A modern társadalom és a merevedési zavarok

Dr. Benyó Mátyás
szerző: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - WEBBeteg
megjelent:

A mai felgyorsult világunkban az érzelmi kapcsolatoknak és a nemi együttlétnek is más szerep, hely és idő jut.

Napjainkban egy átlagos magazint vagy tévéműsort sem találni, melyben ne lenne szó arról, hogyan lehet jobbá, eredményesebbé tenni a nemi együttlétet, miért nem jó, ahogy mi csináljuk. Ezek sugallatára napjaink irányvonalává a teljesítményorientált szex vált – minél többet, minél gyakrabban és minél több személlyel –, mely csak akkor ér valamit, ha mindig minden tökéletes.

Sokakat érint
Világszerte közel 200 millió férfit érint a merevedési zavar, és a kivizsgálás hiánya miatt nehéz megbecsülni azok számát, akiknél ez keringési megbetegedéssel társul.

Hamis, valójában csak a képzeletben létező kreált modellek szerint próbáljuk irányítani életünket a szexualitás terén. Az élet alaptermészete miatt a szex nem lehet mindig olyan tökéletes, mint a képzeletünkben lenne, de cserébe mindig más szépséget tud adni.

Azonban ez az ideologizált szexhajhászás – ha nem is fizikai valójában, de belső késztetésként – még az egészséges emberekben is feszültséget és problémákat szül. A következmények között merevedési zavarok, kapcsolatlétesítési és -fenntartási pszicho-szociális problémák, önértékelési zavarok lehetnek.

Felelősség nélküli kapcsolatok

Mindezek hátterében pedig nem más, mint a nemiséget és az egészséges erotikát veszélyeztető üzleti szemlélet áll. Korunk másik nagy problémája a kapcsolatok tartósságának felbomlása. Az egyedülálló személyek és a felelősség nélküli együttélések száma egyre növekszik, amely a fejlett országok egyik legnagyobb problémája.

Az egyedülálló, gyermektelen aktív korosztály lassan kiöregszik a gyermekvállalási korból, ami népességcsökkenéshez vezet. A felszínes és rövid ideig tartó kapcsolatokba pedig minél több élvezetet próbálnak a párok beleerőltetni.

A megfelelő érzelmi töltet hiánya – melynek hosszabb idő alatt kellene kifejlődnie – további szorongásos problémához vezet.

A merevedési zavarok fizikai okai mellett a fent említett problémák legalább akkora jelentőséggel bírnak. Hiába történik ezekben az esetekben teljes körű kivizsgálás, indul gyógyszeres terápia, annak sikertelenségét a beteg további kudarcélményként fogja megélni.

A kiváltó pszichológiai okot kell felderíteni, melyben a családorvos, belgyógyász, urológus és a szexuálpszichológus együtt tud rendkívül értékes segítséget nyújtani. Ezekben az esetekben a betegség hátterének pontos feltérképezésére az imént említett társszakmák szoros együttműködése elengedhetetlen.

Potencia teszt

Sok férfi veszélyezteti erejét és teljesítőképességét életstílusával, anélkül, hogy ezzel tisztában lenne. A teszt segítségével megtudhatja, hogy potenciája veszélyben van-e. A potencia teszt kitöltése

Dr. Benyó Mátyás, urológus szakorvosjelölt

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.