Utazás és fogamzásgátlás

Szerző: WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász

Az utazási lehetőségeink kiszélesedésével napjainkban már bárki számára elérhetővé vált a világ szinte bármely pontja. Szervezetünk azonban nem feltétlenül a trópusi klímához szokott, a fertőzéses megbetegedések esetében legalábbis biztosan nem.

Hányás, hasmenés jelentkezésekor a bevett tabletta hatóanyaga nem biztos, hogy kellő mértékben felszívódott, ezért ilyenkor érdemes valamilyen kiegészítő védekezés, például barrier módszer után nézni.

Általánosságban elmondható, hogy hányás esetén 1-2 órával a tabletta bevételét követően már kisebb az esélye annak, hogy a felszívódás zavart szenved. Egyes vizsgálatok szerint hasmenés esetén kolera-fertőzéshez társuló profúz hasmenéshez hasonló szükséges ahhoz, hogy a tabletta felszívódása zavart szenvedjen, ám a tapasztalat alapján ettől jóval kisebb mértékű, de kitartó hasmenés is elegendő a fogamzásgátló hatás csökkenéséhez. Ennek oka lehet akár a kórokozó által kiváltott, de a legtöbb széles spektrumú antibiotikum esetében hasmenés figyelhető meg.

Alternatívák

Előnyt jelent ilyen esetekben a bélrendszeren kívüli hormonfelszívódással járó módszerek alkalmazása, mint például a hüvelygyűrű, a hormontartalmú méhen belüli eszközök, a depó-injekciók vagy tapaszok. A kezelés során a hasmenés megállításán túl pre- és probiotumokkal a bélflóra helyreállítás az elsődleges feladat.

Fontos megemlíteni, hogy a fertőzés kezelésére szedett antibiotikum (pl. rifampicin) is csökkentheti a fogamzásgátlók által kiváltott hormonhatást. Hasonlóan csökkenhet a hatás bizonyos nyugtatók és altatók szedésekor is.

Aklimatizáció és időeltolódás

Egy-egy hosszabb utazást követően órákra, de akár napokra van szükségünk ahhoz, hogy a testünk megszokja az új környezetet. Nincs ez másként a hormonális rendszerünkkel sem. Éppen ezért fontos, hogy az utazás során a fogamzásgátlásról se feledkezzünk meg. A napi ritmusban szedett hormonális fogamzásgátló tabletták által biztosított vérszint elengedhetetlen a megfelelő hatáshoz.

Emiatt még időeltolódás esetén is érdemes a tablettát a szokott időben bevenni, majd szépen, tablettakihagyás nélkül átállni az új időzónára. Ilyenkor fontos, hogy inkább kevesebb mint egy nap teljen el két tabletta bevétele között mint hogy kimaradjon egy. Ha ez netalán mégis megtörténne, mihamarabb pótoljuk azt.

Ha több tabletta maradt ki, vagy netalán emellé a tény mellé még hasmenés vagy hányás is társult, akkor a tablettaszedés folytatása mellett mindenképpen kiegészítő védelemre van szükség.

Lényegesen kényelmesebb megoldást jelent ilyenkor a hormonális módszerek közül például a hüvelygyűrű használata, amely önmaga gondoskodik az állandó hormonszint biztosításáról. A kombinált tabletták szedése során (de más hormonális módszerek esetén is) lehetőség van arra, hogy a tervezett utazás idejére eső mensest eltoljuk. Ehhez nem kell mást tenni, mint tablettaszedés esetén két levél gyógyszert köztes szünet nélkül bevenni, míg hüvelygyűrű esetén az elhasznált gyűrű levételét követően rögtön egy újat felhelyezni.

Fogamzásgátlási módszerek

A fogamzásgátlás igénye nem újkori jelenség, már az ókorban is számos megoldást találtak ki a nem kívánt terhességek megelőzésére. A modern kor további alternatívákat kínál a születésszabályozásra, melyek hatékonyságukat tekintve ugyan eltérőek, de ezen széles palettáról már mindenki találhat magának megfelelőt. Megkülönböztethetünk férfiak, illetve nők által használható módszereket, melyek közül a legfontosabbakat az alábbiakban tekintjük át. Fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása

WEBBeteg.hu logó
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Hogyan maradjon fitt repülőgépes...

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a...

Utazási betegség: Mi okozza?

Az utazási betegség vagy kinetózis egy olyan tünetcsoportot jelöl, amely az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor...

A tömegközlekedésen való hosszabb utazás gyakran kimerítő, ám néhány egyszerű táplálkozási és folyadékfogyasztási tanácsot betartva sokkal...

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

Kombinált fogamzásgátlók előnyei a...

Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben...

Utazási betegség: Hogyan lehet...

Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

Betegségek utazás alatt - Mire...

Sokan választanak távoli országokat úti célként, ilyenkor a többórás utazás kisebb-nagyobb rosszulléteken kívül akár komolyabb problémát is...

Utazás, baleset, biztonság

Csonttörés, bokaficam, gyomorrontás, kórházi kezelés, horribilis számla - egyáltalán nem olyan élmények és fogalmak, amelyeket bárki szívesen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.