Egészségvédő étrendek és diéták

Szerző: Medipress

Túlsúlyos vagy elhízott emberekben a fogyás, segíthet csökkenteni a rák kockázatát, de a szakértők szerint nem mindegyik étrend mérsékli hatékonyan ezt a kockázatot.

A mediterrán étrend egészségvédő hatásai

Koleszterintáblázat

Számolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen

Daxaben Amin, a Texasi Egyetem dietetikusa szerint, azok az étrendek nyújtanak valódi védelmet a rák ellen, amelyek életre szóló változtatásokra ösztönöznek az étkezési szokások terén, és az összes élelmiszercsoport nagy választékát tartalmazzák. A mediterrán típusú étrend élethosszig tartó elköteleződésre sarkall az egészséges táplálkozás iránt, miközben megfelel a rák és a szívbetegség megelőzésére vonatkozó étrendi irányelveknek, például a következőknek:

  • Sok zöldség, gyümölcs és más növényi eredetű tápanyag.
  • Só helyett fűszernövények felhasználása ételízesítéshez.
  • A vörös húsok és az alkohol fogyasztásának korlátozása.
  • Vaj helyett egészséges zsírok, például olíva- és repceolaj használata.
  • Hal és baromfihús fogyasztása hetente legalább kétszer.

Teljes test típusú étrend

A másik jó diéta a teljes test típusú étrend, amely a szokásos napi három kiadós étkezés helyett, hat-hét kisebb étkezésből áll naponta. A következő rákmegelőző előnyökkel jár:

  • Zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonák alkotják a napi táplálék legalább felét.
  • A zsírban gazdag ételek korlátozása.
  • Sovány fehérje fogyasztása.
  • Napi rendszerességű testmozgás.

Amin szerint a rövid távú változtatásokat javasló diéták, általában nem látják el a szervezetünket azokkal a tápanyagokkal, amelyekre nap mint nap szükségünk van. A gluténmentes diéták is egyre népszerűbbek, de a szakértő szerint csak azoknak érdemes ilyen étrendet követniük, akik lisztérzékenységben szenvednek. A szénhidrátmentes diéta sem jó választás, mert a szénhidrátok teljes kizárásával megfosztjuk szervezetünket legfontosabb energiaforrásától, és néhány fontos rákellenes élelmiszertől is, például bizonyos zöldségektől és gyümölcsöktől, a teljes kiőrlésű gabonáktól és a babféléktől.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Étkezési tanácsok túlsúllyal...

Az anyaméhben fejlődő magzat minden szükséges tápanyagát az édesanya biztosítja számára, de ez nem azt jelenti, hogy kettő helyett kell...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

Rejtett cukrok nyomában

A szárított gyümölcs, kínai étel vagy akár a paradicsomleves hallatán nem feltétlenül az édesség jut eszünkbe, pedig ezek az ételek sokkal több...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.