Humánus, de bizonytalan kezelés

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

A legfrissebb kutatások szerint úgy tűnik, hogy a kizárólagosan szájon át adott antibiotikumok hasonlóan jól használhatók akut vesemedence-gyulladás kezelésére, mint a váltott antibiotikus kezelések. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakértője azonban óvatosságra int.

Nincs érdemi különbség?

Francia kutatók szerint a kizárólagosan szájon át adott antibiotikumok hasonlóan jól használhatók akut vesemedence-gyulladás kezelésére, mint a váltott, pár napig intravénásan elkezdett, majd szájon át folytatott antibiotikus kezelések – olvasható a New York-i Reuters Health című folyóiratban.

Dr. Gerard Cheron és munkatársaik azt találták, hogy nincs érdemi különbség a két kezelési formában abban a tekintetben, hogy a gyulladást követően milyen arányban alakul ki a veseszövetben hegesedés.

Nem árt az óvatosság

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakértője, Dr. Máttyus István szerint óvatosan kell értelmezni a legfrissebb kutatási eredményeket. Tapasztalatai szerint az antibiotikum szájon át történő alkalmazásával a vesemedence-gyulladás általában kezelhető, hiszen a mostanában kapható, szájon át adható antibiotikumok jelentős része a bélrendszerből is nagyon jól szívódik fel, így gyorsan eléri a várt magas vér- és veseszöveti koncentrációt.

A kezelésnél a következőket kell figyelembe venni:

1. Rossz általános állapotú gyermeknél a gyógyszer biztos és gyors bejuttatása nagyon fontos, emiatt ők az első napokban továbbra is intravénásan kezelendők, ráadásul általában infúziót is igényelnek.

2. Visszatérő, antibiotikummal előkezelt betegek esetén nagy az esélye a többféle antibiotikumnak ellenálló kórokozók jelentkezésének – ilyen esetekben a bakteriológiai vizsgálat eredményének megérkezéséig (általában 1-2 nap) széles hatásspektrumú, a vesében jól bekoncentrálódó antibiotikumok adása javasolt. E gyógyszerekből csak injekciós készítmény áll rendelkezésünkre.

3. Az igazolt vesemedence-gyulladás komoly, az egész szervezetet megterhelő, adott alkalommal az életet is fenyegető gyulladás lehet. Emiatt csecsemőknél vagy olyan gyermekeknél, akik a gyógyszert nem veszik be, vagy könnyen kihányják, kezdetben mindenképpen injekciós készítménnyel kell a kezelést megkezdeni. Bakteriológiai lelet ismeretében jó állapot esetén néhány nap múlva át lehet váltani célzottan, szájon át adható gyógyszerre. A bakteriológiai vizsgálatnak e betegeknél különösen nagy jelentősége van, legutóbbi felmérésünk szerint vesemedence-gyulladás miatt kezelt csecsemők körében – akik megelőzően sohasem kaptak antibiotikumot – legalább 20%-ban a betegséget kiváltó kórokozó semmilyen szirupos készítményre nem volt érzékeny!

Dr. Máttyus István szerint – a legbanálisabb eseteket kivéve – a szájon át történő kezelésről legjobb, ha a témában tapasztalt szakember dönt.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200
Weboldal: http://svabhegy.eu/

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Túl sokat betegeskedik a gyerek?...

Beköszöntött az őszi időszak, sőt nemsokára itt a tél, ami minden évben a nátha, a megfázás időszaka a gyermekeknél. Nincs ez másként 2021-ben...

Gyermekorvos, az influenza elleni...

Az influenza betegségről és a megelőzését szolgáló oltóanyagokról írta legújabb tájékoztató hírlevelét a Normafa Gyermekrendelő háziorvosa a...

A vesemedencerák tünetei és...

A vesemedence daganata a vesekelyheket, vesemedencét bélelő hámból indul ki. A vesemedence és a vesevezeték daganatai a ritkább urológiai daganatok...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.