Vesemedence téma

Húgyúti fertőzések

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-09-06 16:03
A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, de többnyire nem járnak komplikációkkal. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók. Az egyik legveszélyesebb szövődmény a vesemedence-gyulladás.

A vesemedence-gyulladás - okok, tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2022-11-08 11:33
Vesemedence-gyulladásnak (pyelitis) nevezzük a vesemedence nyálkahártyájának fertőződését, amely komoly figyelmet igényel, lehet súlyos, elhúzódó esetben a vese állományára is ráterjedhet (pyelonephritis), akár tartós szövődményekhez vezetve.

Laboreredmény - Mire utal a nitrit a vizeletben?

WEBBeteg - Dr. Hamar Péter, klinikai laboratóriumi szakorvos - 2021-09-07 18:33
A laboreredményem szerint nitrit van a vizeletemben. Szeretném tudni, hogyan kerülhetett bele, és milyen következményekkel járhat a jelenléte? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A vesemedencerák tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2021-04-16 07:03
A vesemedence daganata a vesekelyheket, vesemedencét bélelő hámból indul ki. A vesemedence és a vesevezeték daganatai a ritkább urológiai daganatok közé tartoznak.

A vesicoureteralis reflux (VUR)

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - 2020-11-04 18:35
A vesicoureteralis reflux (VUR) a leggyakoribb húgyúti rendellenesség csecsemő- és gyermekkorban, amelynek talaján visszatérő húgyúti fertőzések alakulnak ki. Súlyosabb esetekben, ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, akkor valamilyen sebészi beavatkozásra van szükség a betegség kezelésére.

Húgyúti fertőzések gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2020-02-14 17:05
A húgyúti fertőzések gyermekkorban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását.

A cukros italok fokozhatják a felfázás tüneteit

Semmelweis Egyetem - 2016-07-27 05:21
A nem kezelt hólyaggyulladás akár már néhány nap alatt lázzal járó vesemedence-gyulladást okozhat, ezért is fontos, hogy mielőbb urológushoz forduljunk - mondja Dr. Majoros Attila. A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának adjunktusa szerint az állandó vizelési ingerrel, véres vizelettel, fájdalmas ürítéssel járó hólyaghurut nemcsak a hideg hatására alakulhat ki, hajlam kérdése is, hogy megjelenik-e.

Vesemedence-gyulladás (pyelonephritis)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015-10-13 20:01
A vesemedence-gyulladást baktériumok okozzák, a betegség a vesemedence nyálkahártyája és a vese kiválasztórendszerének (parenchyma) gyulladásával jár.

Humánus, de bizonytalan kezelés

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - 2012-02-28 10:33
A legfrissebb kutatások szerint úgy tűnik, hogy a kizárólagosan szájon át adott antibiotikumok hasonlóan jól használhatók akut vesemedence-gyulladás kezelésére, mint a váltott antibiotikus kezelések. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakértője azonban óvatosságra int.

Csecsemő Uh eredmény

Orvos valaszol - Dr. Molnár Anna - 2011-02-08 17:35
Tisztelt Doktornő! érdeklődni szeretnék, hogy gyermekemnél 5 hetesen csináltak hasi Uh-ot és pyelectasiat állapítottak meg. Ez mennyire súlyos, mi a teendő? Uh eredmény: pyelon: jobb: 13x9x8 bal: minden átmérőjében 8mm ureter normál. Előr