A semminél több - Mennyire véd a maszk a sertésinfluenzától?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az Egyesült Államok határőrei pedig védőkesztyűt és arcmaszkot hordanak. De vajon megvéd-e a maszk a vírusokkal szemben?

2003-ban Jon Cohen azt írta, hogy a SARS vírus, mely mérete 100 nanométer, könnyedén átjut az ilyen „védőeszközökön”. Most pedig minden okunk megvan feltételezni, hogy a 80-120 nanométeres sertésinfluenza vírussal ugyanez a helyzet.

Könnyen átjut

A vírusok, köztük a SARS-ért felelős coronavírus is, olyan vékonyak, hogy könnyen átjutnak az ilyen akadályon. Több tanulmány is kimutatta, hogy a műtősmaszkok nem képesek a sokkal nagyobb tuberkulózis mikrobaktériumok átjutását sem megakadályozni. Ráadásul a különféle gyártók maszkjai különböző méretű vírusok, baktériumok kiszűrésére alkalmasak.

Mindenesetre a semminél több védelmet nyújtanak, főleg azért, mert a vírusok leggyakrabban egy nagyobb hordozómolekula tetején utaznak, így könnyebb kiszűrni őket. A fertőzött személy közvetlen közelében valószínűleg az is segíthet, ha jobb híján egy pólóval takarjuk el az arcunk.

Csak a félelem ellen véd?

A maszk viselése leginkább a félelem ellen jó, mivel legtöbbször nem úgy kapjuk el a vírusokat, hogy valaki az arcunkba köhög, vagy tüsszög. Általában az történik, hogy a fertőzött személy a kezébe köhög vagy tüsszög, aztán hozzányúl a kilincshez, liftgombhoz stb. Pár perc múlva pedig a vírus már azon van, aki a fertőzött beteg után hozzáért ugyanezekhez a tárgyakhoz.

Fő az alapos kézmosás

A leghatásosabb védelem a fertőzések ellen a kézmosás. Ennek fontosságával mindenki tisztában van, mégsem tesszük elégszer és elég hosszú ideig.

A megfelelő kézmosás mintegy 20 másodpercig tart, és fontos, hogy utána ne nyúljon semmihez, amihez nem muszáj. Ha nincs kéznél víz, a különböző antibakteriális kéztisztító gélek is megteszik.

Amennyiben pedig influenzás tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz!

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos, Forrás: Slate Magazin)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.