• Ígéretes jövő a mellrák kezelésében: a krioabláció

    Szerző: WEBBeteg - Brjeska Dóra, újságíró

    Az orvostudomány fejlődésével újabb és újabb lehetőségek jelennek meg a rák kezelésében. Az elmúlt néhány évben egyre több területen kezdtek el thermoablációs eljárásokat alkalmazni, ami hatalmas lehetőség a gyógyításban. Dr. Deák Pál Ákos, intervenciós radiológus segítségével utánajártunk a témának.

    A thermoablációs eljárások a hőt használják fel az elváltozások ellen. Két típusa létezik: a meleget használja a rádiófrekvenciás-, a mikrohullámú abláció, valamint a lézer és fókuszált ultrahang. Az első kettőt hazánkban is használják a máj, vese, tüdő,  csont és egyes hasnyálmirigy daganatoknál, valamint a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinél. A krioabláció pedig a hideget használja fel, ezt jelenleg itthon még csak a mell egyik leggyakoribb jóindulatú daganatánál, a fibroadenománál alkalmazzák. Ezeknek a beavatkozásnak nagy előnyük, hogy nincs szükség vágásra, így jóval gyorsabb a gyógyulás, és nem jár jelentős fájdalommal. Ezek miatt keresik az újabb és újabb felhasználási lehetőségeket.

    Hirdetés

    Hogyan működik?

    A krioabláció a hideget használja fel a kezeléshez, szó szerint fagyasztásról van szó. Maga a beavatkozás nagyon egyszerű, mindössze néhány percet vesz igénybe. Ultrahanggal megkeresik az elváltozást, majd egy speciális tűt vezetnek a meghatározott helyre. Ennek a tűnek a vége, és a környezete hűl le a beavatkozás során -40 fokra, aminek eredményeként az adott területen megfagynak a sejtek. Az elfagyott sejtek pedig később felszívódnak.

    Jelenleg a mell jóindulatú elváltozásainál, fibroadenomáknál alkalmazzák, amiket eddig hagyományos műtéti eljárásokkal távolítottak el. A krioablációnál azonban nem keletkezik szövethiány, nem változtatjak meg a mell szöveteinek alapszerkezetét, ami esztétikailag nem okoz gondot a későbbiekben, nem változtatja a testképet, és éppen emiatt lehet az eljárásnak hatalmas szerepe a mellrák hatékonyabb kezelésében is.

    Eredményes vizsgálatok mellrákos betegeken

    Külföldön már többféle rosszindulatú elváltozást kezelnek krioablációval. Mellrákkal kapcsolatban eddig két nagyobb vizsgálat eredménye ismert. Az Egyesült Államokban 18 vezető klinika bevonásával, 146 betegnél végezték el a beavatkozást, akik közül 103 beteg két évnél hosszabb utánkövetéssel vett részt a vizsgálatban. Itt mindössze egyetlen betegnél újult ki a daganat. Egy másik vizsgálatot végeztek Japánban, amiben 300 beteg vett részt, közülük 150 beteg 3-5 éves utánkövetésével. Itt a daganat kiújulás 1% volt.

    Ezek az eredmények még nem elegendőek ahhoz, hogy a módszer hivatalos ajánlásokban szerepelhessen, de már ez is hatalmas lépés ahhoz, hogy egyszer a mellrákos betegek részére is elérhető legyen egy jóval kíméletesebb kezelési módszer.

    Érdekes eredmények

    A krioablációval kapcsolatos kutatások más, igazán érdekes eredményeket is mutatnak. Úgy gondolják, hogy a módszernek az immunrendszer-stimuláló hatása is jelentős lehet.

    Ennek lényege, hogy a fagyasztás hatására szétesett ráksejtek, és az ezeket felépítő fehérjék  szerkezete nem változik jelentősen, így a szervezet védekező rendszere sokkal hatékonyabban, erősebben tud fellépni ezek ellen a sejtek ellen. Bizonyos anyagok egyidejű daganatba juttatásával ez a hatás jelentősen felerősíthető.

    Ez a reakció teheti lehetővé, hogy rosszindulatú daganat esetén a kezelésnek hosszútávú hatása lehessen. Vagyis nem csak a kezelt daganatra lesz hatása, hanem a testben máshol jelen lévő hasonló daganatsejteket is pusztítani tudja az immunrendszer segítségével.

    Olvasson tovább! A mellrák kezelése

    Forrás: WEBBeteg
    Brjeska Dóra, újságíró
    Szakértő: Dr. Deák Pál Ákos, intervenciós radiológus, Premier Med Egészségközpont

    Módosítva: 2019.11.05 14:35, Megjelenés: 2019.11.05 14:35
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Intraductalis papilloma, egy jóindulatú emlődaganat

    Az intraductalis papilloma egy olyan jóindulatú emlődaganat, ami az emlők tejcsatornáiban helyezkedik el. A papillomák pici, szemölcsszerű kinövések, amelyek mirigysejtekből állnak, emellett erek futhatnak bennük, és kötőszövetes vázuk van. Általában egy-két centiméteres méretűek, csak ritkán szoktak ennél nagyobbak lenni.

    Emlő adenosis, adenosis sclerotisans, sugaras heg és komplex szklerotizáló lézió

    Hogyan ismerhető fel az emlő adenosisa, illetve ennek egyik speciális típusa, az adenosis sclerotisans? Mi az a sugaras heg és a komplex szklerotizáló lézió? Melyik esetén milyen tünetek jelentkezhetnek? Milyen vizsgálatok szükségesek és milyen kezelés javasolt?

    A mellrák rizikófaktorai

    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat.

    Jóindulatú emlődaganat - Figyeljünk magunkra!

    A jóindulatú emlőbetegség (más néven mastopathia vagy fibrocystás emlőbetegség) a leggyakoribb jóindulatú emlőelváltozás a változókor előtti korosztályban.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

    A jó- és rosszindulatú emlődaganatok szövettani típusai

    Az emlődaganat egy multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy több tényező együttes jelenléte szükséges a betegség kialakulásához, és ennek fényében többféle szövettani típust különböztetünk meg egymástól. Ezen típusok elkülönítésében és diagnosztizálásában nagyon fontos szereplő a patológiai szövettani diagnózisalkotás.

    A rostgazdag táplálkozás véd az emlőráktól?

    Táplálkozásunk alapvető hatással van egészségünkre. Több táplálék daganatkeltő és más táplálékok daganat megelőző hatása is bizonyítást nyert. Egy brit felmérés szerint, a menopauza előtt lévő nők esetében a rostban gazdag táplálkozás, csökkentette az emlőrák kialakulásának esélyét.

    MR-mammográfia - Az emlő nukleáris magrezonancia vizsgálata

    MR emlő vizsgálatokat 1986-tól végeznek, s a technika azóta tovább fejlődik. Emlődaganatok diagnosztizálására kontrasztanyagot, általában gadolinumot használnak. Segítségével felismerhető az adott terület érellátása és az érújdonképződés. A rosszindulatú elváltozásokat körülvevő szövetközti anyag, az úgynevezett stroma kevésbé veszi fel a kontrasztanyagot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások