Vitaminpótlás növényi csírákkal

Bálint Cseppek
megjelent:

A hideg idő közeledtével fokozottan kell figyelnünk a megfelelő vitaminpótlásra, hiszen a nyáron és tavasszal oly sok forrásból beszerezhető nyomelemek és ásványi anyagok már egyre kevésbé találhatók meg természetes formában, étrendünkben. (x)

Egyre kevesebb zöldség és gyümölcs van a piacokon, amit fogyasztunk azokat is főleg feldolgozott formában, így tápértékük jelentősen csökken. Nem véletlenül hangsúlyozzák a ma oly divatos étkezési tanácsok, hogy inkább finomítatlan élelmiszereket és nyers zöldségeket fogyasszunk. De mégsem rágcsálhatunk egész nap salátát, a drága teljes kiőrlésű gabonatermékek, és finomítatlan cukrok sajnos nem mindenkinek elérhetőek, így igyekeznünk kell találni egy más formát, ahonnan ezeket a hasznos anyagokat beszerezhetjük.

Ki ne emlékezne arra, amikor a biológia órán azt a feladatot kaptuk, hogy hagymamagot és kukoricát kellett csíráztatni, és következő héten már vittük is a kis növénykezdeményt bemutatni. Ugyanazzal a módszerrel most is csíráztathatunk magokat és a kikelt csírákat hasznosíthatjuk.

A legfontosabb azonban, hogy ellenőrzött minőségű, kifejezetten csíráztatásra szánt magokat használjunk. A növényi csírákban minden olyan hasznos anyag megvan, ami a kifejlett növényekben is megtalálható, azonban ezekben az apróságokban sokkal koncentráltabb formában találjuk meg ezeket a nyomelemeket. A csíráztatás nem bonyolult dolog és nem vesz igénybe sok időt. Naponta két alkalommal kell 1-2 percet foglalkoznunk vele és 3 – 4 nap múlva már fogyaszthatjuk is a természet ezen ajándékait!

Milyen magokat csíráztathatunk?

  • gabonafélék (pl.: árpa, búza, rozs)
  • hüvelyesek (pl.: bab, borsó, lencse)
  • olajos magvak (pl.: lenmag, napraforgómag, tökmag)
  • fűszernövények (pl.: hajdina, mustár, zsálya, zsázsa)

Sötétben a csírák világos színűek lesznek és B2 vitaminban gazdagok, világos helyen pedig zöldek és C-vitaminban gazdagok. A csírákat ehetjük nyersen, vajas kenyérre pakolva, salátákba, joghurtba keverve, de egyszerűen csak rászórhatjuk köretekre is. Készíthetünk belőlük szendvicskrémeket, felhasználhatjuk levesek, töltelékek, köretek, savanyúságok formájában.

Amit azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy csakis ellenőrzött minőségű, válogatott magokat használjunk, amit kifejezetten csíráztatásra árulnak. Ezeket gyógynövény és bioboltokban szerezheti be.

Ha mégsem szeretnénk az otthoni csíráztatással foglalkozni, akkor a kereskedelmi forgalomban kapható natúr csírákat, vagy a különböző csírákkal dúsított reformélelmiszereket is beszerezhetjük. Pékáruk, lisztek, saláták, étrend-kiegészítő készítmények széles körben tartalmazzák ezeket a hasznos anyagokat.

A kukoricacsíra és a búzacsíra értékes hatóanyagait, vitaminjait koncentrált formában az ezekből hidegen sajtolt magolajok tartalmazzák. A magas esszenciális zsírsav tartalmuknak köszönhetően kedvezően befolyásolhatják a vér összes- és LDL-koleszeterinszitntjét. A búzacsíraolaj rendszeres használata elősegítheti a gyomor és bélrendszer hatékonyabb működését. Segítheti a betegségekből történő lábadozást, növelheti az állóképességet, késleltetheti a sejtek öregedését, megkönnyítheti azok regenerálódását.

A kukoricacsíraolaj segítheti növelni a szellemi, testi erőnlétet és teljesítőképességet, lassíthatja az öregedési folyamatokat. Használatával támogathatjuk a szervezet vér- és keringési rendszerét, ennek következtében a szív munkáját. Hozzájárulhat a szervezet védekező rendszerének megfelelő működéséhez.

Ismerje meg a Bálint Cseppek termékcsalád összes tagját, melyek mindegyike kiváló minőségű, 100 százalékosan hidegen sajtolt magolaj.

Böngésszen termékeink közt a Bálintcseppek weboldalán

(Bálint Cseppek)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.