Tények és tévhitek: fogamzásgátló tabletta és termékenység

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Mind a mai napig számos tévhit él a köztudatban a fogamzásgátló tabletta termékenységre gyakorolt hatásával kapcsolatosan. Az egyik leggyakoribb tévhit az, hogy a tablettaszedés csökkenti a termékenységet, szintén gyakran találkozunk azzal a tévhittel, hogy a tablettaszedés során többször szünetet kell tartani a termékenység megóvása érdekében. Nézzük, mik a tények!

A fogamzásgátló tabletta – bár hatékonyan függeszti fel a peteérést, de – hatása visszafordítható a szedés abbahagyása után.

Klinikai tanulmány igazolja a fogamzásgátló tabletta hatásának visszafordíthatóságát. Vizsgálat igazolta, hogy azoknál a nőknél, akik családalapítás céljából hagyták abba a fogamzásgátló szedését, a kombinált fogamzásgátló szedésének abbahagyását követő 30 hónapban a nők 90%-a szült, ugyanez volt az arány a korábban IUD-t (méhen belüli eszközt) és pesszáriumot használók körében is. Sőt egy másik tanulmány szerint, melyben 12106 terhest vizsgáltak, olyan eredmény igazolódott, hogy a tervezett fogantatás előtti hosszú ideig (minimum öt évig) tartó fogamzásgátló tabletta-szedés csökkentette a terhességig eltelt időt, azaz hamarabb következett be terhesség.

Kell-e szünetet tartani fogamzásgátló szedésében?

Hallottam arról, hogy háromévente ajánlott 2-3 hónapos szünetet tartani a fogamzásgátló szedésében. Ön mit ajánl? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
A fogamzásgátló tabletta szedése

A fogamzásgátló tabletta szedése során a „tisztulási” szünet beiktatásának egészségügyi haszna nincs.

Folytathatnánk az előző mondatot tovább is, mert nemhogy egészségügyi haszna nincs a szünetnek, de a nem kívánt terhességek számát növeli. A tabletta reverzibilisen, azaz visszafordítható módon függeszti fel a peteérést, tehát az alkalmazásának abbahagyása után a normális menstruációs ciklus helyreáll. A hosszas szedés után- vizsgálat igazolta - hogy a termékenység visszaáll. Sokan emlegetik a tabletta szedésének abbahagyását követő vérzéskimaradást, de az a tapasztalat, hogy ez főleg azoknál a nőknél jelentkezik, akiknek a fogamzásgátló szedése előtt is vérzészavaruk volt, melyet a tabletta rendezett. Ahogy a tabletta korrigáló hatása kimarad, újra jelentkezik a probléma.

A fogamzásgátló tabletta nem okoz magzati károsodást

A világon mintegy 100 millió nő szed fogamzásgátló tablettát, ennek köszönhetően a hormonális fogamzásgátló tabletták a leggyakrabban tanulmányozott és felírt gyógyszerek közé tartoznak világszerte. Ez óriási szám, és még ennyire elterjedt használat mellett sem igazolódott az, hogy a fogamzásgátló tabletta a magzatban károsodást okozna, még abban az esetben se, ha véletlenül a fogamzásgátló tabletta szedése alatt esne valaki teherbe.

A fogamzásgátlásról

Dr. Csuth ÁgnesForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.