A szakemberek a koronavírus-járvány tapasztalatairól tanácskoztak

Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

Egyebek mellett a koronavírus-világjárvány tapasztalatait vitatták meg a szakemberek azon a szakmai kongresszuson, melyet nemrégiben tartottak Debrecenben.

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság ülésén jelentette be a DE Klinikai Központ elnöke, Prof. Dr. Szabó Zoltán, hogy a közeljövőben Járványügyi Koordinációs Központot hoznak létre, mely országos szintű egyeztetést és koordinációt végez a jövőben a járványügyi helyzettel kapcsolatosan.

Az eddigi tervek szerint néhány hónapon belül a cívisvárosban megalakul az a Járványügyi Koordinációs Központ, amely nem csupán Debrecen és a régió, hanem az ország egész területén végzi a rendszeres járványügyi egyeztetést, koordinációs munkát a szakemberekkel.

A háromnapos magas szintű konferencia legfontosabb témája a SARS-CoV-2 koronavírus s a vírus okozta betegség, a COVID-19 eddigi tapasztalatai, a jelenlegi járványügyi helyzet, s a további megelőzést érintő kérdések voltak.

A szakorvosok s az ellátásban közreműködő szakemberek a világjárvány okozta betegséggel kapcsolatos terápiás, diagnosztikai, járványügyi, virológiai, továbbá az alapfontosságú, valamint szervezési tapasztalatokról is tárgyaltak. Ezek megvitatása, a jövőre való előretekintések mind a prevenciót szolgálják a lakosság egészségének óvása, gyógyítása érdekében. Azzal együtt, hogy a vírus- és oltástagadók sajnos megnehezítik mindazt a fáradtságos és körültekintő tevékenységet, ami épp a koronavírus okozta betegség és a további betegszám-emelkedés megelőzését szolgálja a közel két esztendeje zajló világjárvány során.

Az orvosok a PCR-vizsgálatok fontosságára is kitértek, melyhez az alsó vagy a felső légutakból vesznek mintát a szakemberek, a koronavírus-fertőzés megállapításához. A levett minta laboratóriumi vizsgálata önmagában természetesen nem lenne elégséges a COVID-19 betegség megállapításához. Az orvosi vizsgálat és a teljes eredmény birtokában, azok összevetésével lehetséges a pontos diagnózis felállítása, a betegség akkori pillanatában és állapotában.

Ennek a folyamatnak a segítésére 800 ezer PCR-tesztet juttatnak el szerte az országban a háziorvosokhoz, a kormányzati intézkedést követően. A vizsgálat helyszínére, menetére, folyamatára – melynek során védeni kell az egészséges pácienseket, illetve az egészségügyi dolgozókat – vonatkozó tudnivalók hamarosan eljutnak a családorvosokhoz.

A DE Klinikai Központjában megrendezett országos konferencián elsősorban a vendéglátók és a Dél-Pesti Centrumkórház szakemberei számoltak be eddig szerzett tapasztalataikról, de a gyakorlatban végzett gyógyító tevékenység folyamatát is megvitatták a vándorgyűlésen. Az elsődleges cél az volt, hogy a koronavírus-világjárvány eddigi három, illetve a leselkedő negyedik hullámának virológiai diagnosztikáját részletesen egyeztessék, tapasztalataikat kicseréljék egymás közt.

Ugyancsak lényeges téma volt a vándorgyűlésen az országos oltópontokon szerzett helyzetelemzések, valamint annak további egyszerűsítése, elérhetősége úgy a harmadik oltást felvenni kívánóknak, mint a COVID-19 elleni ingyenes vakcinát eddig elutasítóknak.

Elhangzott az is a konferencián, hogy a Debreceni Egyetem az elmúlt esztendőben részt vett a COVID-19 kezelése során alkalmazott magyar remdesivir, és a favipiravir gyógyszer kutatási programjában. Jelenleg sem állt meg a kutatás, mivel most a monoklonális antitest terápiák, illetve egyéb más fejlett gyógyító készítmények vizsgálatát is végzik az Infektológiai Klinikán.

Ennek köszönhetően év végéig a klinikai gyakorlatban, a tömeges betegellátásra is alkalmasak lehetnek ezek a készítmények.

- Ezeket a főbb tapasztalatokat vitattuk meg Debrecenben az első három hullám kezeléseiből. Függetlenül az oltási helyzettől azért, hogy ne legyenek a jövőben nagyon súlyos szövődményes koronavírusos betegek. A gyógyszeres kezelést a szakorvosi vizsgálat után az első hét napon belül meg kell kezdeni, hogy a beteg ne kerüljön intenzív osztályra, és az életveszélyes, súlyos szövődményt megelőzzük – tudatta dr. Várkonyi István, a DE KK Infektológiai Klinika igazgatója, leszögezve: a közel két éve tartó koronavírus-járvánnyal összefüggő tapasztalatok megbeszélése után erre vonatkozó szakmai tapasztalatokat fogalmaztak meg a jövőre nézve, a COVID-19-betegek kezelésével összefüggésben.

A szakemberek a háromnapos vándorgyűlésen más, nagyfontosságú témákról is tanácskoztak. Így a HIV-fertőzéses betegek gyógyszeres kezelésének lehetőségeiről.

Tovább A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.