COVID-19-es lábujjak, bőrtünetek

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2020.05.07.

A kórházban ápolt koronavírusos betegek egy részénél különféle bőrtünetek kialakulását figyelték meg spanyol orvosok. Nem tartják szokatlan jelenségnek, ha a vírus a bőr felszínén üzeni meg jelenlétét. Most azonban mégis meglepte a kutatókat, hogy annyiféle bőrtünettel is mutatkozik a COVID-19.

A zavarba ejtőnek talált esetek 19 százalékában úgynevezett COVID-ujjat, fagyásszerű elváltozást láttak. Aszimmetrikus, fagydaganatszerű sebeket, mintha horzsolásos sérülés érte volna a kezet, lábat, és ott a bőr erősen viszketett, fájt. Többnyire a fiatalabb betegeknél fordul(t) ilyen elő, jellemzően az enyhén fertőzöttek körében, a betegség későbbi szakaszában, és átlagosan 12 nap után múlt el.

A kiütéseket jelenleg nem tartják számon a koronavírus fertőzés tünetlistáján, de egyre többet beszélnek róluk. Különösen sok beszámoló jelent meg például az említett COVID-lábujjról.

Főleg az lehet meglepő, jegyzi meg dr. Ignacio Garcia-Doval, ha egy-egy fertőzött esetleg – a lábán lévő kiütésen kívül – semmiféle egyéb tünetet nem mutat. A kutató beszámol a tanulmány többi megállapításáról is: a kezelteknél leggyakoribb a maculopapular erythroderma – amit lapos felületű, de a bőr síkjából kiemelkedő piros dudorok feltűnése jellemez. Csaknem minden második (47%) – súlyosabban fertőzött – páciensnél megjelentek, általában a többi tünettel azonos időben, s hét napon át voltak láthatóak. „Furcsa több egymástól is eltérő kiütést látni, amelyek közül néhány egészen sajátságos küllemű” - véli dr. Garcia-Doval.

A spanyol tanulmány, mely egy brit dermatológiai szaklapban jelent meg, az előfordulási gyakoriság sorrendjében még a következőket sorolja: minden ötödik beteg (19%) bőrén lettek pirosas, rózsaszín vagy fehér, kiemelkedő, csalánkiütésre emlékeztető, gyakran viszkető foltok. Sokaknál test szerte látszódtak, egyeseknél csak néhány volt a tenyéren és a kezeken.

Nagyjából minden tizedik esetben (9%, elsősorban is a középkorúaknál) – minden egyéb tünet megjelenése előtt – robbanásszerű váratlansággal apró, viszkető hólyagok tömege lepte el többnyire a törzset, a végtagokat. Általában 10 nap után múltak el.

A kórházban kezeltek kisebb részénél (6%-ánál), az idős, nagyon súlyos állapotú betegeknél, láttak foltokban kékes-vörös elszíneződést hálószerű mintázattal. Ez a livedo bőrjelenség, amely a nem kielégítő vérellátásra, a rossz keringésre utal. Ilyenkor szokott körülírt szövetelhalás (nekrózis) is kialakulni.

A bőrelváltozások többsége a COVID-19 betegség légzőszervi megjelenése után jelent meg – így a kiütés teljességgel alkalmatlan arra, hogy diagnosztikus előjelző legyen. A vizsgálatba bevont páciensek már kórházi kezelésben részesültek, hiszen légzőszervi tünetük, légzési nehézségük is volt.

Az őket gondozó orvosok arra kérték az összes spanyol bőrgyógyászt, hogy tegyék közkinccsé a COVID-betegekről rendelkezésére álló tapasztalataikat. Végül 375 ilyen páciensről szerzett adatot sikerült feldolgozni. A szakértők leszögezték, továbbra is egyértelmű az, hogy egyes kiütések hátterében nagyon sokféle ok állhat, és a különféle kiütések között, szakorvosi ismeretek nélkül, igen nehéz különbséget tenni. „A tanulmány semmiképp nem használható öndiagnózis felállítására, viszont értékes segítség lehet annak alaposabb megértéséhez, hogyan is érinti az embert ez a fertőzés.” mondta dr. Ruth Murphy a brit bőrgyógyász szövetség (British Association of Dermatologists) elnöke.

Az alaptudás persze nem fog változni, hiszen a kiütés sokféle vírusfertőzés jól ismert kísérő tünete, még a tüdőgyulladásé is, tette hozzá dr. Michael, a Southamptoni egyetem dékánja. Valami azonban további tisztázásra szorul: „A COVID-19 betegséggel kórházba kerülők egy kis részénél nem csak kiütések, hanem bőr-fekélyek (kelések) kialakulását is megfigyelték. Egyelőre nem vagyunk tisztában azzal, mi itt az összefüggés, az mennyire szoros és mi lehet a magyarázat. Nem tudjuk pontosan, hogy egyes betegeknél miért fordul elő ez a típusú gyulladás, míg másoknál meg nem.”

A további vizsgálatok céljára, a válaszok megtalálására az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia (American Academy of Determatology) is regiszterbe gyűjti a tagjai által megfigyelt COVID-19 betegeknél mutatkozó bőrtüneteket.

WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet
Forrás: BBC News - Coronavirus: 'Covid toe' and other rashes puzzle doctors

Ajánlott cikkek a koronavírus-járványról

Hozzászólások (8)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatása A dohányzás káros hatása

A dohányzás és a szív-érrendszeri betegségek összefüggése.

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a koronavírus-fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

A COVID-19 szívet érintő megjelenési formái, szövődményei

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

ARDS (akut respirációs distressz szindróma)

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 tünetei

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.