Egészségvédő étrendek és diéták

Szerző: Medipress
Megjelent: 2011.04.23

Túlsúlyos vagy elhízott emberekben a fogyás, segíthet csökkenteni a rák kockázatát, de a szakértők szerint nem mindegyik étrend mérsékli hatékonyan ezt a kockázatot.

A mediterrán étrend egészségvédő hatásai

Koleszterintáblázat

zöldségSzámolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen

Daxaben Amin, a Texasi Egyetem dietetikusa szerint, azok az étrendek nyújtanak valódi védelmet a rák ellen, amelyek életre szóló változtatásokra ösztönöznek az étkezési szokások terén, és az összes élelmiszercsoport nagy választékát tartalmazzák. A mediterrán típusú étrend élethosszig tartó elköteleződésre sarkall az egészséges táplálkozás iránt, miközben megfelel a rák és a szívbetegség megelőzésére vonatkozó étrendi irányelveknek, például a következőknek:

  • Sok zöldség, gyümölcs és más növényi eredetű tápanyag.
  • Só helyett fűszernövények felhasználása ételízesítéshez.
  • A vörös húsok és az alkohol fogyasztásának korlátozása.
  • Vaj helyett egészséges zsírok, például olíva- és repceolaj használata.
  • Hal és baromfihús fogyasztása hetente legalább kétszer.

Teljes test típusú étrend

A másik jó diéta a teljes test típusú étrend, amely a szokásos napi három kiadós étkezés helyett, hat-hét kisebb étkezésből áll naponta. A következő rákmegelőző előnyökkel jár:

  • Zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonák alkotják a napi táplálék legalább felét.
  • A zsírban gazdag ételek korlátozása.
  • Sovány fehérje fogyasztása.
  • Napi rendszerességű testmozgás.

Amin szerint a rövid távú változtatásokat javasló diéták, általában nem látják el a szervezetünket azokkal a tápanyagokkal, amelyekre nap mint nap szükségünk van. A gluténmentes diéták is egyre népszerűbbek, de a szakértő szerint csak azoknak érdemes ilyen étrendet követniük, akik lisztérzékenységben szenvednek. A szénhidrátmentes diéta sem jó választás, mert a szénhidrátok teljes kizárásával megfosztjuk szervezetünket legfontosabb energiaforrásától, és néhány fontos rákellenes élelmiszertől is, például bizonyos zöldségektől és gyümölcsöktől, a teljes kiőrlésű gabonáktól és a babféléktől.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Cushing-szindróma Cushing-szindróma

A mellékvesekéreg glükocorticoid hormonjának túltermelése okozza.

Agresszív magatartás Agresszív magatartás

Hogyan viselkedjünk laikusként, ha agresszív magatartást tapasztalunk?

Egészségesebbek a teafogyasztók?

Egy nagyszabású amerikai kutatás szerint a tea az egészséges étrend részének tekinthető, és a teázók várható élettartama egy kicsit hosszabb is...

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

1 evőkanál étolaj egyenlő 5 alma?...

Már mindenki hallott arról az általános tényről, hogy nem szabad túlzásba vinni egyik élelmiszer fogyasztását sem, mert ezzel rengeteg...

Csontritkulásban szenvedő betegek...

A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik és...

Mi legyen a tízórais és uzsonnás...

Természetesen minden, ami egészséges. Cikkünkben a gyermekkori helyes táplálkozás szerepéről olvashat, és hasznos tippeket talál a tízórai és...

Epekímélő étrend - Mit szabad, mit...

Az epét a máj termeli, ezt követően az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül étkezésekkor a bélrendszerbe. Az epe anyagai végzik a...

A Parkinson-kóros beteg ideális...

Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a...

Élet csontritkulással - Tanácsok a...

Az oszteoporózis (osteoporosis), más néven csontritkulás a csontrendszer betegsége. A csontok tömege, minősége és szilárdsága csökken, miközben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.