Egészségügyi ellátás és gyógyszer külföldi egészségbiztosítással rendelkezők számára

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A külföldi munkavállalás miatt egyre többször találkozhatunk azzal, hogy valakinek munkája miatt külföldi egészségbiztosítása van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy itthon tartózkodása során nincs lehetősége orvosi ellátás igénybevételére. De mitévők legyünk, ha itthon leszünk betegek, és nincs magyar egészségbiztosításunk?

Európai Egészségbiztosítási Kártya

A külföldön kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártya, illetve az ezt helyettesítő ideiglenes nyomtatvány lehetőséget ad arra, hogy a hazai egészségbiztosítás terhére is igénybe vehessük az akut állapotokat kezelő alapvető orvosi ellátásokat, illetve hogy egészségbiztosítási támogatással váltsuk ki szükséges gyógyszereinket. A kártyát az egészségbiztosítóktól lehet igényelni térítésmentesen, és érvényes az Európai Gazdasági Térség államaiban (EGT-államok), illetve Svájc területén is. Érvényességi ideje általában 3 év. Fontos azonban tudni, hogy ez a kártya nem váltja ki a TAJ-kártyát. Az itthon kiállított kártya ugyanis a TAJ-kártya alapján készül, vagyis a hazánkban kiállított kártyával hazai orvosi ellátás nem vehető igénybe, az csak külföldön használható.

Amit igénybe vehetünk

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával csak az orvosilag szükséges ellátások vehetőek igénybe. Az, hogy mely ellátások szükségszerűek, orvosi szakmai kérdés, minden esetben a kezelő orvos dönti el. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy amennyiben előre eltervezett orvosi kezelés miatt térünk haza, az külföldi biztosítással a magyar egészségbiztosítás terhére nem vehető igénybe, annak árát meg kell térítenünk. Azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy az orvosilag szükséges ellátások köre tagállamonként eltérő lehet.

Mindezek mellett lehetőség van a kártyával gyógyszerek kiváltására is egészségbiztosításai támogatással. Ilyen esetben mindig jelezzük az orvos számára, hogy külföldi egészségbiztosításunk van, mivel a kártya számát az orvosnak fel kell tüntetnie a vényen ahhoz, hogy a gyógyszerre járó támogatás elszámolható legyen.

Mit tegyünk, ha nem EGT-államban vagyunk biztosítva?

Amennyiben nem az EGT tagállamaiban vagyunk biztosítva, érdemes még a hazautazás előtt tájékozódni arról, hogy az adott ország és Magyarország között van-e valamilyen egyezmény, amely alapján az alapvető orvosi ellátások Magyarországon térítésmentesen igénybe vehetők. Amennyiben létezik ilyen egyezmény, az igénybe vételhez szükséges nyomtatványokat még a hazautazás előtt szerezzük be az adott állam egészségbiztosítójától, mert azokat az orvosi ellátás során minden esetben fel kell tudnunk mutatni.

Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.