• Mikor záruljon a vakcinavizsgálat?

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    A koronavírus elleni vakcinák klinikai vizsgálatát az előre megjelölt időpontnál korábban is be lehet fejezni, ennek megvan a legitim módja - nyilatkozta dr. Anthony Fauci, az allergia és a fertőző betegségek ügyével foglalkozó amerikai nemzeti intézet (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) igazgatója.

    A COVID-19 elleni védőoltás a vártnál előbb is piacra kerülhet, amennyiben a folyamatban lévő klinikai próbák lenyűgöző, elsöprően pozitív eredményt hoznak, szögezi le a legfőbb amerikai járványügyi szakértő a napokban megjelent (Kaiser Health News) interjújában.

    Bár két – 30 ezer önkéntessel – jelenleg zajló klinikai vizsgálat várhatóan az év végére befejeződik, mint Fauci doktor kifejtette, egy független testületnek megvan a jogosultsága arra, hogy akár hetekkel korábban lezárja, ha a közbülső eredmények elsöprő pozitív vagy ellenkezőleg, negatív eredményt mutatnak. Az adatokat és a biztonságosság meglétét monitorozó felügyelő testület (Data and Safety Monitoring Board ( DSMB)) ugyanis mondhatja ezt: „A már most látható adatok annyira jók, hogy ezek alapján teljesen nyugodtan kijelenthető, hogy adott vakcina biztonságos és hatékony” – utalt egy eshetőségre dr. Fauci. Ilyen esetekben a kutatók „erkölcsi kötelessége” a tervezett időpontot megelőzően, korábban lezárni a vizsgálatot, hogy az aktív vakcinát mielőbb hozzáférhetővé lehessen tenni a vizsgálat minden résztvevője számára, így azoknak is, akik eddig placebót kaptak. Egy ilyen döntés felgyorsítja azt a folyamatot, hogy milliók juthassanak hozzá a védelmet adó vakcinához.

    Dr. Fauci megszólalása egy olyan időszakban történt, amikor az amerikaiak egyre nagyobb aggodalommal figyelik, vajon a kormányzat részéről érkező nyomás befolyásolja-e majd azokat a törvényhozókat, tudósokat, akik feladata annak felügyelete, hogy milyen válaszokat ad az állam a maga hatóságain keresztül a koronavírus-járványra, és mi történik a közvéleménynek a vakcinába vetett bizalmával. A vezető védőoltás- és járványügyi szakértők attól tartanak, hogy az amerikai elnök sok ponton nyomást gyakorol rájuk, hogy a vakcina jóváhagyása – politikai okokból – mielőbb megtörténjen.

    Erre a helyzetre utalva hangsúlyozta azt dr. Fauci, a járványügyért is felelős hivatal vezetője, hogy megbízik a DSMB független tagjaiban. Abban, hogy ők, mivel nem kormányzati alkalmazottak, minden körülmények között mentesek a politikai befolyásolástól. Független szakemberként a védőoltások legmagasabb szintű minőségéért, megbízhatóságáért felelnek, a minőséget felügyelik. A testület tagjai a vakcinológia és a biostatisztika tudományának szakértőiként egyben a legnevesebb orvosegyetemek oktatói. „Ha a vakcináról hozunk döntést, rendkívül fontos annak biztos tudatában lennünk, hogy az nemcsak hatékony, de teljesen biztonságos is. Nem aggódom a politikai nyomás miatt” – ismételte meg dr. Fauci.

    Hirdetés

    Több tízezer önkéntessel zajlanak a tesztek

    A gyártók jelenleg három, COVID-19 elleni vakcinát tesztelnek, ezekkel zajlanak a tömeges próbák az Egyesült Államokban. Az első két vizsgálat július végén indult: az egyiket a Moderna és a Nemzeti Egészségintézet (National Institutes of Health (NIH)), a másikat a Pfizer és a BioNTech végzi. Ezekbe eredetileg 30-30 ezer résztvevőt kívántak bevonni, de adott cégek vezetői szerint végül mindkét vizsgálatban a tervezettnek csak mintegy felét indították. A Nagy-Britanniában, Brazíliában és Dél-Afrikában nagyszámú résztvevővel zajló vizsgálatot végző AstraZeneca az elmúlt napokban – ugyancsak 30 ezer önkéntes bevonásával – az USA-ban is megindította klinikai próbáját. A tervek szerint szeptember folyamán további vakcinapróbák indulnak.

    Az ilyen méretű vizsgálatokban mindössze 150-175 fertőzés után a kutatók meg fogják tudni állapítani, hogy a vakcina hatásos-e. „Meglepő lehet, de relatíve alacsony fertőzési alkalomra van szükség ahhoz, hogy le lehessen vonni a megfelelő következtetést” – mondta újságíróknak dr. Robert Redfield, az amerikai járványvédelmi központ (Centers for Disease Control and Prevention (CDC)) igazgatója.

    Mindent a maga idejében

    Jelen pillanatban csak a biztonságosságért felelős testület tagjai ismerhetik a vizsgálati adatokat. Arról, hogy ezek az eredmények mikor lesznek nyilvánosan hozzáférhetőek, Paul Mango, az Egészségügyi és Szociális Minisztérium (Department of Health and Human Services (HHS)) egyik vezetője ennyit mondott: „nem tudjuk biztosan, talán október közepén, de lehet, hogy csak decemberben”. A vizsgálat indulásakor a jóváhagyó testület megfogalmazza a szabályozásnak azt a pontját (ez az úgynevezett „stopping rule”), ami nagyon világosan leszögezi, hogy milyen kritériumok, feltételek fennállása esetén lehet leállítani a vizsgálatot – mondja dr. Eric Topol kutatásvezető (Scripps Research, San Diego). Az orvosi kutatásokban való adatfelhasználás szakértője azt is hozzáteszi, hogy bár a testület tehet ajánlást a próba leállítására, azonban erre vonatkozóan a végső döntést a vizsgálatot futtató tudósok hozzák meg. A vakcina gyártója ezután fordulhat az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelethez (Food and Drug Administration (FDA)), a felhasználás sürgősségi engedélyezését kérve. A jóváhagyó engedélyt bizonyos esetekben gyorsan meg is lehet kapni. Máskor pedig, ha a hatóságnál úgy vélik, hogy több bizonyítékra van szükség, akkor tovább folytatódik a szokásosan hosszadalmasabb jóváhagyási eljárás.

    A biztonsági szabályrendszer alapján is le lehet állítani a próbát, amennyiben a monitorozó szakemberekben gyanú támad azt illetően, hogy az eljárás esetleg veszélyezteti a vizsgálati alanyok egészségét. „Ha felmerül, hogy a vakcinapróbákon részt vevő vizsgálati alanyok számára – a sokféle, nagyszámú, nem várt mellékhatás miatt – veszélyes lehet a vakcina, be kell avatkozni”  hangsúlyozza dr. Fauci. Megnyugtatólag teszi hozzá, hogy a közvélemény megbízhat az eljárásban, mivel az összes adatot, amelyekhez a döntéseik meghozatalához a külső ellenőrök hozzáférnek, nyilvánosságra fogják hozni. „Mindennek átláthatónak kell lennie a folyamatban.” Azzal kapcsolatban, hogy érthető-e az emberek azon aggodalma, hogy van-e nyomás a szakértőkön, és az mekkora, dr. Fauci így fogalmaz: „Az egyetlen momentum, amitől érdemes tartani, az az, hogy úgy kell abbahagyni, tulajdonképpen félbeszakítani a vizsgálatot, hogy még nem gyűlt össze elégséges adat a vakcina biztonságosságának és hatékonyságának alátámasztására.”

    Kockázatok és mellékhatások

    Ha idő előtt felfüggesztik a vakcinapróbát, az számtalan kockázatot hoz magával: leginkább is azzal, hogy hatékonyabbnak láttatja a vakcinát, mint amilyen valójában  mondja dr. Eric Topol (Scripps Research), az orvosi kutatásokban való adatfelhasználás szakértője. „A korai, idő előtti leállítás azt hozhatja magával, hogy a vélt előny, a haszon eltúlzottan nagyobbnak látszódik, így nem a valóságos eredményt tükrözi. Ugyanis a kevésbé pozitív hatások csak későbbi szakaszban mutatkoznak meg” – mondja dr. Topol. Ha idő előtt állítják le a vizsgálatot – teszi hozzá  az abban is gátolhatja a vizsgálat szervezőit, hogy több önkéntest tudjanak toborozni a kisebbségi csoportokból. Jelenleg öt résztvevő közül csak egy származik afroamerikai vagy hispán közösségekből. Ismert tény, hogy ezen kisebbségi csoportok tagjait a lakosság többségéhez képest jóval nagyobb mértékben érintette a pandémia.

    A korai befejezés biztonsági kockázatokkal is jár  állítja dr. Paul Offit (Vaccine Education Center, Children's Hospital of Philadelphia) védőoltás-fejlesztő szakember, aki a NIH mellett működő COVID-19 elleni vakcina és a COVID-19 kezelésének ügyeivel foglalkozó tanácsadó testület tagja. A kisebb, rövidebb próba során esetleg nem vesznek észre egyes vakcina kiváltotta fontos mellékhatásokat, amelyekre csak akkor derülne fény, amikor már milliókat beoltottak – mondja dr. Offit, aki felelősen próbálja terjeszteni a védőoltással kapcsolatos ismereteket is.

    A beoltott önkéntesek egészségi állapotát egy teljes éven át fogják nyomon követni a kutatók, hiszen az esetleges hosszú távú mellékhatások felfedezése a cél  jegyzi meg dr. Robert Redfield, a CDC igazgatója.

    Dr. Anthony Fauci az interjúban végül azt is leszögezi, hogy egy vizsgálat idő előtti befejezése azzal is járhat, hogy ez a tény aláássa a COVID-19 elleni vakcinába vetett közbizalmat. Mely bizalom amúgy is meglehetősen gyenge lábakon áll: napjainkban három amerikaiból csak kettő vállalná a védőoltás felvételét. A friss közvélemény-kutatás kérdéseire válaszolva minden harmadik amerikai azt mondta, nem hajlandó beoltatni magát a COVID-19 elleni vakcinával. (Magyarországon ez a mutató egyébként még rosszabb, csak a lakosság 56 százaléka oltatná be magát. – WEBBeteg)

    Felmérés arról, hogy az egyes országok lakossága beadatná-e magának a COVID-19 elleni vakcinát, ha lenne


    Felmérés arról, hogy az egyes országok lakossága beadatná-e magának a COVID-19 elleni vakcinát, ha lenne.

    sötétzöld: igen, világoszöld: inkább igen, világospiros: inkább nem, sötétpiros: nem

    A kutatási eredmény és az adatok forrása: Three in four adults globally say they would get a vaccine for COVID-19 (www.ipsos.com)

    Olvasson tovább! A példátlan tömegű vakcinagyártás különös nehézségei

    WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró
    Forrás: There's a legitimate way to end coronavirus vaccine trials early, Fauci says (edition.cnn.com)

    Módosítva: 2020.09.09 14:35, Megjelenés: 2020.09.09 14:35
   • Cikkajánló

    Gyorsul a járvány

    Gyorsul a járvány

    MTI

    Világszerte, de főleg Európában gyorsul a COVID-19-járvány terjedése.

    Stressz

    Stressz

    B. M., szakfordító

    A leggyakoribb betegségek, amelyek a krónikus stressz következtében kialakulhatnak.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Müller Cecília: A koronavírus elleni védekezés alól senki nem vonhatja ki magát

    Közös felelősségünk, hogy mindenki a maga helyén védekezzen, ebből senki ki nem maradhat.

    Stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

    Az ország nagy részén stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben - közölte a méréseket végző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.