• A kilélegzett levegő alapján is felállítható a diagnózis?

    Szerző: MTI

    A kilégzett levegő összetétele, nem csak a friss vagy kellemetlen szájszagról árulkodhat. Megfelelő elektronikus és kémiai érzékelőkkel elemezve, a kilélegzett levegő asztma, rák, tuberkulózis, de akár sugárterhelés jelei is kiolvashatók.

    A kilélegzett levegőből egyértelműen kimutathatók a máj, a vese, a szív és a tüdő betegségének jelei - állította a The New York Timesnak nyilatkozva a levegőelemzést tanulmányozó Raed Dweik, aki a Clevelandi Klinikán a tüdő ereinek vizsgálatára szakosodott program igazgatója. - Meggyőződésem, hogy a lélegzet elemzése lesz az orvosi diagnosztika jövője, kiegészülve számos, ma alkalmazott vérvizsgálattal és képalkotó diagnosztikai eljárással.

    Dweik szerint a lélegzet igen gazdag mátrixot alkot, tükrözve az egészséges szervezetre vagy a betegségre jellemző tüneteket. Tény, hogy a kilélegzett levegő annyira gazdag kémiai vegyületekben, hogy tökéletes elemzését szinte lehetetlen kivitelezni. Értelemszerűen minden kilégzés tartalmaz olyan gázokat, mint a szén-dioxid, ugyanakkor olyan illékony anyagokat is, amelyek az elfogyasztott ételekre, a bevett gyógyszerekre vagy a szőnyegből, a kárpitból, illetve a különféle légszennyezésekből származó anyagokra utalnak.

    Az érzékelők révén ezek a kilélegzett anyagok egyre pontosabban kimutathatók, ami pedig közelebb viszi a levegőanalízist a kiterjedt használathoz - az orvosi diagnózis és kezelés kímélő (vértelen) eszközeként.

    Hirdetés

    A New Jersey-i székhelyű, Menssana Research nevű biotechnológiai cég, egy BreathLink nevű asztali rendszerrel folytat kutatásokat, az aktív tüdőtuberkulózis és más betegségek azonosítása érdekében - közölte Michael Phillips, a cég vezérigazgatója, aki egyben a New York állambeli Valhallában található, New York-i Orvosi Egyetem klinikai gyógyszerekkel foglalkozó professzora is. A rendszert úgy tervezték, hogy bárhol használható legyen, ahol rendelkezésre áll internetkapcsolat.

    Egybilliószor érzékenyebb az alkoholszondánál

    Az analizátor, a levegőkoncentráció egy billiomod részének megfelelő szinten képes érzékelni a vegyületek jelenlétét - vagyis a berendezés egymilliárdszor érzékenyebb, mint a véralkohol-szint kimutatására szolgáló rendőrségi szondák. A Breathlink használatához a vizsgálati személynek egy hosszú csőbe kell belefújnia, a lélegzetből vett minta gyűjtése és elemzése, a készüléken belül zajlik.

    Az analizátor ezután képes grafikus formában, részletesen ábrázolni a kilégzésben megfigyelhető elemek kémiai koncentrációját. Az így nyert adatok további elemzés érdekében, a világ bármely pontjáról elküldhetők a New Jersey-i laboratóriumba.

     

    TBC - Prevenció    Magyarországon a megelőzés jól szervezett, több lépcsős folyamat. Az újszülöttek még hazaadásuk előtt, a gyermekágyas osztályon megkapják a BCG oltást, melynek hatása 12-14 évig tart. Amennyiben az oltás helyén reakció nem észlelhető, újraoltás válik szükségessé.Új fertőzött felfedezése esetén fel kell deríteni a vele kapcsolatban álló személyeket s szükség esetén azok gyógyszereket kapnak megfertőződésük elkerülése érdekében.
    A megelőzést szolgálja a kiépült szűrési rendszer, miszerint 14 év felettiek esetében évente egyszer kötelező tüdőszűrésen részt venni. A szűrés egyéb tüdőbetegségek (például rosszindulatú daganatok) korai felismerésére is alkalmas, ezért jelentősége nem csak a tbc felismerésében van.

    A BreathLink a cég egy korábbi fejlesztésén, a Heartsbreathen alapul, amely a szívátültetésen átesett betegek légzését monitorozza, a kilökődésre utaló jeleket vizsgálva.

    Az amerikai élelmezési és gyógyszerügyi hatóság (FDA) által embereken való használatra engedélyezett Heartsbreath, részben azért nem terjedt még el szélesebb körben, mert a Medicare elnevezésű biztosítási segélyprogram - amelynek tagjai a 65 évnél idősebb állampolgárok lehetnek - addig nem hajlandó fedezni a vizsgálat költségeit, amíg további klinikai kutatások nem igazolják a hatékonyságát. Ezek a kutatások Michael Phillips szerint jelenleg is folynak.

    A kilélegzett levegőben jelenlévő nitrogén-monoxid kimutatása, már bevált módon használatos az asztma kezelésénél - nyilatkozta a rotterdami Erasmus Egyetem orvosi központjában, a gyermekkori légúti betegségek gyógyításával foglalkozó Marielle W. H. Pijnenburg.

    Mint mondta ez egy parányi molekula, de jól megfigyelhető, hogy az asztmás betegek által kilélegzett levegőben, az átlagosnál jóval nagyobb koncentrációban van jelen, ami a tüdőben lévő allergiás gyulladásra utalhat.

    Pijnenburg szerint, a nitrogén-monoxid kimutatására használt berendezések nagyon drágák, és bár hasznos az általuk szolgáltatott információ, nem mindegyik asztmás betegnél alkalmazhatók eredményesen. A nitrogén-monoxid ugyanis önmagában túl egyszerű ahhoz, hogy híven tükrözze az asztmás tüdőben lezajló bonyolult folyamatokat. A jövőben használatos eszközöknek lehetővé kell tenniük egy sor más, olyan molekula mérését is, amely összefüggésben lehet a betegséggel.

    Frederick A. Dombrose-nak, a memphisi Hartwell Alapítvány elnökének közlése szerint, az egyik ilyen eszköz a gyermekkorú asztmás betegek hordozható levegőelemző készüléke lehet, amelyik a betegség öt közös gyulladásos jellemzőjét figyeli majd.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gyermek-egészségügyi kutatásokat támogató alapítvány, már elő is teremtette a szükséges forrásokat: Cristina E. Davis, a Kaliforniai Egyetem mechanikai és repüléstechnikai tanszékének docense kapott megbízást az analizátor kifejlesztésére. Dombrose szerint egy olyan hordozható készülék megépítése a cél, amelyet kényelmesen magukkal vihetnek a gyermekek, és így folyamatosan nyomon tudják követni egészségi állapotukat.

    Csalhatatlan a kutyák szimata

    A Clevelandi Klinikán Peter Mazzone, a tüdőrák kimutatásának céljából elemzi a betegek kilégzését. Az általa végzett vizsgálatok során a levegő érzékelőkön áramlik keresztül, azok színének megváltozását pedig digitális kamerák rögzítik.

    A mintákat ezután olyanok emberekével hasonlítják össze, akik nem szenvednek a betegségben. A tüdőrák kimutatására szolgáló tesztek, Mazzone állítása szerint már elérték a 85 százalékos pontosságot. De - mint megjegyezte - néhány erre kiképzett kutya, akár 99 százalékos biztonsággal is képes kiszimatolni a rák jelenlétét, még ha például nem is képes azonosítani az analizátorok által kimutatott bizonyos vegyületeket.

    Egyre jobbak és jobbak leszünk - hangsúlyozta Mazzone. - De hogy valaha is meg tudjuk-e közelíteni a kutyák érzékelésének pontosságát, azt ma még nem lehet tudni."

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.08.10 12:40
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az asztma és tünetei

    A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást is megakadályozhatja.

    Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos megbetegedés

    Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.

    A hőség vagy kezdődő cukorbetegség okozza a gyerek kínzó szomjúságát?

    A nyári kánikulában sokszor fel sem tűnik a szülőknek, hogy gyermekük jóval többet iszik a szokásosnál, ennek ellenére mégis kínzó szomjúság gyötri. Úgy vélik, hogy mindez a meleg miatt van és még csak nem is sejtik, hogy az ártatlannak tűnő dolog mögött azonnali inzulinkezelést igénylő gyermekkori vagy más néven 1-es típusú diabétesz is állhat.

    Hörgőasztma (asthma bronchiale) gyermekkorban

    Az asztma népegészségügyi felmérések szerint egyre gyakoribb betegséggé válik, és a fejlődő ipari háttérrel együtt egyre súlyosabbak a betegség tünetei, valamint egyre kedvezőtlenebb a lefolyása is.

    Asztmás roham gyermekkorban - Figyeljen a kezdeti tünetekre!

    A fenntartó gyógyszeres kezelés előírás szerinti alkalmazásával jó eséllyel csökkenteni lehet az asztmás roham kialakulásának kockázatát. Vannak azonban olyan körülmények, ún. triggerek, amelyek rohamot provokálhatnak. Ez mindenkinél eltérő, lehet akár egy légúti betegség, ismert allergén, stresszesebb időszak, dohányfüstös, poros környezet, de asztmás rohamot provokálhat akár az időjárás hirtelen változása is.

    Miért lesz az allergiából asztma?

    A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.