Nagy melegben ne bolygassuk a bölcsességfogakat!

Semmelweis Egyetem
frissítve:

Az elmúlt tíz évben csaknem megduplázódott a bölcsességfog-eltávolítások száma, hozzávetőleg 3 ezer ilyen beavatkozást végeznek évente a Semmelweis Egyetem Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján, főként az egyre tudatosabb fogszabályzás miatt - mondja Dr. Joób-F. Árpád, egyetemi docens. Vannak ugyan jelentős kockázatok, de komolyabb szövődmény csak nagyon ritkán fordul elő.

Ha nem megfelelően nő a fog, gyulladást, fájdalmat okoz, akkor nem érdemes halogatni a beavatkozást – mondja a szájsebész hangsúlyozva, hogy az utóhatások miatt ne nagy melegben vetessük ki a bölcsességfogat, kánikulában ugyanis nagyobb az esély egy komolyabb ödéma kialakulására.

A 18 és 30 év közötti korosztály elsősorban a fogszabályzó orvosa javaslatára veteti ki a bölcsességfogait. Vannak azonban olyan szülők is, akik már 8-10 éves korban el szeretnék távolíttatni gyermekük még csíra állapotban lévő bölcsességfogát, mert a panoráma röntgen szerint rossz lesz a fog pozíciója, nem tud majd előtörni, és így később számtalan gondot okozhat.

Dr. Joób-F. Árpád szerint ugyanakkor érdemesebb megvárni a 16-18 éves kort, addig ugyanis még az állkapocs is fejlődik, és előfordulhat, hogy végül gond nélkül kinőnek a bölcsességfogak. A csíra állapotú fog eltávolítása ráadásul a fogorvosnak is nehezebb, mint a már 2/3 részt kifejlődött fog.

Az alsó bölcsességfogakat nehezebb kiműteni, mint a felsőket, lent ugyanis keményebb, vastagabb a csont. Összességében a páciensek 70-80 százaléka szenvedi meg a beavatkozást, általában a műtét utáni 2-3 napban fordulnak elő kellemetlenségek. Nyár közeledtével fontos szempont lehet a műtét időzítésekor, hogy kánikulában nagyobb az esély az ödéma kialakulására. Ha mégsem lehet elkerülni a műtétet, a hűtés, a borogatás és a pihenés segíthet, illetve gyakran kap a beteg antibiotikumot is.

A teljes cikk megtekinthető ide kattintva!

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.