• A változókori hőhullámok védettebbé tesznek a mellrákkal szemben

    Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

    Egyre több - menopauza kutatással foglalkozó - orvostudós állítja, hogy a klimaxos hőhullámok akár jótékony hatásúak is lehetnek.

    Angol kutatók hatvanezer nő adatait vizsgálták meg tízéves utánkövetéssel, és arra a felismerésre jutottak, hogy a menopauza beálltával a naponta többször jelentkező hőhullámokat elszenvedők körében kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma (vagyis közülük kevesebben kapnak agyvérzést, és kisebb a veszélyeztetettségük a szívbetegség kialakulását tekintve is), mint azon sorstársaikéban, akiket elkerültek a kimelegedéssel, a hirtelen fellépő verítékezéssel járó kellemetlen tünetek.

    Jó „jelnek”, a szervezet „okos védekezésének” tartják a változókori hőhullámokat az angol és amerikai klimaxkutatók is. Állításukat különféle vizsgálatokkal is alátámasztották.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! A menopauzáól részletesen

    Hirdetés

    A hőhullámoktól szenvedő nők körében kevesebb a mellrákos

    Egy kutatócsoport ezernél több, 55 és 74 éves kor közötti, mellrákban érintett nőt kérdezett meg arról, mennyire viselte meg őket menopauzájuk idején a kimelegedés, verítékezés. Válaszaikat, amelyek arra utaltak, hogy változókori panaszaik közül nem ez volt a legkellemetlenebb, összehasonlították ugyanannyi, ugyanahhoz a korosztályhoz tartozó, egészséges nő adataival. A mellrákban érintettekhez képest az egészségesek első „helyen” említették a nappal és éjszaka is rájuk támadó hőhullámokat.

    A vizsgálatok igazolni látszanak azt a feltételezést, hogy a klimaktérium erőteljes tünetei, fordított arányban állnak a mellrák kockázatával, vagyis a gyakori verítékezéstől, melegérzettől szenvedő nők „védettebbek” a különféle, elsősorban emlőrákfajták kialakulásával szemben, mint azok a társaik, akiknél ez a tünet nem jelentkezik markánsan.

    A tudósok szerint ennek magyarázata, hogy a változó korban az erőteljes hőhullámok akár 40 százalékkal is csökkenthetik a vérben az ösztradiol (egy ösztrogén hormon) szintet. Azt a nőgyógyászok, onkológusok és a menopauzával foglalkozó szakorvosok már jó ideje tudják, hogy ennek a női nemi hormonnak az emelkedett szintje fontos szerepet játszik a melldaganat néhány típusának kifejlődésében. Azok a nők tehát kifejezetten veszélyeztetettnek számítanak e daganatos megbetegedés kialakulása szempontjából, akiknél a menopauza idején nem csökken az ösztradiol termelődése.

    Olvasson tovább! Menopauza - Sokat tehet a kellemetlen tünetek ellen

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Módosítva: 2011.05.25 02:57, Megjelenés: 2011.05.25 02:57
   • Cikkajánló

    A könnyedebb lábakért

    A könnyedebb lábakért

    Támogatott tartalom

    Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

    Mi okozhat tüsszentést?

    Mi okozhat tüsszentést?

    Cs. K., fordító

    Tüsszögés során a szervezet az irritáló anyagokat távolítja el az orrból vagy a torokból.

    Ösztrogén- és progeszteronszint - Fontos az egyensúly

    Mindkét hormonfajta a petefészkek szövetének terméke. Keletkezésük mennyiségét az agyalapi mirigy tüszőérlelő (FSH) és sárgatestérlelő (LH) serkentőhormonjai szabályozzák.

    Klimax - Mivel jár az ösztrogénszint csökkenése?

    A menopauza előtti években az a kifinomult szabályzó rendszer, amely mindaddig fenntartotta a menstruációs ciklusokat, a középidős tüszőérést és a termékenyíthető petesejt kialakulását, akadozni kezd. Ennek oka, hogy az öregedő petefészkek serkentőhormon-érzékenysége romlik, így a vérzések pontatlanabbá válnak, vagy néha felerősödnek, és már nincs középidőben tüszőrepedés, sárgatesthormon-termelés, több lesz a tüszőhormon, a megvastagodott méhnyálkahártya pedig erősebb, rendetlenebb vérzéssel járhat. Végül a tüszőhormon termelése az elöregedett petefészkekben megszűnik.

    A menopauza testi és lelki tünetei

    Menopauzáról beszélünk akkor, amikor egy nőnek végleg elmarad a vérzése. Definíció szerint 12 menstruáció nélküli hónap után mondhatjuk ki a menopauza diagnózisát. Általában a természetes módon kialakult menopauza 45-55 éves kor között következik be.

    A változókori súlygyarapodás

    A legtöbb nő testsúlya az életkor előrehaladtával valamilyen mértékben növekszik. Ez a folyamat természetes, ugyanakkor a nagymértékű súlygyarapodás elkerülhető lehet megfelelő odafigyeléssel, rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással. Talán könnyebb az elhízást megelőzni, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen okok vannak a háttérben, amik megnehezítik a változókorú nők súlykontrollját. Lássuk, mik lehetnek ezek a nehezítő tényezők!

    A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a menopauza tüneteinek csökkentésében

    A menopauza a női lét természetes velejárója, és egy bizonyos életkor felett minden hölgyet érint. A változókor folyamatával tulajdonképpen a nők életük harmadik szakaszába lépnek, melynek végeredményeként a reproduktív, vagyis fogamzóképes életszakaszuk lezárul. Milyen étrend-kiegészítők segíthetnek átvészelni az időszakot?

    Menopauza - Sokat tehet a kellemetlen tünetek ellen

    A menopauza kapcsán kialakuló tünetek egy része - a hőhullámoktól a hüvelyszárazságon keresztül az alvászavarokig - megfelelő életvitellel is enyhíthető, illetve a szövődmények kockázata csökkenthető.

    A menopauza szakaszai - Premenopauza, perimenopauza, menopauza, postmenopauza

    A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott életszakaszáról szól. A nők életük megközelítőleg egyharmadát a menopauzát követően élik le.

    Menopauza - új lehetőségek kapujában

    Számos nő retteg az öregedés gondolatától. Az ötvenedik életévükhöz közeledve, pánik félelem keríti hatalmába őket. - Hogyan tovább? Mi lesz velem? – teszik fel maguknak a kérdést. A menopauza bekövetkeztével a szorongás még erőteljesebbé válik. Nem egy esetben pedig depresszióhoz vezet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A tüdő vitaminja
    A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
   • Orvos válaszol
    Dr. Szanyi Andrea

    Dr. Szanyi Andrea

    belgyógyász, háziorvos, geriáter

   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások