• Allergia és fogamzásgátlás

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs

    Napjaink egyik népbetegségének tekinthetőek a különböző allergiás kórképek. Ezek lényege, hogy valamilyen külső tényező hatására a szervezet allergiás reakcióval válaszol, tehát túlérzékenység alakul ki a szervezetbe kerülő anyaggal szemben. Lehetségesek-e allergiás reakciók az egyes fogamzásgátlási eszközök alkalmazása során? Az alábbiakból kiderül.

    Leggyakrabban bőrkiütés (csalánkiütés) formájában észleljük, de súlyosabb esetben nehézlégzés, míg gégeödéma következtében akár fulladás is jelentkezhet. Közismert formája ennek bizonyos gyógyszerekre adott allergiás reakció, ám gyakran nem is a gyógyszer hatóanyaga okozza ezt, hanem valamely segédanyag, amely a tablettában jelen van. Nincs ez másképp a különböző fogamzásgátló módszerek esetében sem, hiszen mindig a szervezete számára valamilyen szinten idegen anyaggal tudjuk kiváltani a megfelelő hatást.

    Hirdetés

    Latexallergia

    Legismertebb és leggyakoribb talán a latex allergia, mely a hagyományos latexóvszerek használatát teszi lehetetlenné a pár számára. Fontos, hogy bármelyik félnek is van latexallergiája ez a típusú védekező módszer már nem jöhet számításba. Megoldást jelenthet a latexmentes változat, ám ez sajnos lényegesen drágább és nehezebben is hozzáférhető a „hagyományos” típusoknál.

    Spermicidekkel szembeni allergia

    Szintén gyakran jelentkezik allergia különböző spermicid anyagokra, hiszen ezek jelen vannak síkosítókban és igen gyakran latexóvszerekben is. Ez utóbbi esetben érdemes kizárni, hogy melyikre is áll fenn a túlérzékenység, hiszen spermicid nélküli óvszert még használhat az illető, hacsak egyidejű latexallergia nem áll fenn.

    Fogamzásgátló tablettákkal szembeni allergia

    A fogamzásgátló tabletták esetében jóval ritkábban találkozunk allergiás reakciókkal, de itt is igaz az a tény, hogy nem feltétlenül a hatóanyag okolható a túlérzékenységért. Ennek legegyszerűbb magyarázata, hogy a fogamzásgátlók hatóanyagai a szervezetben is előforduló szexhormonok különböző variánsai, tehát szerkezetileg nagyon hasonlóak hozzájuk, így a szervezet nem ismeri fel őket idegenként. Viszont mint minden újonnan szedett gyógyszernél, itt is érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy amennyiben a páciens bármilyen szokatlan dolgot észlel, azonnal hagyjon fel a tabletta szedésével és keresse fel kezelőorvosát.

    Fémallergia

    Gyakran találkozunk fémallergiás páciensekkel, akik viszont fémtartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszközt szeretnének használni, mivel számukra egyéb ok miatt nem jöhet számításba a hormontartalmú védekezés. Ilyenkor természetesen ajánlhatunk fémet nem tartalmazó méhen belüli eszközt vagy bizonyos esetekben megpróbálható a fémtartalmú eszköz is, amennyiben a páciensnek bizonyítottan nincs rézzel illetve arannyal szemben túlérzékenysége.

    Gyógyszerkölcsönhatás

    A mindennapi gyakorlatban gyakran találkozunk olyan páciensekkel, akik valamilyen allergia, leggyakrabban szénanátha, miatt antihisztaminokat szednek. Ilyen esetekben felmerül a gyógyszerkölcsönhatás kérdése, ha a választott fogamzásgátló módszer valamilyen hormonális hatáson alapul. Általánosságban elmondható, hogy a két típusú gyógyszer, mivel teljesen más módon hat, nincsen kölcsönhatásban egymással. Elővigyázatosságból azonban érdemes a tablettabevitelt két különböző napszakra időzíteni, vagy amennyiben ez nem lehetséges, legalább egy óra szünetet tartani a kettő bevétele között. Még kisebb az esélye a gyógyszerkölcsönhatásnak, ha valamilyen célszervközeli hormonfelszabadulással rendelkező módszert választunk. Ilyen lehet például a hüvelygyűrű, melynek ezen kívül számos más pozitív hatása is van.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Erdődi Balázs

    Módosítva: 2020.08.16 22:03, Megjelenés: 2016.07.31 02:51
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Kombinált fogamzásgátlók előnyei a változókor kezdetén

    Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben - nem úgy, mint anyáik, nagyanyáik.

    Javasolt-e szünetet tartani hormonális fogamzásgtáló szerek használata közben?

    Szinte az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés a már valamilyen hormonális fogamzásgátló módszert használó nők körében, hogy mennyi szünetet érdemes tartani a módszer hosszú távú alkalmazása során.

    Policisztás ovarium szindróma (PCOS) és hormonális fogamzásgátlás

    A policisztás ovarium (petefészek) szindróma (a továbbiakban PCOS) a termékeny korú fiatal nők betegsége. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a PCOS az esetek többségében tulajdonképpen egy anyagcsere-betegségnek, az úgynevezett metabolikus szindrómának az egyik kísérőjelensége.

    Véralvadási zavarok és fogamzásgátlás

    A vér csodálatos képessége, hogy az ereken belül folyékony halmazállapotban kering, de amint kikerül a vérpályából (illetve egyéb tényezők hatására) megalvad, és szilárd halmazállapotúvá válik.

    Hogyan váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    Fogamzásgátló tabletta váltása történhet valamilyen probléma miatt, mely leggyakrabban a közti vérzés, libidócsökkenés, migrén, emlőfeszülés, rossz közérzet, súlynövekedés vagy időközben kiderült betegség. A fogamzásgátló tabletták széles palettája elérhető ma már.

    Májbetegségek és fogamzásgátlás

    Komolyabb betegség esetén általában gyógyszerek szedésére kényszerülünk. Ha a gyógyszer kifejtette hatását, és a betegség elmúlik, általában még a gyógyszer nevét is elfelejtjük.

    Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

    Létezik-e allergia a hormonális fogamzásgátló módszerekkel szemben?

    Manapság egyre gyakrabban találkozunk az allergiás kórképekkel. Ennek következtében egyre nő azon emberek aránya, akik valamilyen allergia miatt folyamatos vagy esetleg szezonális gyógyszerszedésre vannak ítélve. Allergia bármilyen külső hatásra kialakulhat, de fokozott rizikóval kell számolnunk megjelenésére a szervezetbe bevitt anyagok esetén. Speciális formája az allergia megjelenésének a valamely gyógyszerszedés mellett jelentkező típus.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.