• Sclerosis multiplex: sokan titkolják betegségüket

    Szerző: Young&Partners

    Egyenlőtlen esélyekkel küzdenek a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel, sclerosis multiplex kórral (SM) élő emberek – derül ki a Magyar SM Társaság által az SM világnapjára időzítve bemutatott SM Világatlasz adataiból.

    Vasárnap Budapesten a Szabadság téren az egész országból érkeztek SM betegek, hogy felhívják a figyelmet a fiatalkorban jelentkező, az önállóság elvesztésével és mozgáskorlátozottsággal is fenyegető betegség elleni küzdelemre, s az SM betegek elszigetelődésére.

    Sokan amíg csak tehetik, titkolják az agyat és a gerincvelőt megtámadó SM betegségüket, mert félnek a munkahelyük elvesztésétől és az előítéletektől. Pedig a sclerosis multiplex nem fertőző, s a betegek, ha nem is tudnak annyit teljesíteni, mint korábban, ha esélyt kapnak, megállják a helyüket – jelentette ki Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke Budapesten, az SM Világnap kapcsán szervezett filmvetítést követő figyelemfelhívó demonstráción.

    Az SM betegek a Bajcsy-Zsilinszky útról a Szabadság tére vonultak át színes léggömbökkel, hogy ezzel hívják fel a figyelmet betegségükre és azokra a betegtársakra, akiket betegségük az otthonukhoz köt. Az SM betegek fényképes kívánságfalat állítottak fel, s szimbolikusan színes léggömbökbe zárták az őket sújtó nehézségeket, majd azokat szélnek eresztették – ahogyan ezt a május végi SM Világnapon a Föld számos országában megteszik a sorstársak.

    Hirdetés

    Vincz-Marton Nikoletta elmondta: a Magyar SM Társaság, mint a Nemzetközi Sclerosis Multiplex Társaság tagja fordíttatta le, s adta ki magyarul az SM Világatlaszt, amely áttekinti, hogy melyik országban milyen gyógykezelésekhez, rehabilitációs és szociális segítséghez juthatnak hozzá a sorstársak.

    Önmaga ellen fordult immunrendszer 

    Az SM autoimmun betegség, vagyis a rosszul működő idegrendszer a saját idegsejtjeit és az azok nyúlványait borító velőshüvelyt támadja meg és roncsolja. Epidemiológiai adatok azt mutatták, hogy genetikai hajlam és a környezeti károsító hatás - feltehetően egy vírus- együttesen játszik szerepet a betegség kialakulásában. Sclerosis multiplex - Tünetek, életmód, kezelés>>

    Elhangzott: a magyar betegek hozzájutnak az állapotrosszabbodásukat akár több évtizedes távlatban lelassítani képes gyógyszerekhez, viszont a speciális neurológiai rehabilitáció sokak számára nem elérhető, s nagyon sok beteg családja lehetetlenül el anyagilag is a betegség miatt. Az SM betegek társas támogatásában nagy szerepet játszanak a fővárosban és vidéken is működő SM klubok és egyesületek is, ám a jelenleginél több beteget szeretnének bevonni aktívan a civil életbe, hogy ezáltal is erősödjön az érdekképviselet.

    Az SM a világon az egyik legintenzívebben kutatott betegség, folyamatosan érkeznek az újabb gyógyszerekről a hírek – biztatta a jelenlévőket dr. Rózsa Csilla, a fővárosi Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház neurológiai osztályának vezető főorvosa. A várt áttörés ugyan még nem történt meg, azaz az orvostudomány ma még nem képes az SM betegek – fel-fellángoló gyulladások miatt – sérült idegpályáikat helyreállítani, viszont az elmúlt évtized terápiás eredményei reményt adhatnak arra, hogy van értelme hosszú távon felvállalni az orvosi kezeléssel járó fegyelmet, s együttműködést, mert ezáltal javulhatnak a betegek életkilátásai.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Rózsa Csilla megjegyezte: amíg a jövő kihívása az SM gyógyítására képest terápia megtalálása, a betegeknek a jelenben is boldogulniuk kell, ezért fontos, hogy az SM Világnapon is minél többen halljanak a sclerosis multiplexről, s pozitívan forduljanak a betegekhez. Rózsa Csilla kiemelte: Magyarországon mintegy 8 ezren élnek az SM betegséggel, ami azt jelenti, hogy a betegség diagnózisa a családtagokkal együtt több tízezer ember mindennapjait és jövőbeli terveit változtatja meg alapjaiban.

    A Magyar SM Társaság 1988 óta képviseli a sclerosis multiplexes betegeket, fogja közösségbe azokat az országszerte működő helyi betegklubokat és egyesületeket, amelyek csatlakoztak az ernyőszervezethez.

    (Forrás: Young&Partners)

    Legutóbb frissült: 2014.05.26 14:57
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Újdonságok a neurológiában

    A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben. A konferencián szó volt a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján folyó világszínvonalú stroke-ellátásról is.

    Sclerosis multiplex - Tünetek, életmód, kezelés

    Az SM-mel együtt élni a betegnek és a környezetének sem könnyű. Éppen ezért sokan legyinthetnek a még nagyobb áldozatokkal járó egészséges életmódra.

    Mintegy 10 ezer beteget érint idehaza a Sclerosis Multiplex

    A Sclerosis Multiplex a központi idegrendszer gyulladásos, autoimmun megbetegedése, amely jellemzően 20 és 40 éves kor között jelentkezik, igen szerteágazó tünetekkel, beleértve a homályos- vagy kettős látást, a bénulást vagy a vegetatív funkcióromlást – mondta el a Sclerosis Multiplex Világnapja alkalmából Dr. Tegze Nárcisz. A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának főorvosa hozzátette, idehaza kb. 8-10 ezer beteg él, a kórkép előfordulása a nőknél háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál.

    A sclerosis multiplex

    A sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait és megtámadja azokat. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.

    A sclerosis multiplex gyógyítása

    Hogyha a fellángolások enyhék vagy ritkák, orvosa javasolhatja Önnek, hogy várjanak még a kezeléssel, és nézzék meg, hogyan alakul a betegség lefolyása. A megfelelő terápia kiválasztása ugyanis attól is függ, hogy Önt a betegség melyik formája érinti.

    Idegrendszert védő anyagokat szabadalmaztattak magyar kutatók

    A Parkinson- és a Huntington-kór, a migrén, a stroke, valamint a sclerosis multiplex alapját képező neurodegeneratív folyamatok vizsgálata mellett új idegszövetvédő hatású molekulák létrehozása is a célja az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoportnak. Több általuk előállított vegyületre már szabadalmi oltalmat szereztek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.