• Balzsay Károly kesztyűt húz a rák ellen

    Szerző: WEBBeteg

    Nyirokmirigyrákkal (limfóma) küzd Balzsay Károly egykori profi ökölvívó. Orvosai előbb vírusfertőzésre, később mononukleózisra gyanakodtak, aztán a vérvizsgálatok kiderítették, hogy daganatos megbetegedéssel kell kezelni a korábbi nagyközépsúlyú világbajnokot. Az ártalmatlannak tűnő tünetek mögött, súlyos betegség is lapulhat. Ön tudja, mik a limfóma tünetei? Olvassa el cikkünket!

    A limfóma egyre gyakoribb daganatos betegség, mely a limfocitákból, azaz a nyiroksejtekből indul ki. Mint a rákos megbetegedések nagy százalékának, a limfóma kialakulásának oka is ismeretlen, bár egyes kutatók bizonyos vírus és bakteriális fertőzéseket kockázati tényezőként említenek. Így felmerül, hogy a HIV, a HTLV, a Herpesz vírus, az EBV (mely a Burkitt-limfómák 15 százalékában jelen van), valamint a helicobacter pylori-fertőzés (a gyomor MALT limfómájában) szerepet játszanak a betegség létrejöttében. A limfociták kóros elváltozása miatt egyes nyirokcsomók, a lép és más szervek megnagyobbodnak.

    A limfóma tünetei

    A betegség az első stádiumban teljesen tünetmentes lehet. Ha más orvosi vizsgálat során kiderül is, általában nem kezelik, de nem is igényel kezelést. Viszont rendszeresen kontrolláltatni kell, hogy a betegség állapotáról az orvosok naprakészen tájékozottak legyenek. Így a későbbi, tünetekkel járó stádiumban már megtehessék a szükséges lépéseket.

    Hirdetés

    Limfóma: A leghatékonyabban gyógyítható rák


    Keveseket sújt a nyirokrendszer rosszindulatú daganata, ezért a nem közvetlenül érintetteken kívül, a lakosság körében nem sok szó esik a limfóma nevű vérképzőszervi kórról. Limfóma: A leghatékonyabban gyógyítható rák>>

    A későbbiekben felmerülő legjellemzőbb tünetei leginkább az influenza tüneteihez hasonlítanak, így a betegek szinte sosem gyanakszanak komolyabb problémára:

    • a nyirokcsomók megduzzadnak, ám még nyomásra sem fájnak;
    • a beteg erősen izzad, különösen éjszaka – akár az egész pizsamája és ágyneműje is elázhat;
    • felmegy a láza, amire alapvetően nincs semmi ok: lehet hőemelkedése, de magas láza is;
    • levertséget, téli depresszióhoz hasonló hangulatot él át;
    • hirtelen lefogy, vagy lassan, de folyamatosan veszíti a súlyát.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Nem könnyű felismerni!

    Az orvosok egyöntetűen emlékeztetnek rá, hogy a limfómát nem könnyű felismerni, mert olyan tünetek jellemzik, amelyek sok más betegséget kísérhetnek. Legtöbb esetben (70 százalékban) a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodásából veszik észre. Fontos jelzés lehet még a köhögés, a nehézlégzés vagy a viszketés a bőrön.

    A leghatékonyabban gyógyítható rák

    A limfóma több típusa eredményesen gyógyítható, ha időben elkezdik a megfelelő terápiát. A kezelésnek a betegség típusához kell igazodnia, ezért fontosak a szövettani vizsgálatok, amelyek a nyirokcsomók szerkezete, illetve a kóros sejtek felszínén található jellegzetességek alapján határozzák meg a követendő terápia irányát, jellegét, szabják meg az alkalmazandó gyógyszert.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült: 2014.03.10 11:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A limfómák tünetei és okai

    A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseit limfómáknak nevezzük, melyek a nyirokszövet sejtjeinek, a T és B limfocitáknak, valamint a histiocitáknak rosszindulatú daganatos burjánzásai.

    A non-Hodgkin-limfóma

    A non-Hodgkin-limfóma több kórképet foglal magába, az egyes típusok több szempontból is eltérnek egymástól, így különböznek az érintettek életkorában, a kezelésre adott válaszban, a folyamat agresszivitásában és a betegség várható lefolyásában.

    Megnagyobbodott nyirokcsomó - Daganatos betegség jele is lehet

    A nyirokcsomó-megnagyobbodás sok betegség tünete lehet, ennek megfelelően gyakran előfordul. A fertőzéses megbetegedések következtében kialakuló nyirokcsomó-duzzanatok jóindulatúak, ugyanakkor az esetek egy kisebb részében gyakran daganatos betegségekre is felhívhatják a figyelmet.

    A vékonybélrák és tünetei

    A vékonybélből kiinduló rosszindulatú daganatok (adenocarcinoma, lymphomák és a carcinoid daganatok) igen ritkák, az összes rosszindulatú emésztőszervi daganat kevesebb mint 5 százalékát teszik ki.

    Limfóma: A leghatékonyabban gyógyítható rák

    Keveseket sújt a nyirokrendszer rosszindulatú daganata, ezért a nem közvetlenül érintetteken kívül, a lakosság körében nem sok szó esik a limfóma nevű vérképzőszervi kórról.

    A limfómás esete a balszerencsével

    A félrevezető tünetek, a daganat rejtett elhelyezkedése a gyógyulás esélyét csökkentik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.