HIV: egyre több a fiatal fertőzött hazánkban

Szerző: MTI

Rohamosan emelkedik a fiatal HIV-fertőzöttek száma Magyarországon, az első félévben az újonnan regisztrált fertőzöttek mintegy ötöde húsz év alatti volt az ország legnagyobb szűrőhelyén - mondta Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság titkára az MTI-nek.

A fiatal fertőzöttek száma egyebek mellett azért emelkedik rohamosan, mert évek óta nincs prevenció Magyarországon. A felvilágosító programok elmaradásának következményei, pedig most jelentkeznek - mondta Újhelyi Eszter.

A szakértő annak kapcsán nyilatkozott a távirati irodának, hogy a magyar HIV-fertőzötteket ellátó Szent László Kórház idén is szervez ingyenes szűrést a Szigeten.

Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével

Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg. Részletek>>

Az elmúlt időszakban egyre több friss fertőzöttet találnak, olyanokat, akik egy-két hónapon belül kapták el a halálos kórt.

Sokan ugyanis nem védekeznek, hanem "óvszer helyett használják a szűrést" - hangsúlyozta a szakértő.

Komoly probléma, hogy nemcsak az állampolgárok nem ismerik a betegséget, de sokszor az orvosok sem ismerik fel a tüneteket.

HIV-fertőzés tünetei a szájban

Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk?
Az orvos válaszol >>

Az emberek nincsenek tisztában a betegség következményeivel, az azzal járó következményekkel - tette hozzá.

Egyelőre csak az első negyedévről állnak rendelkezésre hivatalos összesített adatok Magyarországon. Ezek szerint az első három hónapban 35 új HIV-pozitívot találtak. Ezzel 1665-re emelkedett a regisztrált HIV-fertőzöttek száma Magyarországon - mondta a szakértő.

Idén is több fertőzöttet találnak...

Az első negyedéves adatok nagyjából megegyeznek az elmúlt év azonos időszakával. Az azóta eltelt időszak szűrései viszont azt mutatják, hogy idén is több fertőzöttet találnak majd a tavalyi 145-nél - mutatott rá.

A HIV-fertőzéstől az AIDS-betegségig

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.
A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető.
Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán is.
Milyen szakaszai vannak a betegségnek? Melyek a főbb ismertetőjegyei? >>

Az újonnan regisztrált fertőzöttek döntő többsége, továbbra is a meleg férfiak köréből kerül ki, de egyre több olyan esettel találkoznak, amikor középkorú nők afrikai partnerétől kapták el a vírust - hangsúlyozta Újhelyi Eszter.

Szűrés a Szigeten - már nyálból is

A bizottsági titkár arról is beszélt, hogy a hagyományoknak megfelelően a magyar HIV-fertőzötteket ellátó Szent László Kórház idén is rendez szűrést a Sziget fesztiválon. Idén egyebek mellett a Pluss Alapítvánnyal közösen tartanak HIV-szűrést a fesztivál öt napján.

Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?
Hogyan zajlik a HIV-szűrés?>>

Idén összesen 850 teszttel készültek. Ebben az évben nemcsak az ujjbegyből vett vérből állapítják meg, hogy fertőzött-e valaki, hanem bemutatnak egy új eljárást is, amely a nyálból mutatja ki a vírust - mondta Újhelyi Eszter.

Évente több száz HIV-tesztet végeznek el a Szigeten, eddig két fertőzöttet találtak - tette hozzá. A vizsgálatokon kívül kérdőívekkel igyekeznek felmérni, hogy a fiatalok mennyire tájékozottak a kérdésben. Nemcsak magyar, de angol és német nyelven is igyekeznek segíteni az érdeklődőknek.

Idén először HIV-fertőzöttekkel is beszélgethetnek négyszemközt a fiatalok - mutatott rá Újhelyi Eszter.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Fokozza az immunitást a késleltetve...

Három és félszer magasabb volt a Sars-CoV-2 vírus elleni antitestek mennyisége azoknál a 80 éven felüli embereknél, akik három-négy helyett 12 hét...

Az mRNS vakcinák hatékonynak...

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint mind a Pfizer/BioNTech, mind a Moderna által kifejlesztett mRNS alapú COVID-19 elleni vakcina egyformán...

Véradónak lenni jó!

Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? Csatlakozzon Ön is a...

Valóban névtelen az anonim...

Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.