Fogamzásgátlás kedvező mellékhatással

Szerző: MTI

A hormontartalmú fogamzásgátlót tartósan szedő nők körében kisebb a valószínűsége az agyi erek tágulatának. Az agyi verőerek tágulata (aneurizma), amely kiszakadva súlyosabb szövődményeket és akár halált is okozhat, a változó korú nők körében fordul elő, amikor az ösztrogén szintje csökken. A fogamzásgátló szedése ezt a folyamatot ellensúlyozhatja.

Amerikai idegsebészek számoltak be nagy figyelmet keltő megfigyelésükről az Idegsebészek Társaságának 7. kongresszusán.

Michael Chen, a Rush Egyetem idegsebésze és munkacsoportja ismertette azt a tanulmányt, amely a hormont tartalmazó fogamzásgátló készítmények igen szerencsés, nem várt hatását jelzi. A kutatók két, korábbi vizsgálat alapján kezdték a munkát, amely nemrég jelent meg a szakirodalomban.

Két idegsebészeti klinikán fölfigyeltek arra, hogy az agyi verőerek tágulata, aneurizmája, amely szerencsétlen esetben kiszakad és igen súlyos szövődményeket, nem ritkán halált okoz, szinte minden esetben a változás korába lépő nőkben fordul elő. Ebben az időszakban a női nemi hormon, az ösztrogén szintje a vérben gyorsan és jelentősen csökken.

Megelőzhető lehet az értágulat

"Föltételeztük, hogy az alacsony ösztrogénszint és az értágulat valószínűsíthető összefüggése alapján kiemelhetjük azokat a nőket, akik ilyen szempontból veszélyeztetetté váltak és megfelelő kezeléssel ezt a kockázatot csökkenteni lehet" - mondta a vizsgálat vezetője.

Két év alatt a szívsebészeten hatvan aneurizma-esetet észleltek, ezek 65 százalékában az értágulat nem pattant szét. Valamennyi betegnél igen részletes hormonális és nőgyógyászati vizsgálat is történt és pontosan följegyezték, hogy a nők mikor és mennyi ideig szedtek fogamzásgátlót vagy kaptak hormonpótló kezelést.

Az adatokat 4682, ilyen szempontból panaszmentes, hasonló korú nő eredményeivel hasonlították össze. Mindkét csoport tagjainak átlagos életkora 53 év volt. Jelentős különbség csak a hormonális kezelések szempontjából volt.

A kontrollcsoport tagjainak 78 százaléka szedett valamikor hormonális fogamzásgátlót és átlagosan 5,2 évig, míg az agyi értágulat miatt kórházba kerülő nőknek csak 60 százaléka részesült ilyen kezelésben és az időtartam is lényegesen rövidebb, 2,6 év volt. Gyakori, 44,8 százalékos hormonpótló kezelés esetén nem fordult elő agyi értágulat, míg az ilyen okból műtétet igénylő nőknek csak 23,7 százaléka szedett hormont.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a kérdés további vizsgálatokat igényel, de esetleg a súlyos érelváltozások megelőzésében a változás korába jutó nőknek eddig nem ismert lehetőséget nyújthat.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

MR-vizsgálat MR-vizsgálat

Mit lehet vizsgálni MR segítségével? Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

Fogamzásgátló módszerek, amikhez...

Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket...

Fogamzásgátló módszerek az egyes...

A nem kívánt terhesség elkerülése érdekében többféle - és sokféle hatékonyságú - fogamzásgátlási módszer közül válogathatunk. Az ideális...

Milyen fogamzásgátlási módszert...

A cukorbetegség (diabétesz) lényege, hogy a táplálékból felszívódó szénhidrátokat a szervezet már nem tudja hatékonyan kezelni, azaz a...

Fogamzásgátlás és termékenység

Napjainkban egyre nő a valamilyen fogamzásgátló módszert használó nők száma, világszerte több százmillióan védekeznek ily módon a nem kívánt...

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

A gyermek megszületését követően - attól függetlenül, hogy természetes úton vagy császármetszéssel történt - a szervezetben drámai...

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.