Búza téma

Veszélyes lehet, ha huzamosabb ideig glutént tartalmazó étrenden él egy gluténérzékeny

Több mint TestŐr

Ha huzamosabb ideig glutént tartalmazó étrenden él egy gluténérzékeny, a vékonybél-nyálkahártyája sorvadásnak indul. A gluténérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet. A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra. A gluténérzékenység a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.

A gabonafélék fogyasztásával összefüggő panaszokról

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

A gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, számos embernél az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket - a lisztérzékenységet, a gabonaallergiát és a nem cöliákiás gluténérzékenységet - vesszük górcső alá.

Hogyan fogyasszuk helyesen a búzafűlevet?

Több mint TestŐr

A legjobb természetesen az, ha frissen levágjuk a füvet, kipréseljük, és azonnal fogyasztjuk. A mindennapi életben azonban nincs erre mindig lehetőség, így a tápanyagok megőrzése érdekében lefagyasztják a frissen vágott búzafüvet.

Búza allergia?

Orvos valaszol - Dr. Plósz János

Tisztelt Doktor Úr! 34 éves nő vagyok és három évvel ezelőtt állapítottak meg nálam laktózérzékenységet, azóta diétázom. Ennek ellenére refluxom van, kiütések (főként az arcomon), vérszegénység, szénanátha, fáradtság. Gondolván arra, hogy esetleg k