Ígéretes jövő a mellrák kezelésében: a krioabláció

szerző: Brjeska Dóra, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Az orvostudomány fejlődésével újabb és újabb lehetőségek jelennek meg a rák kezelésében. Az elmúlt néhány évben egyre több területen kezdtek el thermoablációs eljárásokat alkalmazni, ami hatalmas lehetőség a gyógyításban. Dr. Deák Pál Ákos, intervenciós radiológus segítségével utánajártunk a témának.

A thermoablációs eljárások a hőt használják fel az elváltozások ellen. Két típusa létezik: a meleget használja a rádiófrekvenciás-, a mikrohullámú abláció, valamint a lézer és fókuszált ultrahang. Az első kettőt hazánkban is használják a máj, vese, tüdő, csont és egyes hasnyálmirigy daganatoknál, valamint a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinél. A krioabláció pedig a hideget használja fel, ezt jelenleg itthon még csak a mell egyik leggyakoribb jóindulatú daganatánál, a fibroadenománál alkalmazzák. Ezeknek a beavatkozásnak nagy előnyük, hogy nincs szükség vágásra, így jóval gyorsabb a gyógyulás, és nem jár jelentős fájdalommal. Ezek miatt keresik az újabb és újabb felhasználási lehetőségeket.

Hogyan működik?

A krioabláció a hideget használja fel a kezeléshez, szó szerint fagyasztásról van szó. Maga a beavatkozás nagyon egyszerű, mindössze néhány percet vesz igénybe. Ultrahanggal megkeresik az elváltozást, majd egy speciális tűt vezetnek a meghatározott helyre. Ennek a tűnek a vége, és a környezete hűl le a beavatkozás során -40 fokra, aminek eredményeként az adott területen megfagynak a sejtek. Az elfagyott sejtek pedig később felszívódnak.

Jelenleg a mell jóindulatú elváltozásainál, fibroadenomáknál alkalmazzák, amiket eddig hagyományos műtéti eljárásokkal távolítottak el. A krioablációnál azonban nem keletkezik szövethiány, nem változtatjak meg a mell szöveteinek alapszerkezetét, ami esztétikailag nem okoz gondot a későbbiekben, nem változtatja a testképet, és éppen emiatt lehet az eljárásnak hatalmas szerepe a mellrák hatékonyabb kezelésében is.

Eredményes vizsgálatok mellrákos betegeken

Külföldön már többféle rosszindulatú elváltozást kezelnek krioablációval. Mellrákkal kapcsolatban eddig két nagyobb vizsgálat eredménye ismert. Az Egyesült Államokban 18 vezető klinika bevonásával, 146 betegnél végezték el a beavatkozást, akik közül 103 beteg két évnél hosszabb utánkövetéssel vett részt a vizsgálatban. Itt mindössze egyetlen betegnél újult ki a daganat. Egy másik vizsgálatot végeztek Japánban, amiben 300 beteg vett részt, közülük 150 beteg 3-5 éves utánkövetésével. Itt a daganat kiújulás 1% volt.

Ezek az eredmények még nem elegendőek ahhoz, hogy a módszer hivatalos ajánlásokban szerepelhessen, de már ez is hatalmas lépés ahhoz, hogy egyszer a mellrákos betegek részére is elérhető legyen egy jóval kíméletesebb kezelési módszer.

Érdekes eredmények

A krioablációval kapcsolatos kutatások más, igazán érdekes eredményeket is mutatnak. Úgy gondolják, hogy a módszernek az immunrendszer-stimuláló hatása is jelentős lehet.

Ennek lényege, hogy a fagyasztás hatására szétesett ráksejtek, és az ezeket felépítő fehérjék szerkezete nem változik jelentősen, így a szervezet védekező rendszere sokkal hatékonyabban, erősebben tud fellépni ezek ellen a sejtek ellen. Bizonyos anyagok egyidejű daganatba juttatásával ez a hatás jelentősen felerősíthető.

Ez a reakció teheti lehetővé, hogy rosszindulatú daganat esetén a kezelésnek hosszútávú hatása lehessen. Vagyis nem csak a kezelt daganatra lesz hatása, hanem a testben máshol jelen lévő hasonló daganatsejteket is pusztítani tudja az immunrendszer segítségével.

Tovább A mellrák kezelése

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Brjeska Dóra, újságíró
Szakértő: Dr. Deák Pál Ákos, intervenciós radiológus, Premier Med Egészségközpont

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.