• A semminél több - Mennyire véd a maszk a sertésinfluenzától?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az Egyesült Államok határőrei pedig védőkesztyűt és arcmaszkot hordanak. De vajon megvéd-e a maszk a vírusokkal szemben?

    2003-ban Jon Cohen azt írta, hogy a SARS vírus, mely mérete 100 nanométer, könnyedén átjut az ilyen „védőeszközökön”. Most pedig minden okunk megvan feltételezni, hogy a 80-120 nanométeres sertésinfluenza vírussal ugyanez a helyzet.

    Hirdetés

    Könnyen átjut

    A vírusok, köztük a SARS-ért felelős coronavírus is, olyan vékonyak, hogy könnyen átjutnak az ilyen akadályon. Több tanulmány is kimutatta, hogy a műtősmaszkok nem képesek a sokkal nagyobb tuberkolózis mikrobaktériumok  átjutását sem megakadályozni. Ráadásul a különféle gyártók maszkjai különböző méretű vírusok, baktériumok kiszűrésére alkalmasak.

    Mindenesetre a semminél több védelmet nyújtanak, főleg azért, mert a vírusok leggyakrabban egy nagyobb hordozómolekula tetején utaznak, így könnyebb kiszűrni őket. A fertőzött személy közvetlen közelében valószínűleg az is segíthet, ha jobb híján egy pólóval takarjuk el az arcunk.

    Csak a félelem ellen véd?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A maszk viselése leginkább a félelem ellen jó, mivel legtöbbször nem úgy kapjuk el a vírusokat, hogy valaki az arcunkba köhög, vagy tüsszög. Általában az történik, hogy a fertőzött személy a kezébe köhög vagy tüsszög, aztán hozzányúl a kilincshez, liftgombhoz stb. Pár perc múlva pedig  a vírus már azon van, aki a fertőzött beteg után hozzáért ugyanezekhez a tárgyakhoz.

    Fő az alapos kézmosás

    A leghatásosabb védelem a fertőzések ellen a kézmosás. Ennek fontosságával mindenki tisztában van, mégsem tesszük elégszer és elég hosszú ideig.

    A megfelelő kézmosás mintegy 20 másodpercig tart, és fontos, hogy utána ne nyúljon semmihez, amihez nem muszáj. Ha nincs kéznél víz, a különböző antibakteriális kéztisztító gélek is megteszik.

    Amennyiben pedig influenzás tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz!

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos, Forrás: slate.com)
    Legutóbb frissült: 2009.04.30 09:43
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Torokfájás - A torokfertőtlenítőkről

    Hogyan segíthetnek a torokfertőtlenítők a kellemetlen tünetek enyhítésében?

    Torokfájás: Mikor van szükség antibiotikumra?

    A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

    A megfázás is lehet fertőző betegség?

    Szeretném megtudni, hogy a megfázást is vírus okozza? Sokszor hallom a barátaimtól, hogy csak megfáztak és az nem is fertőző. Én mégis úgy gondolom, hogy azt is el lehet kapni. Igaz ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Székletvizsgálaton jártunk

    A tápcsatorna egy nagyon fontos szervünk, így jelzésértékű lehet a széklet állaga, szaga és formája. Számos betegség, kórokozó kimutatható az ürülékből. Dr. Juhász Ágnes laboratóriumi főorvost kérdeztük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.