Ami jár, az jár! Utazási költségtérítés betegeknek és kísérőiknek

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Járóbeteg-szakellátásra, fekvőbeteg-gyógyintézetbe, gyógyászati ellátásra vagy orvosszakértői vizsgálatra kell mennie, és nem a lakóhelyén van az adott intézmény? Vonattal, busszal kell utaznia, vagy indokolt esetben gépkocsit kell igénybe vennie? Kísérőre van szüksége? Fontos információk következnek!

Több olvasói levelet is kaptunk, amelyben az utazási kedvezményekről, az utalványokról érdeklődtek.

Az egészségbiztosítás keretében lehetőség van a biztosítottak, a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, illetve kísérőik számára az egyes egészségügyi szolgáltatásoknál a távolsági közlekedéssel összefüggésben felmerült költségek térítésére - olvasható a NEAK tájékoztatójában.

Utazási költségtérítés igénybevételére jogosult a járóbeteg-szakellátásra, fekvőbeteg gyógyintézetbe, gyógyászati ellátásra, rehabilitációra beutalt vagy berendelt biztosított. A támogatás orvosi beutalóval vagy anélkül igénybe vett egészségügyi szolgáltatás esetén, gyógyászati segédeszköz átvételén és próbáján, szűrővizsgálatkor, gyógyászati ellátás esetén, valamint orvosszakértői vizsgálatra történő berendeléskor lehet igénybe venni.

Utazási költségtérítési utalvány

Az utazási költségtérítési utalvánnyal rendelkező beteg és kísérője az egészségbiztosítóval szerződést kötött tömegközlekedési társaságok (pl. MÁV Start Zrt., a GYSEV belföldi vonalain, Volán autóbusz-közlekedési társaságok, koncessziós autóbusz-közlekedési társaságok, HÉV) vonalain díjfizetés nélkül utazhat, két pénztári és egy ellenőrző szelvényből áll, kiállítására pedig kizárólag a háziorvos és házi gyermekorvos jogosult, náluk is kell érdeklődni.

Ilyenkor jár a költségtérítés

Amennyiben a beutaló olyan egészségügyi szolgáltatóhoz szól, amely a beteg lakóhelye szerinti területi ellátásra kötelezett; vagy ha a beutalás azért nem a beteg területi ellátására kötelezett szolgáltatóhoz történt, mert az az egészségügyi intézmény, ahová a beteget beutalták a lakóhelyéhez közelebb esik, és a beteg hozzájárult az eltérő beutalásához; vagy ha a területi ellátásra kötelezett egészségügyi szolgáltató orvos szakmai indokok alapján nem alkalmas a beteg ellátására, ezért a beutaló más egészségügyi szolgáltatóhoz szól.

Az utalvány pénztári szelvényét az utazás előtt le kell adni a jegypénztárban, majd a szelvényt leigazolása után a következő orvos-beteg találkozó alkalmával oda kell adni a háziorvosnak. A költségeket az egészségbiztosító és az utazási társaság számolja el egymás között.

Utazási utalvány

Az utalvány igénybe vehető helyközi tömegközlekedési eszközzel, illetve indokolt esetben gépkocsival történő közlekedés esetén. Nem jogosít teljes díjmentességre.

Az utazási utalvány kiállításának lehetőségéről és az igénybevétel feltételeiről a beteget a háziorvosa tájékoztatja, de nem csak a háziorvos állíthatja ki.

A beutalásra jogosult orvos által kiállított nyomtatvány hátoldalán hat „Ellenőrző szelvény” rész található, amelyen az egészségügyi intézményben történt megjelenést kell igazoltatni, ennek hiányában nincs lehetőség a költségtérítés kifizetésére.

A kísérő utazása

Utazási utalvánnyal, illetve utazási költségtérítési utalvánnyal való utazás esetén is van lehetőség a
kísérő utazási költségeinek megtérítésére, ha a beteg 16 éven aluli gyermek, vagy ha a beutalt személy egészségi állapota alapján a kíséretet szükségesnek ítéli az orvos.

Egy beutalt beteget támogatott útiköltség‐térítéssel azonban csak egy személy kísérhet, értelemszerűen nem jár az egész családnak.

Vonat, busz vagy személygépkocsi?

Utazási költségtérítésre az a beteg is jogosult, aki – a beutalásra jogosult orvos döntése alapján – betegsége, egészségi állapota miatt tömegközlekedési eszközön nem tud utazni, ezért gépkocsival kell mennie az egészségügyi intézménybe.

A költségtérítés összegének megállapításakor az adott viszonylatban a legrövidebb távon közlekedő tömegközlekedési eszköz útvonalát kell alapul venni, mértéke 21 forint kilométerenként. Amennyiben az utazáshoz kísérő is szükséges, nem külön-külön jár a költségtérítés, hanem együttesen – ezt többen is másképpen értelmezték a hozzánk címzett üzenetekben.

Amennyiben a kísért beteg egészségi állapota, illetve elhúzódó kezelése miatt a beteg rövid időn belül nem tud hazamenni, a kísérő részére – a beteg nélküli utazása esetén – ugyanazon napra legfeljebb két út (1 oda és 1 vissza) számolható el, igazolással.

Jó tudni! A kísérő részére nem állapítható meg ugyanazon napon, két útra költségtérítés, ha az egészségügyi intézmény és a biztosított lakóhelye egymástól való távolsága a 100 kilométert meghaladja.

Utazási költségtérítés szűrővizsgálatra

A betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló szervezett szűrővizsgálatoknál felmerült utazási költségtérítés kizárólag abban az esetben vehető igénybe, ha a biztosított ún. behívás (értesítés) alapján jelent meg, az utalványt a szűrővizsgálat időpontjáról szóló értesítéssel egyidejűleg az adott egészségügyi szolgáltató állítja ki és küldi meg a biztosított részére.

Ha a szűrővizsgálatra való csoportos utazáshoz az önkormányzat díjmentesen közlekedési eszközt biztosít, úgy a szűrővizsgálatról szóló, és a vizsgálaton érvényesített értesítő alapján az utazási költségtérítést az önkormányzat veheti igénybe.

Fontos információk
  • Az utazási költségtérítés vagy támogatás igénybevételére jogosító utalványokat a háziorvos vagy szakorvos állítja ki. A vizsgálathoz szükséges okmányokon (igazolvány, taj-kártya) kívül külön okmány vagy igazolás a kiállításhoz nem szükséges.
  • Utazási költségtérítést visszamenőleg legfeljebb hat hónapra lehet kérni, a menetjegy és az utazási utalvány benyújtásával.
  • A megállapított, de fel nem vett költségtérítést az esedékességétől számított egy éven belül lehet felvenni.
  • A helyi közlekedési eszköz igénybevételéhez az egészségbiztosítás keretében nem jár utazási költségtérítés.
  • Nem téríthető meg továbbá helyjegy, pótjegy, autópálya díj sem.
Forrás: NEAK

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.