• COVID-19-es lábujjak, bőrtünetek

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

    A kórházban ápolt koronavírusos betegek egy részénél különféle bőrtünetek kialakulását figyelték meg spanyol orvosok. Nem tartják szokatlan jelenségnek, ha a vírus a bőr felszínén üzeni meg jelenlétét. Most azonban mégis meglepte a kutatókat, hogy annyiféle bőrtünettel is mutatkozik a COVID-19.

    A zavarba ejtőnek talált esetek 19 százalékában úgynevezett COVID-ujjat, fagyásszerű elváltozást láttak. Aszimmetrikus, fagydaganatszerű sebeket, mintha horzsolásos sérülés érte volna a kezet, lábat, és ott a bőr erősen viszketett, fájt. Többnyire a fiatalabb betegeknél fordul(t) ilyen elő, jellemzően az enyhén fertőzöttek körében, a betegség későbbi szakaszában, és átlagosan 12 nap után múlt el.

    A kiütéseket jelenleg nem tartják számon a koronavírus fertőzés tünetlistáján, de egyre többet beszélnek róluk. Különösen sok beszámoló jelent meg például az említett COVID-lábujjról.

    Hirdetés

    Főleg az lehet meglepő, jegyzi meg dr. Ignacio Garcia-Doval, ha egy-egy fertőzött esetleg – a lábán lévő kiütésen kívül – semmiféle egyéb tünetet nem mutat. A kutató beszámol a tanulmány többi megállapításáról is: a kezelteknél leggyakoribb a maculopapular erythroderma – amit lapos felületű, de a bőr síkjából kiemelkedő piros dudorok feltűnése jellemez. Csaknem minden második (47%) – súlyosabban fertőzött – páciensnél megjelentek, általában a többi tünettel azonos időben, s hét napon át voltak láthatóak. „Furcsa több egymástól is eltérő kiütést látni, amelyek közül néhány egészen sajátságos küllemű” - véli dr. Garcia-Doval.

    COVID-19 bőrtünetek a lábujjakon

    A spanyol tanulmány, mely egy brit dermatológiai szaklapban jelent meg, az előfordulási gyakoriság sorrendjében még a következőket sorolja: minden ötödik beteg (19%) bőrén lettek pirosas, rózsaszín vagy fehér, kiemelkedő, csalánkiütésre emlékeztető, gyakran viszkető foltok. Sokaknál test szerte látszódtak, egyeseknél csak néhány volt a tenyéren és a kezeken.

    Nagyjából minden tizedik esetben (9%, elsősorban is a középkorúaknál) – minden egyéb tünet megjelenése előtt – robbanásszerű váratlansággal apró, viszkető hólyagok tömege lepte el többnyire a törzset, a végtagokat. Általában 10 nap után múltak el.

    A kórházban kezeltek kisebb részénél (6%-ánál), az idős, nagyon súlyos állapotú betegeknél, láttak foltokban kékes-vörös elszíneződést hálószerű mintázattal. Ez a livedo bőrjelenség, amely a nem kielégítő vérellátásra, a rossz keringésre utal. Ilyenkor szokott körülírt szövetelhalás (nekrózis) is kialakulni.

    A bőrelváltozások többsége a COVID-19 betegség légzőszervi megjelenése után jelent meg – így a kiütés teljességgel alkalmatlan arra, hogy diagnosztikus előjelző legyen. A vizsgálatba bevont páciensek már kórházi kezelésben részesültek, hiszen légzőszervi tünetük, légzési nehézségük is volt.

    Az őket gondozó orvosok arra kérték az összes spanyol bőrgyógyászt, hogy tegyék közkinccsé a COVID-betegekről rendelkezésére álló tapasztalataikat. Végül 375 ilyen páciensről szerzett adatot sikerült feldolgozni. A szakértők leszögezték, továbbra is egyértelmű az, hogy egyes kiütések hátterében nagyon sokféle ok állhat, és a különféle kiütések között, szakorvosi ismeretek nélkül, igen nehéz különbséget tenni. „A tanulmány semmiképp nem használható öndiagnózis  felállítására, viszont értékes segítség lehet annak alaposabb megértéséhez, hogyan is érinti az embert ez a fertőzés.” mondta dr. Ruth Murphy a brit bőrgyógyász szövetség (British Association of Dermatologists) elnöke.

    Az alaptudás persze nem fog változni, hiszen a kiütés sokféle vírusfertőzés jól ismert kísérő tünete, még a tüdőgyulladásé is, tette hozzá dr. Michael, a Southamptoni egyetem dékánja. Valami azonban további tisztázásra szorul: „A COVID-19 betegséggel kórházba kerülők egy kis részénél nem csak kiütések, hanem bőr-fekélyek (kelések) kialakulását is megfigyelték. Egyelőre nem vagyunk tisztában azzal, mi itt az összefüggés, az mennyire szoros és mi lehet a magyarázat. Nem tudjuk pontosan, hogy egyes betegeknél miért fordul elő ez a típusú gyulladás, míg másoknál meg nem.”

    A további vizsgálatok céljára, a válaszok megtalálására az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia (American Academy of Determatology) is regiszterbe gyűjti a tagjai által megfigyelt COVID-19 betegeknél mutatkozó bőrtüneteket.

    WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet
    Forrás: BBC News - Coronavirus: 'Covid toe' and other rashes puzzle doctors

    Ajánlott cikkek a koronavírus-járványról

    Módosítva: 2020.05.07 11:03, Megjelenés: 2020.05.07 11:03
   • Cikkajánló

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus - Majdnem 5 millióan fertőződtek meg világszerte

    A világban 4 999 981-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 328 169, a gyógyultaké pedig 1 899 350 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint.

    3641 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

    Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3641 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg.

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA