Hivatalosan is elfogadhatatlan a bazális implantátumok hazai alkalmazása

Hírnévügynökség Kft.
megjelent:

Szakmailag elfogadhatatlan a „bazális” fogászati implantátumok alkalmazása - mondja ki állásfoglalásában a Szakmai Kollégium Fog és Szájbetegségek Tagozata és Tanácsa.

A szakma határozott fellépésre azért volt szükség, mert a szabályozás kiskapuit kihasználva tömegesen alkalmazták a hibás módszert. A döntés eredményeként a bazális implantációt hamarosan sem hirdetni sem alkalmazni nem lehet - addig azonban nagyon fontos a közvélemény figyelmének felhívása!

A bazális implantátumokról

A bazális implantátumok abban különböznek a hagyományos implantátumoktól, hogy azonnal terhelhetőek, továbbá vékonyabb csontba is beültethetőek - fejtette ki Dr. Ágics Anikó. A bazális implantátumok valójában elavult alapelveken nyugvó implantátum típusok, amelyek semmilyen tekintetben nem felelnek meg a jelenlegi szakmai irányelveknek.

„A „bazális” implantátumok szakmai háttere és tudományos dokumentációja is sok szempontból nem mondható hitelesnek”- olvasható a hivatalos szakmai állásfoglalásban, mely arra is kitér, hogy nincsenek objektív és elfogulatlan vizsgálati eredmények, melyek alátámasztanák a gyártó és a forgalmazók által hangoztatott előnyöket. A Szakmai Kollégium arra is rávilágít, hogy a „bazális” fogászati implantátumok nem felelnek meg a korszerű, modern implantológia alapelveinek.

A módszert Nyugat-Európában sehol nem alkalmazzák, mert nem felel meg a legelemibb szakmai szabályoknak sem. Hazánkban a szakma tiltakozása ellenére, a szabályozás hiányosságai miatt terjedhetett el. Ehhez hozzájárult a fogorvosok egy részének tájékozatlansága a bazális implantátumokkal kapcsolatban, valamint az alacsony ár – melyért később súlyos árat fizetnek a betegek.

„A legnagyobb problémát az jelenti ezeknél az eseteknél, hogy a beültetett implantátum körül teljesen felszívódik a csont. A nagyon vékony, keskeny állcsontba beerőltetett rendszereknél a terhelés következtében a még meglévő, rendelkezésre álló csont is megsemmisül. Így az elvégzett beavatkozás pont az ellen hat, amelyen eredetileg segíteni kellene”- hívja fel a figyelmet Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész.

Azzal, hogy a Szakmai Kollégium szakmailag elfogadhatatlannak nyilvánította a „bazális” implantátumok alkalmazását, megvalósulhat a hazai implantológus szakma törekvése, hogy a páciensek ne találkozhassanak a rendelőkben az ilyen típusú rendszerekkel. Azonban ez időbe telik.

Ma még tele van az internet bazális implantációt népszerűsítő hirdetésekkel és weboldalakkal, ezért amíg a magyarországi forgalmazhatóság hivatalosan is megszűnik, fontos, hogy a lakosság értesüljön a módszer betiltásáról.

„Amikor valaki fogászati implantum mellett dönt, kérdezze meg a fogorvosát az általa alkalmazott technológiáról és mondjon nemet a bazális implantátumra” – tanácsolja Dr. Czinkóczky Béla.

(Forrás: hirnevugynokseg.hu)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.