A semminél több - Mennyire véd a maszk a sertésinfluenzától?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az Egyesült Államok határőrei pedig védőkesztyűt és arcmaszkot hordanak. De vajon megvéd-e a maszk a vírusokkal szemben?

2003-ban Jon Cohen azt írta, hogy a SARS vírus, mely mérete 100 nanométer, könnyedén átjut az ilyen „védőeszközökön”. Most pedig minden okunk megvan feltételezni, hogy a 80-120 nanométeres sertésinfluenza vírussal ugyanez a helyzet.

Könnyen átjut

A vírusok, köztük a SARS-ért felelős coronavírus is, olyan vékonyak, hogy könnyen átjutnak az ilyen akadályon. Több tanulmány is kimutatta, hogy a műtősmaszkok nem képesek a sokkal nagyobb tuberkulózis mikrobaktériumok átjutását sem megakadályozni. Ráadásul a különféle gyártók maszkjai különböző méretű vírusok, baktériumok kiszűrésére alkalmasak.

Mindenesetre a semminél több védelmet nyújtanak, főleg azért, mert a vírusok leggyakrabban egy nagyobb hordozómolekula tetején utaznak, így könnyebb kiszűrni őket. A fertőzött személy közvetlen közelében valószínűleg az is segíthet, ha jobb híján egy pólóval takarjuk el az arcunk.

Csak a félelem ellen véd?

A maszk viselése leginkább a félelem ellen jó, mivel legtöbbször nem úgy kapjuk el a vírusokat, hogy valaki az arcunkba köhög, vagy tüsszög. Általában az történik, hogy a fertőzött személy a kezébe köhög vagy tüsszög, aztán hozzányúl a kilincshez, liftgombhoz stb. Pár perc múlva pedig a vírus már azon van, aki a fertőzött beteg után hozzáért ugyanezekhez a tárgyakhoz.

Fő az alapos kézmosás

A leghatásosabb védelem a fertőzések ellen a kézmosás. Ennek fontosságával mindenki tisztában van, mégsem tesszük elégszer és elég hosszú ideig.

A megfelelő kézmosás mintegy 20 másodpercig tart, és fontos, hogy utána ne nyúljon semmihez, amihez nem muszáj. Ha nincs kéznél víz, a különböző antibakteriális kéztisztító gélek is megteszik.

Amennyiben pedig influenzás tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz!

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos, Forrás: Slate Magazin)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

Nagyobb járványt hozhat, ha...

A különböző járványügyi szabályok elfogadottsága vagy éppen elutasítása nem csupán a szövevényes társadalmi viszonyoknak, a mindenkori...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.