• A COVID-19 tüneteinek listáján már az orrfolyás és a hányinger is szerepel

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    A betegségeket regisztráló, a járványügyi bejelentéseket ellenőrző amerikai központ (Center for Disease Control and Prevention) újabb szimptómákkal bővítette a koronavírus-fertőzésre figyelmeztető jelek sorát. A négy legújabb: pangásos vérbőség, orrfolyás, émelygés/hányinger, hasmenés.

    Az atlantai CDC szakemberei által összeállított lista alapján korábban úgy lehetett gondolni, hogy elsősorban a hidegrázás, láz, izomfájdalom, fej-, torokfájás, valamint az íz- és szagérzékelés elvesztése utalhat a SARS-CoV-2 fertőzésre. Ma viszont már 11 tünetre hívják fel a figyelmet a honlapjukon. A kiegészítést azzal magyarázzák, hogy a járványügyben és az egészségügyben dolgozó szakemberek – a tapasztalatból sokat tanulva – egyre többet tudnak a vírus okozta betegségről. Fontos fejlemény, hogy az eddig összegyűlt ismeretek nyomán jobb eredményeket hoz a nagyon súlyos állapotú COVID-19 páciensek ellátása, gondozása. Mégis, ma is érhetik meglepetések a gyógyítókat, ezért olykor át kell értékelniük korábbi véleményüket, gyakorlatukat. Ezért számukra az sem meglepő, hogy a CDC most úgy látja, az eddigi listán nem szerepelt a vírus jelenlétére utaló minden lehetséges tünet. Korábban maguk a kezelőorvosok azonosították az egyszerűség kedvéért (informálisan) COVID-ujjnak elnevezett tünetet, amikor lila, kék hámkárosodás, sebek mutatkoznak a beteg lábfején és ujjain.

    Hirdetés

    A CDC szövetségi egészségügyi hivatal friss összefoglalójában megismétli, hogy a tünetek a vírusfertőzésnek való kitettséget követő 2-14. napon mutatkozhatnak, a legtöbb esetben a 4-5. nap táján. A megfertőződöttek, pontosabban a COVID-19-ben megbetegedettek széles skálán, egymástól is igen eltérő tüneteket produkálnak. Egyeseknél ezek, vagy esetleg újabb tünetek hónapokon át is fennállhatnak. Június végén a CDC a napi tudáshoz szabva aktualizálta, kibővítette azt a listát is, hogy ki van megnövekedett veszélyben, kinek esetében lesz várhatóan igen durva a folyamat. A központba beérkező adatok alapján a CDC úgy látja, hogy az idősebb felnőtteknek és mindazoknak, akik súlyos alapbetegséggel éltek eddig is (például ismerten szív-, tüdő- vagy cukorbetegek) lényegesen nagyobb a kockázatuk arra, hogy náluk a COVID-19 veszélyes, megterhelő komplikációkkal zajlik. Egy korábbi iránymutatásától eltérve, újabb vizsgálatok alapján, most azt emeli ki a CDC, hogy a nem terhes nők betegséglefolyásával összevetve a terheseknél a COVID-19 jóval keményebb formája alakulhat ki.

    Mintegy 150 kezelési eljárással próbálkoznak a gyógyítók napjainkban, a kutatólaborokban pedig több mint 50 antivirális szerrel folynak a humán vizsgálatok. A tudósok munkája még egy-egy vakcina sikeres kifejlesztésével sem ér azonban véget, több megoldandó feladat vár még rájuk. Elengedhetetlenül fontos, kritikus jelentőségű megtalálni a leginkább hatékony kezelést. Már csak azért is, mert a vakcina nem lehet egyformán hatékony minden egyénnél, egyes esetekben nem működik, nem hoz védelmet. Néhány orvos szerint sokan gondolják azt, hogy az a valódi kezelés, ami megelőzi, hogy valaki súlyos beteg legyen és/vagy kórházba kerüljön. Olyan, ami adott egyén számára azt teszi lehetővé, hogy a COVID-19 előtti életéhez térjen vissza. „Ha egyszer valaki kifejleszt egy vírus elleni kezelést, majd minden elrendeződik” – fogalmazza meg a lakosság érthető vágyálmát dr. Daniel Batlle, nefrológus (Northwestern Medicine, a Northwestern University professzora, Chicago) – ámde a jelen gyakorlat még nem tart ebben a fázisban.

    WEBBeteg
    Fordította: Fazekas Erzsébet, újságíróForrás: CDC adds runny nose, nausea to the growing list of COVID-19 symptoms (news.yahoo.com)

    Módosítva: 2020.07.18 17:05, Megjelenés: 2020.07.18 17:05
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    COVID-19 - A második hullám meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg

    A koronavírus-járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére - nyilatkozta az országos tisztifőorvos a közmédiának.

    Koronavírus - Az EU tovább szűkítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját

    Az Európai Unió a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felülvizsgálta és ismét szűkítette azon országok körét, amelyek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az Európai Unióba. Csütörtökön Kanada, Georgia és Tunézia került le a listáról.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.