Intim zavarok nőknél: kevesen kérnek segítséget

Medipress
megjelent:

A kutatás szerint „a szexről szóló beszélgetést egyfajta stigmának tekintik” a nők, ami miatt kerülik a szexuális zavarokat érintő párbeszédet.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a társadalom és a kulturális gátak miatt a nők gyakran nem ismerik fel, ha szexuális zavarok lépnek fel náluk, és ebből kifolyólag segítséget sem kérnek.

A Datamonitor által közzétett elemzés rámutat, minthogy az ilyen problémák nem eredményeznek nem életveszélyes állapotot, „az orvosi szakma gyakran elhanyagolja”. Az angolszász irodalomban FSD rövidítéssel illetett rendellenességek különböző problémák széles körét ölelik fel, a kórosan alacsony szexuális vágytól (alacsony libidó) és a szexuális hipoaktivitástól kezdve egészen a fájdalmas közösülésig.

Az átfedések ugyanakkor gyakran befolyásolják a diagnózist és a terápiát. Maya Marescotti, aki a nők egészségügyi problémáira szakosodott elemzőként dolgozik a Datamonitornál, kifejtette, a klinikai területre jellemző, hogy „a szexről szóló beszélgetést egyfajta stigmának tekintik”, ami miatt kerülik a szexuális zavarokat érintő párbeszédet.

Amikor fájdalmas az együttlét

A nők majdnem fele érez fájdalmat szexuális együttlét közben, vagy közvetlenül utána. Ha szégyell orvoshoz fordulni problémájával, használja az alábbi útmutatót, hogy megtudja, mi lehet a fájdalom oka, és milyen megoldási lehetőségei vannak. Amikor fájdalmas az együttlét

Orvos-beteg kapcsolat - Szexről beszélni nehéz

Marescotti szerint az ehhez hasonló „gátak akadályozzák meg az orvosokat és a betegeket abban, hogy a szexről beszéljenek.”

Egy közelmúltban végzett, 198 fős amerikai felmérés szerint, az orvosoknak mindössze 34%-a beszél saját kezdeményezésből az egészség szexuális vonatkozásairól, míg egy korábbi, európai elemzésből kiderült, hogy a nők 75%-a nem szívesen beszélne erről a témáról orvosával, mivel úgy gondolják, a doktort nem érdekli az ilyesmi.

Ezek után nem meglepő, hogy az Egyesült Királyságban mindössze egyetlen FSD kezelésére alkalmas gyógyszer van forgalomban. A tesztoszteront tartalmazó transzdermális tapaszt olyan nők számára írják fel, akiknek méhét vagy petefészkét eltávolították. A jelenleg fejlesztés alatt álló készítmények közül ugyanakkor több az FSD pszichológiai aspektusát célozza, így például egy eredetileg antidepresszánsnak szánt orális tabletta is.

Marescotti azonban a túlzott elvárásokat lehűtve hangsúlyozta, mivel az FSD természeténél fogva bonyolult, „az egyetlen hatékony tabletta formájában érkező gyors gyógymód elérése nagyon nehéznek tűnik.”

A vaginizmus lehetséges okai

A vaginizmus a gát és a hüvely izmainak, görcsös állapota, a hüvelybemenet működésbeli rendellenessége, mely megnehezíti, esetenként lehetetlenné teszi, a hímvessző hüvelybe jutását. A vaginizmus

Medipress

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.