Egyre több amerikai nő választja a megelőző masztektómiát

MTI
megjelent:

Drámaian növekszik az egyik mellükben korai stádiumú emlőrákkal diagnosztizált amerikai nők körében, a teljes műtéti eltávolítást választók aránya - közölték amerikai kutatók a Journal of Clinical Oncology című szaklap legutóbbi számában.

Mint tanulmányában Todd Tuttle, a Minnesota Egyetem munkatársa és kutatócsoportja megállapította, a mindkét mellük teljes eltávolítását, a kétoldali masztektómiát választó nők aránya 1998 és 2005 között, 188 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban: 6,4 százalékról 18,4 százalékra.

A kutatók közleménye szerint, a korai emlődaganattal diagnosztizált nők 10 éves túlélési aránya 98-99 százalék, ezért a nem érintett mell eltávolítása alig javítja a túlélést.

A vizsgálatban mintegy 51 ezer nő vett részt, akiknek egyik mellében korai stádiumú emlődaganatot diagnosztizáltak. Összesen 2072 páciens választotta a sebészi kezelést mellrákjára.

A szakemberek úgy vélik, további tanulmány szükséges az érintettek körében döntési mechanizmusuk elemzésére.

(MTI)

Cikkajánló

A jóindulatú emlődaganatok

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Emlődaganat
Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus, Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.