Mellrákom van? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Elmentem mammográfiára és azóta rettegésben élek. Van egy 7 éves kislányom akit szeretnék felnevelni. Fiatal vagyok még hormonkezelésre, de járjak utána,hogy mi okozza ezt az egészet csak ennyit mondanak. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktor Úr!

Elmentem mammográfiára és azóta rettegésben élek. Van egy 7 éves kislányom akit szeretnék felnevelni. A mammográfus elpasszolt a nőgyógyászhoz,az meg vissza. Fiatal vagyok még hormonkezelésre, de járjak utána,hogy mi okozza ezt az egészet csak ennyit mondanak.

Legutóbbi eredményeim: Jobb emlő K-2 benignus külső-felső guadransban 11 óránál a bimbóudvar szélénél egy 0.5cm-es kemény mobilis terime tapintható.

Mindkét emlő U-2 benignus mindkét oldalon periareolasian több apró folyadéktartalmú képlet látható 10mm mélyen. A jobb emlőben asymetrikus mirigysziget látható.37 éves vagyok. Lehet,hogy a változó kór miatt van ez? Lehet, hogy rákos leszek?

Tisztelt kérdező!

Jóindulatú emlődaganatok
Fibroadenoma

Nem tudom, miért ment el mammográfiára? Mi volt a panasz? Volt-e egyáltalán valami panasz, tünet?

A leírás alapján többszörös mirigyes-cystás emlőbetegség, ú.n. "mastopathia" áll fenn, ami nem rosszindulatú, semmi köze a rákhoz.

A menstruációs ciklussal összefüggésben (a vérben keringő hormononktól függően) változik, egyszer kisebb, egyszer nagyobb, kissé érzékenyebb, vagy éppen nem érzékeny.

A folyadéktartalmú dolgok azok a tejmirigyekben lévő ki ciszták.

A jobb emlőben leírt 0.5 mm-es kemény, mozgatható göböcske pedig valószínűleg fibroadenoma. Mindegyik jóindulatú (benignus).

Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?

Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten.
Bővebben az emlő önvizsgálatáról>>

Megbízható ultrahangos vizsgálatot kellene elsősorban végezni a havivérzés utolsó napja után egy héttel, mert 37 éves korban még olyan sűrű ("denz") az emlőmirigy állománya, hogy a mammográfia sok mindent lát, de sok mindent nem lát a masszív emlőállománytól.

Az ultrahang egyrészt nem fáj (nem kell összenyomni az emlőt), másrészt szintén el tudja különíteni a normális mirigyállományt a kóros elváltozásoktól. Rendszeresen végezhető, tehát össze lehet hasonlítani a mostani helyzetet egy régebbi képpel, vagy mondjuk 3-6 hónap múlva megint készülő képpel.

Ha mégis gyanús lenne valami, úgy finom tűvel célzottan (az ultrahang vizsgálat közben pontosan megcélozva) sejteket lehet kiszippantani a gyanús területről, és a mintát mikroszkóposan értékelni.

Leírása alapján nem kell izgulni, de azt tudni kell, hogy hazánkban az emlőrák minden nyolcadik/kilencedik nőt előbb-utóbb eléri élete során, tehát gyakori betegség.

Nem véletlenül ajánljuk a rendszeres szűrést: 37 éves korban leginkább az ultrahangot.

Különösen akkor, ha a családban több asszonynak emlőrákja volt (esetleges genetikai hajlam).

(WEBBeteg - Dr. Nagykálnai Tamás)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.