Miért kell kezelni a szénanáthát?

Szerző: WEBBeteg

A szénanátha krónikus betegség, amit komolyan kell venni!

Az allergiás betegek immunrendszere olyan anyagokat tekint ellenségnek és védekezik ellenük, amelyek egészséges emberekre nézve teljesen ártalmatlanok, ilyenek például a pollenek (virágpor). Ha az allergén az allergiás beteg szervezetébe kerül, az immunrendszer túlzott reakciója miatt allergiás reakció következik be, és olyan tünetek jelentkeznek, mint például szemkönnyezés és -viszketés, tüsszögés, orrfolyás.

Kezelés nélkül újabb allergiák és asztma is kialakulhat

Pollenallergiásoknál a betegség lefolyása különféle lehet, előfordulhat, hogy a beteg az első évben még csak egy növényre allergiás, a következő évben már korábban kezdődnek vagy tovább tartanak a tünetek, és az allergiavizsgálaton kiderül, hogy ennek az az oka, hogy már több növényre allergiás, megjelenhetnek újabb allergiák, sőt idővel asztma is kialakulhat. Ennek oka, hogy az allergiás gyulladás már nemcsak az orrnyálkahártyán jelenik meg, hanem a mélyebb légutakban is.

A betegség súlyosbodásának megelőzése érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy allergiás tünetek esetén mielőbb forduljon orvoshoz, hogy kiderüljön, mi okozza a panaszokat és tüneti szerekkel (gyógyszerek (pl.: antihisztamin, kortizontartalmú orrspray stb.)) kezeljék a betegséget. Néhány esetben segíthet a hiposzenzibilizáció (specifikus immunterápia, SIT) is, mely hosszú távon enyhítheti a panaszokat, és megakadályozhatja a szövődmények kialakulását.

Minél hamarabb megkezdik az allergiás betegségek és az asztma orvosi kezelését, annál eredményesebben javítható a beteg állapota.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mire figyeljen kertészkedésnél, ha...

A pollenallergiásoknak sem kell lemondaniuk a kisebb-nagyobb tavaszi kerti munkák elvégzéséről, de nem árt, ha ügyelnek arra, hogy mikor végezzék a...

Tények és tévhitek a...

Tavasszal sokan megtapasztalják a pollenallergia tüneteit: az orrfolyást, az orrdugulást és a szemviszketést. De vajon a szénanátha tünetei csak...

A pollenallergia egész évben okozhat...

Egyre gyakoribb, hogy egész évben megmaradnak az allergiás tünetek a pollenallergiás betegeknél. Leggyakrabban a szemet érintő tünetek (pl.: pirosság...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.