Veszélyes lehet az otthoni fogfehérítés

Medipress
megjelent:

A különféle interneten található fogfehérítési módszerekkel foguk épségét teszik kockára a tinik. Az egészségügyi szakemberek szerint ezek a „csináld magad” módszerek akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatnak.

„Ezekben a házi készítményekben általában a szódabikarbóna és a hidrogén-peroxid a fő összetevők.

Noha a sütőport évek óta alkalmazzák fogtisztításra, gyerekek kezében veszélyessé válhatnak ezek az alapanyagok” – fejtette ki Dr. Brad Wright, az Ausztrál Fogászati Társaság queenslandi tagozatának elnöke, majd így folytatta: „Ha hosszú távon nem a megfelelő mennyiséget alkalmazza valaki az összetevőkből, károsíthatja a fogzománcot, az ínyt, és fertőzésveszélynek teszi ki magát. Ráadásul a zománc károsodásával éppen a sárgás színű dentin fog előtűnni, ami a zománc alatt található. Az érzékeny dentin így védtelenné válik, az ínyek pedig elfertőződnek, ahonnan a baktériumok bekerülnek a véráramba. Ha pedig a fehérítőanyagot lenyeli valaki, az komoly gyomorpanaszokhoz vezethet.”

A fogfehérítés témaköre azután került most előtérbe, hogy nemrég egy szépségszalonban elvégzett rutin fogfehérítési eljárás során a páciens olyan sérüléseket szerzett, aminek következtében egy hónapig nem bírta megmosni a fogát. Az eset kapcsán a hatóságok nagyobb figyelmet kívánnak szentelni az olcsó kezelést kínáló, képzetlen „szakemberek” munkájára.

Medipress

Cikkajánló

A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.