• A beszédhibák kialakulásának okai

    Szerző: MTI - Press

    A beszéd az ember csodálatos adománya, kiváltsága. Természetesnek vesszük, hogy beszélünk egymással, olykor észre sem vesszük: bizony hibák, zökkenők is előfordulnak beszédünkben. Még talán neheztelnének is egyesek, ha erre figyelmeztetnék őket. Pedig a jókor, időben elhangzó figyelmeztetés nem hiábavaló.

    Szakemberek naponta szembesülnek vele, hogy milyen sok a beszédhibás, pösze, orrhangzós, hadaró, dadogó, makogó közöttünk. Amikor a kisgyerek első szavait próbálgatja formálni, gyakran mondjuk: „milyen aranyosan selypít”. Némelyik szülő az évek múlásával is úgy gondolja, hogy jól áll a gyereknek a pöszeség. Amikor óvodába kerül, kezd zavaró lenni a hibás beszéd, és ha iskolakezdésre nem javul, akkor bizony kezdődnek a bajok.

    Hirdetés

    Ha nem kezelik a beszédhibát, az súlyos következményekkel járhat

    Gyermekünk szókincsének fejlődése


    A gyermekek fejlődése születésüktől kezdődően összetett folyamat, amely részben a mozgásfejlődésből(ezen belül is a nagy- és a finom mozgások fejlődéséből), a nyelvi, a kognitív (gondolkodásmódbeli) és a pszichoszociális fejlődésből áll. A legtöbb szakkönyv a gyermekkori fejlődést részeire bontja, természetesen ezek egy időben, egymásra épülve mennek végbe.
    Gyermekünk fejlődése >>

    - A beszédhibák gyakoribbak és többfélék, mint azt az átlagember gondolja, észleli, mert ezek a zavarok nem mindig tűnnek fel azonnal. Egy beszédszűrés alkalmával viszont kiderülnek, és ha nem kezelik, egyre súlyosabb következményekkel járnak. Igaz, azt szoktuk mondani, hogy a beszédhiba nem fáj, ennek következtében sokan nem is veszik komolyan, holott ha elkerülhetők, megszüntethetők, minél hamarabb el kell kezdeni szakember segítségével a beszédjavítást - hangsúlyozza Lajos Péter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karának tanszékvezető tanára.

    - A leggyakoribb gyermekkori beszédhiba a pöszeség, amely kezelés nélkül akár tanulási nehézséget is okoz, ezért fontos a terápiája iskolakezdés előtt. A beszédfolyamatossági hibák, a már említett dadogás, hadarás, ha végigkísérnek valakit egy életen át, nagymértékben gátolják a társadalmi integrációt is.

    A gyerekek szókincse csökken, nehezebben fejezik ki magukat

    A király beszéde orvosi szemszögből


    Vérző olaj, Aviátor, Egy csodálatos elme, Forrest Gump, Esőember, Love Story. Mi a közös ezekben a filmekben? Valamennyien Oscar-díjas vagy Oscar-díjra jelölt alkotások, de most nem erre gondoltunk. Alkoholizmus és süketség, kényszerbetegség, skizofrénia, autizmus, leukémia. E filmek mindegyikében a főszereplők valamilyen mentális vagy szervi problémájának, betegségének hatására formálódik a cselekmény, változik emberek sorsa, jelleme, élete.
    Az Oscar-díjas dadogás >>

    - A beszédhibák gyakori elődfordulása - szakemberek szerint - összefügg a képi világ felé fordulással, azzal, hogy nagymértékben gyengült a gyerekek szókincse. Ma nem divat otthon mondókákat, rigmusokat ismételgetni a kisgyerekkel, a mesemondás, versolvasás sem általános családi program, hiszen a felmérések szerint mindössze hét perc jut naponta a gyerekre a dolgozó szülők körében. De a gyerekek egymással sem beszélnek sokat, mint ahogy az iskolában sem. Inkább a számítógép előtt töltik az időt. Megdöbbentő felmérés, miszerint egy gimnáziumi tanuló hetenként mindössze hat percet beszél a tanórákon. Ilyen körülmények között nem is gazdagodhat, nem is bővülhet a szókincsük. Pedig a gyerek, főként kicsi korban "issza" a környezetében elhangzó szavakat, és hétéves korára akár nyolc-tízezer szót is megismerhet. Akinek gazdag a szókincse, az sokkal fogékonyabb a világ megismerésére, és választékosabban képes kifejezni gondolatait is.

    - A tanintézetek gyakori módszerváltozásai sem tettek jót, sem a beszédnek, sem pedig az írás és olvasás tanulásának. Az elhanyagolt szótagolás, a képi olvasás, a beszéd- és értelemgyakorlatok eltörlése, a kevés verbális megnyilvánulási lehetőség beszéd-, valamint írás- és olvasási zavarokban mutatkozik meg. Pedig egyik híres olvasáskutatónk szerint: "az olvasás, az írás, a beszéd, a gondolkodás egymás szinonimái. Az olvasás belső párbeszéd is."

    A hangszalagbénulás


    A hangszalag bénulások elnevezése kissé félrevezető. Valójában a gége izomzatának különböző eredetű bénulásairól van szó, melyeknek eredménye a gége mozgásainak zavara.
    Tünetek, okok és kezelés >>

    - Ez így van, és egyre több gyereknek van szüksége logopédus segítségére a 3-18 éves korosztályban. A logopédus, aki a beszédállapot felmérésétől a beszédhibák felfedezésén át kijavításukig munkálkodik, ma keresett szakember - erősíti meg Lajos Péter.

    - Keresett, hiszen óvodában, iskolában, fogyatékosok intézményeiben, valamint felnőttek körében is egyre több munkájuk akad, egyre nagyobb igény van irántuk. De vajon a keresettség egyenes arányban van-e a megbecsüléssel?

    Egyre nagyobb szükség van logopédusokra

    Stroke


    Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás mértékéről? Hogyan tudnak segíteni a hozzátartozók?
    A leggyakoribb kérdések >>

    - Magyarországon 100 éve indult logopédusképzés a gyógypedagógia részeként. A 2006-os év nagy változást hozott, ekkor kezdődött a reformképzés, amelyet bolognai folyamatként is emlegetnek a szakmában: a korábban egységes képzést, amelyben a logopédus a hallás-, látás- és mozgássérültekkel kapcsolatos tudnivalókat is megtanulta, most 3,5 éves elméleti képzés és féléves gyakorlat váltotta fel, ami után mindenki "csak" logopédus lesz, aki ezt a szakot választotta. Az országban 1500-2000 logopédus dolgozik, ami uniós viszonylatban sem rossz arány, bár többségében a fővárosra korlátozódik működési területük. Vidéken, főként kistelepüléseken nehezebb "hozzájutni" beszédjavító foglalkozáshoz. A 2004-2005-ös tanévben 50 228 beszédhibás gyerekkel foglalkoztak logopédusok, akik valójában többirányú feladatot látnak el, pedagógusi és egészségügyi tevékenységet is. Egyre nagyobb szükség van a klinikai esetek korrigálására, főként a felnőttkori, időskori betegségek - például a stroke - következtében előforduló beszédhibák javítására. Ez sajátos helyzet, ugyanis képzésük jelenleg a 3-18 éves korosztályra korlátozódik. Régen volt terapeutaképzés is, amely most hiánycikknek számít. A beszédjavítást alapellátásként, családorvosi beutalással és tb finanszírozással kellene végezni, hiszen valójában egyfajta rehabilitációról van szó.

    - Ez valóban így van. Még azt is hozzátehetnénk, hogy ez a feladat szoros csapatmunkát igényel, amelyben pedagógusnak, védőnőnek, orvosnak is szerepe van a logopédus mellett. Ugyanis a beszédhibák, a beszédkészség elvesztése sok esetben klinikai kórképre utal, és ha nem alkalmaznak kellő időben megfelelő terápiát, mindenképpen romlik a beszédhibával élő esélye. Tehát a gyorsan korrigálható "szépség beszédhibától" a betegségként is felfogható, gyakran maradandó károsodást okozó beszédkészség elvesztéséig igen széles a skála.

    Ahogy Lajos Péter elmondja, most éppen azért lobbiznak, hogy egységes képzést kapjanak a logopédusok, az április 9-én tartandó konferenciájukon - melynek témája: Mozgásban a beszéd - is erre hívják fel majd a figyelmet. A 3 plusz 2-es mesterszakképzést uniós pályázat segítségével akarják megvalósítani.

    - A figyelemfelkeltés ebben a témakörben is rendkívül fontos - magyarázza a tanszékvezető, majd hozzáteszi: - Egy közelmúltban bemutatott sikerfilm, A király beszéde üzenetével többet segített a szakmának, mint amit mi évtizedek alatt el tudtunk érni. Az üzenet lényege: a király sem engedheti meg magának, hogy beszédhibával álljon népe elé, de erős elhatározással, önfegyelemmel és szakmai segítséggel a legdurvább beszédhiba is korrigálható.

    (MTI - Press)

    Módosítva: 2015.08.23 11:11, Megjelenés: 2015.08.23 11:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Mi okozhatja, ha a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik?

    Az elégtelen súlygyarapodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők a csecsemőgyógyászatban gyermekorvoshoz fordulnak. Előző cikkünkben a kivizsgálás lépéseire tértünk ki, jelenleg a legfontosabb szóba jövő okokat vesszük sorba életkor szerint összefoglalva, majd a leggyakoribb lehetséges kórképekre részletesebben is kitérünk.

    Csecsemő- és gyermekkori sérvek gyermeksebészeti vonatkozásai

    Ebben a cikkben a leggyakoribb gyermekkori sérvekkel kapcsolatos tudnivalókat szeretném összefoglalni, megmagyarázni kialakulásuk hátterét és felvázolni kezelési lehetőségeiket. Nem minden sérvet kell operálni, van, ami sürgős, és van, ami bizony ráér.

    Beszédhibák okai és kezelésük

    Egyre több az olyan gyermek, akinél valamilyen beszédhibát tapasztalnak. Ezért nem feltétlenül csak a tévénézés a hibás, bár kétségtelen, hogy a képernyő bámulása nem ösztönzi a kreativitást, és gátolja a manuális tevékenységek folytatását is.

    A király beszéde orvosi szemszögből - Az Oscar-díjas dadogás

    Vérző olaj, Aviátor, Egy csodálatos elme, Forrest Gump, Esőember, Love Story. Mi a közös ezekben a filmekben? Valamennyien Oscar-díjas vagy Oscar-díjra jelölt alkotások, de most nem erre gondoltunk. Alkoholizmus és süketség, kényszerbetegség, skizofrénia, autizmus, leukémia. E filmek mindegyikében a főszereplők valamilyen mentális vagy szervi problémájának, betegségének hatására formálódik a cselekmény, változik emberek sorsa, jelleme, élete.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.