Csekély a kockázata, hogy a nyomógombokon, kilincseken terjedjen a vírus

MTI
megjelent:

Nem kell túlságosan aggódni amiatt, hogy nyomógombokról vagy billentyűzetekről az ember elkaphatja a SARS CoV-2-t, legalábbis más lehetséges fertőzési módokhoz képest. Csekély annak kockázata, hogy a városokban a gyakran megérintett felületeken keresztül terjedjen az új típusú koronavírus - állapította meg egy nemzetközi kutatás.

Tavaly április és június között majdnem 350 mintát gyűjtöttek össze üzletek bejárati ajtóinak kilincseiről, szemetesek fedeléről, pénzautomaták billentyűzetéről, benzinkutak töltőpisztolyának fogantyújáról, valamint közlekedési lámpák nyomógombjairól. A mintákat a mintegy 80 ezer lakosú, Massachusetts állambeli amerikai városban, Somerville-ben gyűjtötték.

A minták közül 29-ben (mintegy 8 százalék) találták meg az új koronavírus genetikai anyagát. A koncentrációja azonban olyan csekély volt, hogy a fertőzés kockázata a felületek érintésével a becslések szerint nagyon alacsony lehetett.

Noha jó hír, hogy a gyakran megérintett felületek valószínűleg minimális szerepet játszanak a koronavírus terjedésében, a tudósok szerint rendszeresen kellene ismételni a mintavételt. A felületeket óránként akár 30 ember is megérintette, és a pozitív minták aránya összhangban volt az azonosított új fertőzések tendenciájával.

Timothy Julian, a svájci Szövetségi Víztudományi és -technológiai Kutatóintézet (Eawag) mikrobiológusa szerint a szennyvízmintavételek mellett a gyakran érintett felületek figyelemmel kísérése is jó előrejelzője lehetne a kórokozó terjedésének.

Az Environmental Science and Technology Letters című tudományos lap friss számában megjelent tanulmányt az Eawag részvételével az amerikai Tufts Egyetem kutatói végezték.

(MTI)

Korábban a témában A koronavírus terjedése különböző felületeken

Ajánlott cikkek - A COVID-19

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.