Balzsay Károly kesztyűt húz a rák ellen

WEBBeteg
megjelent:

Nyirokmirigyrákkal (limfóma) küzd Balzsay Károly egykori profi ökölvívó. Orvosai előbb vírusfertőzésre, később mononukleózisra gyanakodtak, aztán a vérvizsgálatok kiderítették, hogy daganatos megbetegedéssel kell kezelni a korábbi nagyközépsúlyú világbajnokot. Az ártalmatlannak tűnő tünetek mögött, súlyos betegség is lapulhat. Ön tudja, mik a limfóma tünetei? Olvassa el cikkünket!

A limfóma egyre gyakoribb daganatos betegség, mely a limfocitákból, azaz a nyiroksejtekből indul ki. Mint a rákos megbetegedések nagy százalékának, a limfóma kialakulásának oka is ismeretlen, bár egyes kutatók bizonyos vírus és bakteriális fertőzéseket kockázati tényezőként említenek. Így felmerül, hogy a HIV, a HTLV, a Herpesz vírus, az EBV (mely a Burkitt-limfómák 15 százalékában jelen van), valamint a helicobacter pylori-fertőzés (a gyomor MALT limfómájában) szerepet játszanak a betegség létrejöttében. A limfociták kóros elváltozása miatt egyes nyirokcsomók, a lép és más szervek megnagyobbodnak.

A limfóma tünetei

A betegség az első stádiumban teljesen tünetmentes lehet. Ha más orvosi vizsgálat során kiderül is, általában nem kezelik, de nem is igényel kezelést. Viszont rendszeresen kontrolláltatni kell, hogy a betegség állapotáról az orvosok naprakészen tájékozottak legyenek. Így a későbbi, tünetekkel járó stádiumban már megtehessék a szükséges lépéseket.

Limfóma: A leghatékonyabban gyógyítható rák

Keveseket sújt a nyirokrendszer rosszindulatú daganata, ezért a nem közvetlenül érintetteken kívül, a lakosság körében nem sok szó esik a limfóma nevű vérképzőszervi kórról. Limfóma: A leghatékonyabban gyógyítható rák

A későbbiekben felmerülő legjellemzőbb tünetei leginkább az influenza tüneteihez hasonlítanak, így a betegek szinte sosem gyanakszanak komolyabb problémára:

  • a nyirokcsomók megduzzadnak, ám még nyomásra sem fájnak;
  • a beteg erősen izzad, különösen éjszaka – akár az egész pizsamája és ágyneműje is elázhat;
  • felmegy a láza, amire alapvetően nincs semmi ok: lehet hőemelkedése, de magas láza is;
  • levertséget, téli depresszióhoz hasonló hangulatot él át;
  • hirtelen lefogy, vagy lassan, de folyamatosan veszíti a súlyát.

Nem könnyű felismerni!

Az orvosok egyöntetűen emlékeztetnek rá, hogy a limfómát nem könnyű felismerni, mert olyan tünetek jellemzik, amelyek sok más betegséget kísérhetnek. Legtöbb esetben (70 százalékban) a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodásából veszik észre. Fontos jelzés lehet még a köhögés, a nehézlégzés vagy a viszketés a bőrön.

A leghatékonyabban gyógyítható rák

A limfóma több típusa eredményesen gyógyítható, ha időben elkezdik a megfelelő terápiát. A kezelésnek a betegség típusához kell igazodnia, ezért fontosak a szövettani vizsgálatok, amelyek a nyirokcsomók szerkezete, illetve a kóros sejtek felszínén található jellegzetességek alapján határozzák meg a követendő terápia irányát, jellegét, szabják meg az alkalmazandó gyógyszert.

(WEBBeteg)

Frissítve: 2014.03.10. 11:17, Megjelent: 2014.03.10. 11:17
Címkék: Limfóma téma

Cikkajánló

A limfómák főbb típusai, okai és tünetei

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Limfóma
A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseit limfómáknak nevezzük, melyek a nyirokszövet sejtjeinek, a T- és B-limfocitáknak, valamint a histiocitáknak rosszindulatú daganatos burjánzásai.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.