Intim zavarok nőknél

Szerző: Medipress

A kutatás szerint „a szexről szóló beszélgetést egyfajta stigmának tekintik” a nők, ami miatt kerülik a szexuális zavarokat érintő párbeszédet.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a társadalom és a kulturális gátak miatt a nők gyakran nem ismerik fel, ha szexuális zavarok lépnek fel náluk, és ebből kifolyólag segítséget sem kérnek.

Amikor fájdalmas az együttlét

A nők majdnem fele érez fájdalmat szexuális együttlét közben, vagy közvetlenül utána - mint kiderült egy nemrég megjelent felmérésből. Ha Ön is közéjük tartozik, ne csak csöndben szenvedjen! Ha szégyell orvoshoz fordulni problémájával, használja az alábbi útmutatót, hogy megtudja, mi lehet a fájdalom oka, és milyen megoldási lehetőségei vannak.
Amikor fájdalmas az együttlét>>

A Datamonitor által közzétett elemzés rámutat, minthogy az ilyen problémák nem eredményeznek nem életveszélyes állapotot, „az orvosi szakma gyakran elhanyagolja”. Az angolszász irodalomban FSD rövidítéssel illetett rendellenességek különböző problémák széles körét ölelik fel, a kórosan alacsony szexuális vágytól (alacsony libidó) és a szexuális hipoaktivitástól kezdve egészen a fájdalmas közösülésig.

Az átfedések ugyanakkor gyakran befolyásolják a diagnózist és a terápiát. Maya Marescotti, aki a nők egészségügyi problémáira szakosodott elemzőként dolgozik a Datamonitornál, kifejtette, a klinikai területre jellemző, hogy „a szexről szóló beszélgetést egyfajta stigmának tekintik”, ami miatt kerülik a szexuális zavarokat érintő párbeszédet.

Orvos-beteg kapcsolat - Szexről beszélni nehéz

Ön tudta?

Az élet apró gondjaitól kezdve a mélylélektani okokig bezárólag számos eredete lehet ennek a problémának.
Szekunder frigiditás>>

Marescotti szerint az ehhez hasonló „gátak akadályozzák meg az orvosokat és a betegeket abban, hogy a szexről beszéljenek.”

Egy közelmúltban végzett, 198 fős amerikai felmérés szerint, az orvosoknak mindössze 34%-a beszél saját kezdeményezésből az egészség szexuális vonatkozásairól, míg egy korábbi, európai elemzésből kiderült, hogy a nők 75%-a nem szívesen beszélne erről a témáról orvosával, mivel úgy gondolják, a doktort nem érdekli az ilyesmi.

Ezek után nem meglepő, hogy az Egyesült Királyságban mindössze egyetlen FSD kezelésére alkalmas gyógyszer van forgalomban.

A tesztoszteront tartalmazó transzdermális tapaszt olyan nők számára írják fel, akiknek méhét vagy petefészkét eltávolították. A jelenleg fejlesztés alatt álló készítmények közül ugyanakkor több az FSD pszichológiai aspektusát célozza, így például egy eredetileg antidepresszánsnak szánt orális tabletta is.

Marescotti azonban a túlzott elvárásokat lehűtve hangsúlyozta, mivel az FSD természeténél fogva bonyolult, „az egyetlen hatékony tabletta formájában érkező gyors gyógymód elérése nagyon nehéznek tűnik.”

A vaginizmus lehetséges okai

A vaginizmus a szexuális élet zavarainak osztályozásakor a fájdalom tünetcsoportba tartozó kórkép. Tulajdonképpen a gát és a hüvely izmainak, görcsös állapota, a hüvelybemenet működésbeli rendellenessége, mely megnehezíti, esetenként lehetetlenné teszi, a hímvessző hüvelybe jutását.
A vaginizmus>>

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szexuális zavarokhoz vezető...

A szexualitás összetett folyamat. Az egészséges ember nemi élete normális életfunkció. Amennyiben egészségesen élünk, táplálkozunk, rendszeresen...

Új kezelés segíti a...

Budapesten elsőként a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Baross utcai részlegén egy 47 éves, előrehaladott...

COVID-19 elleni vakcinálás után...

miután felvette a védőoltást, a megszokotthoz képest mára más lett a menstruációs ciklusa. A lehetséges összefüggést öt kutatóintézet tudósai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.