• H1N1 - Interjú Mikola Istvánnal a vakcináról és az antivirális szerekről

    Szigeti Ildikó
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

    A világ egyik legjobb vakcinája porosodik a polcokon, mert a mesterséges zavarkeltés miatt az emberek bizalmatlanok az oltóanyaggal szemben – állítja Mikola István. Az Országgyűlés szakbizottságának fideszes alelnöke a WEBBegetnek nyilatkozva az antivirális szerek fontosságára is felhívta a figyelmet.

    Ha most Ön ülne Székely Tamás bársonyszékében, mit csinált volna másképp a járvány kapcsán?
    - Világjárványról van szó, ezért térítésmentesen adtam volna a vakcinát és minden létező kommunikációs és logisztikai eszközt bevetettem volna annak érdekében, hogy a lakosság 60 százaléka valóban be legyen oltva.

    Hirdetés

    Konkrétan milyen intézkedést tett volna?
    - A járvány megjelenésekor azonnal a gyógyszer-nagykereskedőkkel kellett volna szövetkezni, akik professzionális kiszállítási gyakorlattal rendelkeznek, bevált technikájuk van a patikákkal, a háziorvosokkal és az intézményekkel való aktív kapcsolattartásra.

    Rendelkeznek azzal a kapacitással, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre minden érintetthez eljusson az oltóanyag. Ezt a feladatot sem az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI), sem az ÁNTSZ kirendeltségei nem tudják ellátni.

    Az ingyenes vakcinával kapcsolatos felvetésekre a tárca vezetője mindig azt feleli, hogy nincs meg rá a forrás. Ön hogyan tenné ingyenessé az oltóanyaghoz való hozzájutást pénz híján?
    - A jelenlegi kormányzat előbb-utóbb mégiscsak ingyenessé teszi az oltást a rizikócsoportok számára. A H1N1 vírus járványtana ugyanis egészen más, mint amit megszokhattunk a szezonális influenzánál.

      Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. Hol oltathatja be magát? >>
    Egyre-másra bővül és módosul, hogy kiket kell a magas kockázati körbe sorolni. Kiderült, hogy a várandós nőkre a legveszélyesebb, de az is egyértelművé vált, hogy furcsamód az egészséges, „kigyúrt” fiatalemberek is könnyen megbetegedhetnek. Előbb-utóbb tehát oda jut az egészségügyi kormányzat, hogy addig tágítja a térítésmentesek körét, amíg szinte „ingyen” eloltja a megrendelt és legyártott 6 millió adag vakcinát.

    Mi a véleménye az intézkedések gyorsaságát illetően?
    - Azt kell mondanom, az egészségügyi kormányzatot felügyelő parlamenti grémium, vagyis az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága eredményesen szorította be a tárcát egy viszonylag szűk idő-intervallumba, azaz némi ráhatásnak engedve a minisztérium kénytelen volt gyorsan reagálni a történésekre.

    Vitaminok és nyomelemek
    Ismeri Ön a létező összes vitamint? Vagy tudja, hogy melyik vitamin miért jó, vagy éppen rossz a szervezetünk számára? 
    Tudjon meg többet a vitaminokról a WEBBetegen!
    A presszió szükségességét jelzi, hogy nem is olyan rég, 3-4 hónappal ezelőtt még riogatással vádolták az ellenzéket, amikor a mexikói esetekre próbáltuk felhívni a döntéshozók figyelmét.

    Szerencsére sikerült „belehajtani” a kormányt egy jónak nevezhető intézkedés-sorozatba.

    Ezek szerint volt, amit jól csináltak a kormánypárti szakpolitikusok?
    - Igen, szerencsés volt, hogy előbb az antivirális készletek felmérése, majd feltöltése történt meg, majd a vakcina-gyártás indult. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy sem a kabinet, sem a folyamatban résztvevők nem voltak kellőképpen felkészülve arra, hogy Magyarországot is elérheti egy világjárvány.

    Újságíróként úgy érzem, már nem is maguk a politikusok, a média akarja „politikával átitatni” a járványt…

    Az Omninvest tulajdonosi hátterét a termékfelelősség miatt kell firtatni…Ráadásul több milliárd forint közpénz vándorolt ismeretlenek zsebébe…Ön másképp’ gondolja?
    - Valóban, fontos kideríteni, hogy probléma, oltási szövődmény esetén például kihez lehet fordulni a későbbiekben.

    Megkérdezem azonban, hogy vajon pontosan ismerjük valamennyi nagy nemzetközi gyógyszergyártó tulajdonosi szerkezetét?

    Ennek ellenére én is azt mondom, hogy igen, egyszer ezekre a kérdésekre választ kell adni, de nem most.

     H1N1-kérdőív
    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha igen? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz. Válaszoljon a kérdésekre! >>

    Szerencsétlennek tartom, hogy az Ominvest kapcsán akkor merülnek fel ilyen, amúgy az oltóanyag minőségével semmilyen összefüggésben nem lévő aggályok, amikor a lakosság amúgy is bizalmatlan a vakcinával szemben.

    Minél hamarabb abba kellene hagyni ezeket a „zavarkeltő” akciókat és oltani kell az embereket!

    Infektológus szakorvosként milyennek ítéli meg a hazai oltóanyagot?
    - Meggyőződésem, hogy a vakcina jó, hatásos, komolyabb szövődményt eddig nem jelentettek.

    Az oltásellenes orvosok elsősorban azzal érvelnek, hogy nem úgynevezett hasított, hanem egész elölt vírust tartalmaz a szérum. Megalapozottnak tartja az ebbéli aggályokat?
    - Túlzottnak és indokolatlannak tartom azt, ha egy orvos erre hivatkozva megtagadja az oltás beadását. Meg kell nézni, mi történt az egyik, hasított vírust tartalmazó oltóanyaggal Kanadában. (A GSK vakcinájának egy szériáját visszahívta a gyártó, mert súlyos, allergiás reakciókat okozott – megj.: szerk)

     H1N1 kisokos
    Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a WEBBetegen! >>Mindent a H1N1 vírusról
    Ezeket a szérumokat ugyanis tengeri halolajjal konzerválják, amely bizony allergén tud lenni az arra érzékenyeknél. A mi oltóanyagunk egy elölt vírust tartalmaz, amiben benne van a vírus felszínének valamennyi antigénje, ami annyit jelent, hogy elegendő az egyszeri oltás. Nem a lokálpatriotizmus beszél belőlem, amikor azt mondom: a világ egyik legjobb oltóanyaga áll a rendelkezésünkre.

    Egyre többen mondják, hogy elhúzódó, akár egy évnél is tovább tartó járvánnyal kell számolni. Ez annyit jelent, hogy – adott esetben – az Önök kormányának is dolga lehet a vírussal…

      "Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel

    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.
    Interjú Falus Ferenccel>>
    - A vírus várhatóan nem lesz tekintettel a választásokra, itt lesz jövőre is. Valószínűsítjük, hogy átveszi a szezonális influenza szerepét. Folyamatosan figyelnünk kell a világ különböző térségeit, hogy miként alakul a fertőzés járványtana.

    Minden eshetőségre fel kell készülni, hiszen most már kiderült, hogy az újinfluenza vírusa igen változékony. Azt tudjuk, hogy a H1N1 tartalmazza a madár-, a sertés- és a szezonális influenza génjeit, ám a felszínén csak a sertésinfluenza kórokozója jelent meg, ez viszont később módosulhat.

    Mekkora valószínűségét látja annak, hogy drasztikusan mutálódik a vírus?
    - Szerintem minimális annak a veszélye, hogy a mostani kórokozóból egy egészen más, teljesen új szerkezetű vírus alakuljon, így vélhetően a mostani oltóanyagok hatékonyak lesznek a későbbiekben, még akkor is, ha elhúzódik a járvány.

    Az antivirális készítményekkel összefüggő kormányzati kommunikációról mit gondol?
    - Ezzel alapvető problémáim vannak. Meggyőződésem ugyanis, hogy az antivirális szerek akkor érnek valamit, ha mindenkinek otthon van a fiókban. Egyértelművé vált, hogy csak akkor hatásosak, ha a betegség első tüneteinek a megjelenésekor, de legkésőbb 48 órán belül elkezdik használni ezeket.

    A kormányzati kommunikációban rendre azt hangoztatják, hogy ha a lakosság tömegesen kezdi szedni ezeket a szereket, aktívan hozzájárulhat a vírus mutálásához…
    - Én azt gondolom, az emberek nem hülyék, nem felelőtlenek, és megfelelő tájékoztatás mellett mindenki tudja, hogy mikor szabad és kell alkalmazni az antivirális készítményeket. Ehhez azonban jó kommunikáció szükséges.

     Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

    Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
    A betegség megelőzése és kezelése >>

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

    Módosítva: 2009.12.05 06:37, Megjelenés: 2009.12.05 06:37
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    A védekezés alapvető eleme a maszk szigorú és szabályos használata.

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Hogyan csökkenthető az injekciós tű miatti félelem?

    Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

    Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az új pandémiás influenza vírusa ellen.

    H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról

    A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a
    WEBBetegen!

    Hasznos tudnivalók az új influenzáról

    Honnan ered a betegség neve? Melyek a legfontosabb tünetei? Milyen szövődményeket okozhat? Cikkünkből többek között ezekre a kérdésekre kapunk választ.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA