Botoxkúra kicsit másképp…

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Pár éven belül az eddigitől eltérő területen is bevethetik a ránctalanításban a legdivatosabbnak számító botoxot. Német kutatók a Parkinson-kór tüneteinek enyhítését várják az új alkalmazástól – az eddig, állatokon folytatott kísérletek bizakodásra adnak okot.

Rostocki kutatók szerint a botox nem csak a pokolba kívánt ráncok eltűntetésében segíthet, hanem a Parkinson-kórban szenvedőkön is.

„Feltételezésünk szerint a botox nagyon kis mennyiségben – ez csupán néhány nanogrammot jelent – az agy bizonyos részeibe eljuttatva enyhíti a tüneteket” – mondja Reiner Benecke, a kutatás vezetője.

A diagnózis nehézsége

A betegség korai stádiumában nehéz felállítani a diagnózist. Idősebb betegeknél a Parkinson-kór tüneteit (a járás megváltozása, a reszketés, a beszéd nehezítettsége, illetve az írás elcsúnyulása) gyakran az öregkor természetes velejáróinak tekintik, míg fiataloknál azért késhet a diagnózis, mert úgy gondolják, hogy ez csak az idősebb korosztályt érintheti. Bővebben a Parkinson- kórról

Az agyba kerülve a botolinumtoxin – ahogy a botoxot „leánykori nevén” hívják – megakadályozza az acetilcholin felszabadulását, amely az izmok reszkető mozgását okozza. Az eddig lefolytatott állatkísérletek igen biztatóak: „a tüneteket a kísérleti patkányok esetében jelentősen sikerült csökkenteni” – számol be Benecke az eredményről.

A Rostocki Ideggyógyászati Klinika vezetője reményei szerint a kezelés akár 3-5 éven belül minden Parkinson-kórban szenvedő ember számára hozzáférhető lehet, ám nem szabad elfelejteni: a módszer magát a betegséget nem gyógyítja meg, csupán a tüneteket – amelyek erős reszketés formájában jelentkeznek – enyhíti.

A Parkinson-kóros esetek felénél jelentkező emlékezési zavar kialakulását azonban a botox-injekciók nem akadályozzák meg. A betegség okozta izommozgás kezelése ugyanakkor mindeddig nem járt mellékhatásokkal – legalábbis a rágcsálók esetében – s az eddigi megfigyelések szerint a jótékony hatás akár egy évig is tarthat.

Más alkalmazási területek

A kutatás sikereiről Benecke múlt héten számolt be egy rostocki kongresszuson, amelyen mintegy 400 németországi, ausztriai és svájci kollégája követte élénk érdeklődéssel előadását a botox eddig ismeretlennek számító alkalmazási területéről.

Benecke a Parkinson-kór mellett más olyan eseteket is említett, amelyekben szerinte sikeresen alkalmazható a botolinumtoxin: a végtagok izomgörcs-megbetegedései, vagy a húgyhólyag bizonyos betegedései esetében.

Botox és a szépségipar

Bár a botox ránctalanító hatásáról a több napos kongresszuson csak marginálisan esett szó, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az alapvetően idegméregként ható szer kozmetikai felhasználásának aránya mára már Európa- és Ázsia-szerte 10, míg Amerikában 25 százalékra tehető.

A bőr alá fecskendezett botox gyengíti az arcizmokat, amely – átmenetileg – a bőr kisimulásához vezet. A szer mellékhatásai között lógó szemhéjak, és a beszédkor tapasztalt nehézségek szerepelhetnek.

Utóbbi abból adódik, hogy az idegméreg – ideiglenesen – korlátozza a száj környékén található izmok tevékenységét.

„Amennyiben egyáltalán ilyen jelenségek felbukkannak, csak két-három hétig lehetnek feltűnőek, mivel utána enyhülnek” – magyarázza az ideggyógyász-professzor, aki szerint a botox egészségi szempontból a „viszonylag veszélytelen és problémamentes” anyagok közé tartozik.

„Etikai szempontból persze hosszan vitatkozhatunk alkalmazásáról” – teszi még hozzá Benecke.

(WEBBeteg - K.J.)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.