Búza téma

Veszélyes lehet, ha huzamosabb ideig glutént tartalmazó étrenden él egy gluténérzékeny

Több mint TestŐr

Ha huzamosabb ideig glutént tartalmazó étrenden él egy gluténérzékeny, a vékonybél-nyálkahártyája sorvadásnak indul. A gluténérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet. A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra. A gluténérzékenység a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.

A gabonafélék fogyasztásával összefüggő panaszokról

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

A gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, számos embernél az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket - a lisztérzékenységet, a gabonaallergiát és a nem cöliákiás gluténérzékenységet - vesszük górcső alá.

Hogyan fogyasszuk helyesen a búzafűlevet?

Több mint TestŐr

A legjobb természetesen az, ha frissen levágjuk a füvet, kipréseljük, és azonnal fogyasztjuk. A mindennapi életben azonban nincs erre mindig lehetőség, így a tápanyagok megőrzése érdekében lefagyasztják a frissen vágott búzafüvet.

Búza allergia?

Orvos valaszol - Dr. Plósz János

Tisztelt Doktor Úr! 34 éves nő vagyok és három évvel ezelőtt állapítottak meg nálam laktózérzékenységet, azóta diétázom. Ennek ellenére refluxom van, kiütések (főként az arcomon) , vérszegénység, szénanátha, fáradtság. Gondolván arra, hogy esetle