• Utazás és fogamzásgátlás

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász

    Az utazási lehetőségeink kiszélesedésével napjainkban már bárki számára elérhetővé vált a világ szinte bármely pontja. Szervezetünk azonban nem feltétlenül a trópusi klímához szokott, a fertőzéses megbetegedések esetében legalábbis biztosan nem.

    Hányás, hasmenés jelentkezésekor a bevett tabletta hatóanyaga nem biztos, hogy kellő mértékben felszívódott, ezért ilyenkor érdemes valamilyen kiegészítő védekezés, például barrier módszer után nézni.

    Általánosságban elmondható, hogy hányás esetén 1-2 órával a tabletta bevételét követően már kisebb az esélye annak, hogy a felszívódás zavart szenved. Egyes vizsgálatok szerint hasmenés esetén kolera-fertőzéshez társuló profúz hasmenéshez hasonló szükséges ahhoz, hogy a tabletta felszívódása zavart szenvedjen, ám a tapasztalat alapján ettől jóval kisebb mértékű, de kitartó hasmenés is elegendő a fogamzásgátló hatás csökkenéséhez. Ennek oka lehet akár a kórokozó által kiváltott, de a legtöbb széles spektrumú antibiotikum esetében hasmenés figyelhető meg.

    Hirdetés

    Alternatívák

    Előnyt jelent ilyen esetekben a bélrendszeren kívüli hormonfelszívódással járó módszerek alkalmazása, mint például a hüvelygyűrű, a hormontartalmú méhen belüli eszközök, a depó-injekciók vagy tapaszok. A kezelés során a hasmenés megállításán túl pre- és probiotumokkal a bélflóra helyreállítás az elsődleges feladat.

    Kérdezzen a szakértőtől!

    A havi egyszer alkalmazandó fogamzásgátlási módszerről kérdezzen a szakértőtől

    Fontos megemlíteni, hogy a fertőzés kezelésére szedett antibiotikum (pl. rifampicin) is csökkentheti a fogamzásgátlók által kiváltott hormonhatást. Hasonlóan csökkenhet a hatás bizonyos nyugtatók és altatók szedésekor is.

    Aklimatizáció és időeltolódás

    Egy-egy hosszabb utazást követően órákra, de akár napokra van szükségünk ahhoz, hogy a testünk megszokja az új környezetet. Nincs ez másként a hormonális rendszerünkkel sem. Éppen ezért fontos, hogy az utazás során a fogamzásgátlásról se feledkezzünk meg. A napi ritmusban szedett hormonális fogamzásgátló tabletták által biztosított vérszint elengedhetetlen a megfelelő hatáshoz.

    Emiatt még időeltolódás esetén is érdemes a tablettát a szokott időben bevenni, majd szépen, tablettakihagyás nélkül átállni az új időzónára. Ilyenkor fontos, hogy inkább kevesebb mint egy nap teljen el két tabletta bevétele között mint hogy kimaradjon egy. Ha ez netalán mégis megtörténne, mihamarabb pótoljuk azt.

    Ha több tabletta maradt ki, vagy netalán emellé a tény mellé még hasmenés vagy hányás is társult, akkor a tablettaszedés folytatása mellett mindenképpen kiegészítő védelemre van szükség.

    Lényegesen kényelmesebb megoldást jelent ilyenkor a hormonális módszerek közül például a hüvelygyűrű használata, amely önmaga gondoskodik az állandó hormonszint biztosításáról. A kombinált tabletták szedése során (de más hormonális módszerek esetén is) lehetőség van arra, hogy a tervezett utazás idejére eső mensest eltoljuk. Ehhez nem kell mást tenni, mint tablettaszedés esetén két levél gyógyszert köztes szünet nélkül bevenni, míg hüvelygyűrű esetén az elhasznált gyűrű levételét követően rögtön egy újat felhelyezni.

    Fogamzásgátlási módszerek

    A fogamzásgátlás igénye nem újkori jelenség, már az ókorban is számos megoldást találtak ki a nem kívánt terhességek megelőzésére. A modern kor további alternatívákat kínál a születésszabályozásra, melyek hatékonyságukat tekintve ugyan eltérőek, de ezen széles palettáról már mindenki találhat magának megfelelőt. Megkülönböztethetünk férfiak, illetve nők által használható módszereket, melyek közül a legfontosabbakat az alábbiakban tekintjük át. Fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása>>


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2019.07.20 04:33, Megjelenés: 2017.07.24 05:21
   • Cikkajánló

    COVID-19-járvány

    COVID-19-járvány

    MTI

    A járvány lecsengő szakaszában van, több a gyógyult, mint az aktív fertőzött.

    Telemedicina

    Telemedicina

    MediCall

    Kérdések a modern online orvos-beteg kapcsolattartási rendszerekről.

    Utazási betegség: Hogyan lehet megelőzni?

    Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

    Betegségek utazás alatt - Mire figyeljen utazáskor?

    Sokan választanak távoli országokat úti célként, ilyenkor a többórás utazás kisebb-nagyobb rosszulléteken kívül akár komolyabb problémát is okozhat. Milyen veszélyek fenyegetik utazás alatt? Mire figyeljen? Hogy orvosolja?

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Utazási betegség: Mi okozza?

    Az utazási betegség vagy kinetózis egy olyan tünetcsoportot jelöl, amely az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    Rióba utazik? Ezekre figyeljen étkezésnél!

    Napokon belül elkezdődnek a 31. Nyári Olimpiai Játékok. A NÉBIH összegyűjtötte a legfontosabb élelmiszer-biztonsági tudnivalókat a Brazíliába utazók számára, hogy csak a sportversenyek okozzanak izgalmas pillanatokat.

    Utazás, baleset, biztonság

    Csonttörés, bokaficam, gyomorrontás, kórházi kezelés, horribilis számla - egyáltalán nem olyan élmények és fogalmak, amelyeket bárki szívesen megőrizne a családi nyaralásról. Mégis, mindössze az üdülni indulók egyharmada gondol a naptej és a törölköző mellett az utasbiztosításra is, ami nélkül pedig nem csak a pihenés, hanem talán az egész életünk is tönkremehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.