezét, s kísérjék el egy szív- és érrendszeri kivizsgálásra, amennyiben a merevedési probléma tartós, három vagy több hónapon keresztül fennáll.

Az erekciós zavar a legújabb kutatások szerint összefüggést mutat a cukorbetegséggel, a magas koleszterinszinttel, a magas vérnyomással, sőt kialakulóban lévő szívproblémákra enged következtetni.

A legnagyobb problémát az jelenti, ha az érintett férfi - mivel kellemetlennek érzi a szexuális életében jelentkező zavart vagy mivel egyszerűen nem akarja tudomásul venni a helyzetet - nem hajlandó megjelenni az urológiai szűrővizsgálaton. Pedig az erekciós zavar felismerésével akár egy esetleges szívroham kockázata is jelentősen csökkenthető lenne.

Természetesen minden párnak vannak nem kiteregetnivaló, intim dolgai. Ha egy házaspár tudatosan kerüli a kényes problémát, nem beszélik meg növekvő aggályaikat, azok alattomos módon idővel még egy jól működő párkapcsolatot is alá tudnak ásni.

Nem old meg semmit a hallgatás, sőt a helyzet csak rosszabodni fog...

Lehet, hogy egy szexszel kapcsolatos beszélgetés kínosnak tűnik, vagy nehezen indul, de gondoljuk végig: akár a kapcsolatunk jövője múlhat rajta. Sok férfi a merevedési zavart Viagrával vagy Cialis-szal igyekszik kompenzálni, s nem szívesen beszélnek a tabletta bevételét követő súlyos fejfájásokról, no meg a tabletták magas áráról.

Merevedési teszt

A Merevedés Minőségi Mutatója kérdőív

Ha elszántuk magunkat egy bensőséges beszélgetésre, a legfontosabb, hogy dicsérettel indítsuk a mondandónkat. Mindenekelőtt adjuk tudtára partnerünknek, hogy szeretjük, hogy mennyire élvezzük vele a szexet, s hogy merevedési problémái miatt cseppet se érezze kevésbé jó szeretőnek magát.

Az erekciós zavar nem csak az ő problémája, hanem közösen megoldandó „feladat”. Ha kedvesünk nem bánja, akár az időpont-egyeztetést is magunkra vállalhatjuk, de mindenképpen együtt menjünk a kivizsgálásra. Talán a megválaszolandó kérdések listáját sem árt előre kettesben összeállítani.

Sok nő azért sem feszegeti a témát, mert nem akarja partnere egóját megsérteni. Holott itt korántsem a férfiúi öntudatról, hanem szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséről van szó. Sokszor orvosi beavatkozásra nincs is szükség, mert csupán egy étrendváltással javítható a keringés. Az eredmény persze nem olyan gyors, mintha kedvesünk bekapna egy pirulát, de az előnyök hosszú távra szólnak.

Nem ritka, hogy a merevedési zavart teljesítménykényszer okozza. Ilyenkor a hagyományos elképzelést, mármint, hogy a szex csak közösülésről szólhat, felejtsük el. Helyezzünk nagyobb hangsúlyt az előjátékra, a simogatásra, az örömszerzés más formáira.

A cél az élvezet legyen, nem kifejezetten az orgazmus, így kevésbé nehezedik nyomás a teljesítményszorongással küzdő férfira. Az egészséges szexuális élet szempontjából a felek rendszeres párbeszéde mindenképpen a kapcsolat épülését szolgálja.

Azok a párok, akik szexuálisan elégedettek, általában a házasságukban és az életben is boldognak érzik magukat. A nő, aki felvállalja a kínos téma otthoni „kibeszélését”, megadja a szükséges lökést a kapcsolat teljes kibontakozásának.

Merevedési zavar

A merevedési zavar (erectilis diszfunkció, potenciazavar) sok középkorú és idős férfi és partnere életét befolyásolja. A merevedési zavar hátterében fizikális és nem fizikális okok is szerepet kapnak, sőt gyakran ezek kapcsolatban is vannak egymással. Előfordulhat, hogy a merevedési zavar egyes betegségek első jele.
Merevedési zavar - Áttekintés | A merevedési zavar kialakulása

(WEBBeteg - Orémuszné Tímea, Forrás: WebMD)

Cikkajánló

Merevedési zavar - Bárkinél jelentkezhet

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
Bár a merevedési zavar a 65 év feletti korosztálynál a leggyakoribb, bármely életkorban kialakulhat. Időszakos, ritka előfordulása önmagában nem tekinthető kórosnak, bárkivel előfordulhat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.