Fokozatosan újraindulhatnak az egészségügyben a szakrendelések

Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Megjelent: 2020.06.02

Hazánkban a koronavírus-világjárvány miatt március közepétől csak szigorú szabályok mellett vehették igénybe a páciensek az orvosi ellátást, a házi- és szakorvosokkal való konzultációkat, kivételes esetekben a vizsgálatokat. A sürgősségi ügyeleteket is meghatározott rend szerint és bejelentkezés alapján lehetett felkeresni. Számos operációt lemondtak, elhalasztottak szerte az országban, a szűrő- és laborvizsgálatokat felfüggesztették, akárcsak a nem életmentő rehabilitációs és egyéb életminőséget javító kezeléssorozatokat. A kórházakban a látogatási tilalmat még mindig nem oldották fel a betegek érdekében.

Jelenleg is telefonos egyeztetés után lehetséges a család és gyermekorvossal személyesen találkozni. A receptek felírása, ha nem szükséges új panaszok és tünetek miatt gyógyszerváltás, az e-recept segítségével, a TAJ-kártya és a személyigazolvány bemutatása mellett a patikákban történik, bárki kiválthatja az orvosa által virtuálisan felírt piruláit. A szakorvosok egyelőre még meghatározott rend szerint ügyeletet tartanak a járóbeteg-intézményekben, s ők a velük való egyeztetés után, sürgősségi esetben fogadhatják betegeiket. Egyebek mellett ez a jelenlegi helyzet az egészségügyi ellátórendszerben, melynek fokozatos és szélesebb körű nyitása június végére várható.

A koronavírus-világjárvány nem ért véget, így az óvintézkedéseken is csak kellő megfontoltság mellett és fokozatosan lehet enyhíteni. Ezért például egyszerre négy betegnél több nem tartózkodhat a fertőtlenített orvosi várókban, a rendelőkben pedig csupán egyszerre egy fő lehet jelen az orvos és az asszisztens mellett. A páciensek közt a 1,5-2 méteres távolságot be kell tartani, s az arcmaszk viselése is kötelező, továbbá a kézfertőtlenítés, a higiénés szabályok maximális betartása is, amit sajnos egyre többen hajlamosak mellőzni az újraindult élet, lazító intézkedések mellett. Hatvan perc alatt legfeljebb négy pácienst fogadhat az orvos, vagyis bő húsz percnél több időt senki nem tölthet a rendelőben az orvosi vizsgálat vagy kisebb beavatkozás során. A kivételes esetek egyéni elbírálást igényelnek a szabálykövetés betartása mellett.

A műtéti eljárásokra más rend érvényes, azokat az adott egészségügyi intézmények szakorvosaival kell pontosítani, akik a számukra engedélyezett számban és időközzel végezhetik el a megengedett, immár nem csak az életmentő operációkat. Az életmentő beavatkozásokat, onkológiai és immunrendszeri betegségben szenvedők ellátását, kezelését a járvány idején is elvégezték szigorú óvintézkedések mellett. Ez most is így van – tájékoztatott dr. Tóth Zoltán Péter belgyógyász, háziorvos. A táppénzes papírok, különböző orvosi igazolások kiadása jelenleg is e-mail útján történik, ha valaki ezt nem tudja kezelni, előzetes egyeztetés után keresheti meg a családorvosát, a higiénés szabályokat figyelembe véve. Az injekciók beadása, a vérnyomásmérés, az EKG készítése is a rendelőben történik, előzetes időpontkéréssel.

Tudnivalók a szűrővizsgálatokról

Fontos tudni, hogy a korábban előjegyzett szűrővizsgálatokat is törölni kellett a rendszerből az egészségügyi intézményekben a koronavírus-világjárvány miatt, így mindenkinek új időpontot kell kérnie telefonon.

Június elején újra indulnak népegészségügyi szűrőprogramok: a mammográfia, a méhnyakrák- és a vastagbélszűrések, melyekhez időpontot a háziorvos telefonos tájékoztatása alapján lehet kérni. Az egyéb, prevenciós szűrővizsgálatokra a későbbiekben lesz lehetőség.

A magánorvosi praxisok már fogadják pácienseiket, a meghatározott tarifa szerint, de hozzájuk is csak telefonos egyeztetés után lehet vizsgálatra menni, ami a fogászatokra is érvényes.

A csecsemők, gyerekek ellátása

A gyermekorvosok, a védőnőkkel is hasonló óvintézkedés mellett fogadják a kicsiket szüleikkel a szűrővizsgálatra, csecsemőgondozásra, soron következő oltásra, ügyelve arra, hogy az egészséges csemeték külön váróban legyenek a betegektől. A telefonos bejelentkezés, előzetes tájékozódás, egyeztetés ebben az esetben is kötelező, akárcsak az egészségügyi, prevenciós előírások szigorú betartása.

A hetedikes lányok HPV elleni oltása

Azok a hetedikes lányok, akik a tanév elején, szüleik kérésére, illetve jóváhagyásával megkapták a számukra ingyenes HPV vírus elleni első oltást az általános iskolákban, a második oltást várhatóan júniusban kapják majd meg. Az iskolában erről telefonon időben érdeklődni kell az intézményvezetőktől, hogy az iskolaorvos berendelhesse az érintett lányokat az oltásra. Ha ez nem vezet eredményre, a gyermekorvostól kell tanácsot kérni. Az oltást kihagyni nem szabad, mert akkor hatástalan, az első oltás önmagában ugyanis nem nyújt védettséget.

Kezelések a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházának Reumatológiai Szakrendelésén

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházának Reumatológiai Szakrendelésén, a Fürdőgyógyászati Osztályon ugyan még nincsenek előjegyzéses kezelések s a fedett gyógyfürdőrészleg sem használható, de az ügyeletre beosztott reumatológusok telefonon felhívják azokat a betegeiket, akiknek krónikus, súlyos betegségének kezelése március elején, a COVID-19-járvány miatt félbeszakadt. Ennek eldöntése alapos szakmai megfontolás szerint történik. Akinek rosszabb lett az állapota, időpontot kap a személyes találkozóra, vizsgálatra. Minden hasonló helyen, egészségügyi intézményben belépéskor hőmérőzik a pácienseket, kézfertőtlenítőt adnak a nővérek, igény szerint szájmaszkot, s a belépési nyilatkozat aláírása után felkísérik a beteget a rendelőhöz kifogástalan óvintézkedés mellett. A vizsgálat várakozás nélkül, a rendelőben, ugyancsak a legnagyobb figyelem és higiénés szabályok betartása mellett történik, gondos orvosi ellátással. Ahol nem így történik, érdemes a betegjogi képviselőnek panaszt tenni, mert senki egészségét nem lehet kockáztatni! Minden más szakrendelésnél ezt vegyék alapul azok a páciensek, akik behívást kapnak rosszabbodó egészségi állapotuk miatt, s a megelőzést, a fent leírt óvintézkedést betartva kell fogadni mindenkit. A betegnek pedig nem szabad megfeledkeznie arról, hogy lázasan, influenzaszerű tünetekkel, hasmenéssel semmiképpen nem léphet be a szakrendelésre, azt nem is titkolhatja el. A maszk viselése alapkövetelmény, akárcsak a kézfertőtlenítő gél vagy kézfertőtlenítő kendő használata és a 1,5-2 méteres távolság betartása.

A járvány még nem ért véget!

Fokozatosan, a teljes biztonságot figyelembe véve az egészségügy teljes működésének irányába kell hazánkban elmozdítani a betegellátást – mondta dr. Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke. Hangsúlyozta azt is, hogy a koronavírus-járványnak nincs vége, az egészségügynek felkészülten kell várnia a következő hullámra, amit az elmúlt hónapokban, az országos óvintézkedésekkel, az elegendő speciális ággyal, lélegeztetőgéppel, védelmi felszereléssel, speciális tesztekkel, az előírásoknak megfelelő mobilkórházakkal már megteremtettek. A kifogásolható, rossz minőségű import védőeszközöket megsemmisítették, amiről az Operatív Törzs május végi tájékoztatóján adott hírt.

Dr. Berényi Ervin elnök hozzátette: az még sajnos messze van, hogy visszaáll az eredeti rend a kórházakban, klinikákon, járóbeteg-szakrendeléseken, de köztudott, hogy nagyon sokan és régen várnak arra, hogy újra találkozhassanak a szakorvosukkal, ezért is törekszenek szerte az országban a mielőbbi orvos-páciens találkozókra, kontrollvizsgálatokra, szűrésekre.

A legsúlyosabb kórképek esetében, mint azt már említettük, semmiféle változás nem történt a koronavírus-járvány veszélyesebb időszakában. Minden alapvető, az életet és a gyógyulást segítő kezelést minden beteg megkapott és megkap most is a legnagyobb biztonság mellett.

Ugyanakkor nagyon sok halasztható beavatkozást le kellett mondani, melyek átütemezése folyamatban van. – Most az a leglényegesebb feladatunk, hogy a betegeink egészségének óvása érdekében utolérjük magunkat szerte az ország klinikáin, kórházaiban úgy a fekvő-, mint a járóbeteg-ellátások terültén. A legideálisabb az lenne, ha az egészségügyben is olyan előjegyzési rendszer működne, mint a kormányablakoknál. Nem lenne szabad a betegeknek 3-4 órát várakozniuk, ami a jelenlegi járványhelyzetben nem is megengedett, így be sem következhet. Főként, hogy a koronavírus-világjárvány második hullámára ősszel számíthatunk hazánkban.

Nagy segítséget és lépéselőnyt jelent, hogy a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban elindult a Virtuális Ambulancia. Ennek lényege, hogy egy-egy képzett szakember fogadja a páciens telefonhívását, válaszol a feltett kérdésekre, majd a hallottak után időpontot ad egy telefonos szakorvosi konzultációra. Ezt követően derül ki, hogy elegendő-e az e-recept felírása a beteg számára vagy az állapotromlás miatt mindenképpen szükséges az orvos-beteg személyes találkozó.

Ennek gyakorta nem az a menete, hogy a páciens hívja a Virtuális Ambulancia munkatársát, hanem egy korábban, a járvány ideje alatt előjegyzett kontrollvizsgálat közeledtével a kórház munkatársa telefonál a betegnek. Érdeklődik az állapota felől, megkérdezi, hogy szeretne-e a szakorvosával találkozni, aki a beosztott ügyeleti munkanapján tudja fogadni páciensét. Ha erre nem tart igényt a beteg, az e-receptek felírását ajánlja fel az egészségügyi dolgozó, pontosítva azok listáját, nevét, szedési adagolását. Arról is tájékoztatást ad, hogy melyik napon érhetők el a patikák virtuális felhőjében a gyógyszerek, s mikor kell újra keresni a szakorvost, ha nem mutatkoznak sürgősségi ellátást igénylő tünetek.

Érdemes figyelni arra, hogy most már csak írásos meghatalmazással válthatja ki a hozzátartozó, a szomszéd, a barát a mozgásában akadályoztatott vagy fekvő beteg receptjét, amihez szükséges a beteg TAJ-kártyája és személyi igazolványa a gyógyszertárakban.

Minden kórházra és klinikára vonatkozik, hogy a betegek és az egészségügyi dolgozók lehető legkisebb veszélyeztetése nélkül, fokozottan és tervezetten állítsák vissza a betegellátást. Lépésről lépésre, a fokozatosság betartása mellett állhat vissza a korábbi orvosi és egyéb egészségügyi ellátás. Bekalkulálva azt is, hogy a koronavírus gyanúja esetén az esetlegesen fertőzött személyekre a korábbi óvintézkedések érvényesek, melyek megkövetelik a kontaktkutatást is.

A fogászatokon 2020. május 4-től első ütemben a COVID-19-átvitel szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, egyben a páciens egészségügyi állapotát figyelembe véve, a sürgősebb beavatkozások kerülnek elvégzésre az állami rendelőkben. Itt is telefonos egyeztetés, előjegyzés szükséges. Az így kapott időpontra mindig pontosan, maszkban kell érkezni, legfeljebb egy egészséges hozzátartózóval, ezutóbbi gyermekek esetében értendő leginkább.

A fül-orr-gégészeti vizsgálatra érkezés előtt is kötelező a telefonos egyeztetés mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében, a szakrendelésre a háziorvostól kapott beutalóval lehet érkezni. A beutalón fel kell tüntetni, hogy a szakvizsgálatra érkezett beteg koronavírus-fertőzés szempontjából nem gyanús.

Beutaló nélkül csakis az azonnali sürgős ellátást igénylő betegek azonnali ellátására van mód, például vérző, fulladó beteg vagy légúti idegentest esetén.

A szív- és érrendszeri, keringési betegségben szenvedők semmiképpen ne hagyják el korábbi gyógyszereik szedését, és ne is változtassanak önkényesen. Akut koszorúér-események, szívinfarktus, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, tisztázatlan fulladás esetében azonnal mentőt kell hívni a beteghez!

Ezt olvasta már? A szívinfarktus tünetei

Ugyanez érvényes nem szűnő szapora szívdobogásérzés esetén, főként, ha eszméletvesztéssel jár, tartós szédülés, mellkasi fájdalom, arc-, szájzsibbadás, nehézlégzés, gyengeségérzés esetén, amit verejtékezés kísérhet, elmosódott beszéd, száj- és szemhéjernyedtség esetén, kínzó, nem múló, görcsös vagy hasító fejfájásnál, lábdagadás, haskörfogat növekedése esetén. A szívinfarktus-, stroke-gyanús tünetek jelentkezésekor egy percet sem szabad késlekedni, azonnal a mentőket kell hívni! Ilyen esetekben semmiféle beutalóra nincs szükség.

Ezt olvasta már? Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Ezt olvasta már? Életveszélyes helyzetek, amikor minden perc számít - Stroke és szívinfarktus

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikák rendjéről, a szülések, bentfekvések üteméről a koronavírus-járvány idején, korábban már részletes tájékoztatást adtunk. A látogatási tilalom természetesen itt is, akárcsak az újszülött osztályokon, érvényben van. A nőgyógyászati kezelésekről, sürgősségi beavatkozásokról ugyancsak telefonon kell az adott intézmény szakorvosával előzetesen telefonon konzultálni. Erős vérzés, vetélés, rendellenes, addig nem mutatkozó alhasi görcsölés, fájdalom esetén, a szülés beindulásának feltételezésekor minden kérelem nélkül a mentőket kell hívni!

A Foglalkoztatás-egészségügyi szolgálat lejárt munkaalkalmassági vizsgálatait jelenleg még szüneteltetik. Kizárólag felvételi alkalmassági vizsgálatokat és akut feladatok ellátását végzik az orvosok előzetes időpont egyeztetés után.

Főorvosi szakvélemények

Egyes orvos szakértői, rehabilitációs vizsgálatokhoz (a járadékok folyósításának, munkahelyi balesetből fakadó táppénz meghosszabbításának érdekében), rokkantság fokozatának megállapításához szükséges kérelmeket az illetékes kormányhivatalok járási hivatalaiban fogadták postai úton a COVID-19-járvány kezdetétől. Jelenleg előzetes telefonos egyeztetés után kapnak választ a páciensek arra, hogy milyen módon élhetnek állampolgári jogaikkal vagy az elmulasztott szakértői kontrollra mikor és miként kell jelentkezni. Különösen sürgető ez, ha bizonyos betegeknek határidőhöz kötött a szakértői vélemény kiadása: munkába állása vagy további állapotromlás miatt, a táppénzen tartás lehetőségének meghosszabbítása okán.

E területen a betegek számos panaszról, elégtelen orvosi tájékoztatásról, hosszas és indokolatlan várakozásról, kifogásolható, elnagyolt vizsgálatokról, a valóságos egészségi állapottól elrugaszkodó szakvéleményről számolnak be most a koronavírus-járvány idején is, s az azt megelőző időszakokban is. Általánosítani bizonyára nem lehet és nem is szabad. Szerencsére még ezen a területen is dolgoznak lelkiismeretes, betegbarát szakértő orvosok. Neve megnevezését senki nem engedélyezte, mivel kiszolgáltatott helyzetüket így is jogtalannak érzik súlyos betegségük, rokkantságuk, elszenvedett, maradandó sérüléseik megítélését tekintve. Egyes orvos szakértőkből pedig hiányzik az empátia, a körültekintő állapotfelmérésre és a szakvélemény racionális elbírálására sem hajlandóak.

Az egyik beteg balesetből eredő, maradandó, visszafordíthatatlan sérülései ellenére azt a szakvéleményt kapta lekezelő orvosától fent nevezett egyik hajdú-bihari intézményben, hogy munkára alkalmas, a jelenlegi, mozgáskorlátozott állapota az életkorral függ össze, nem az önhibáján kívül bekövetkezett balesettel. A 48 éves férfi még két nagy operációra vár, melyek mind a korábbi baleset miatt vált szükségessé, amit szakorvosai tucatnyi ambuláns lapon, MR-, CT-felvételekkel is megerősítettek. Túl négy műtéten, a tisztelt orvos szakértő azt a választ adta a férfinak, nyugodtan perelje be, mert ez nem hat rá és nem érdekli! Mindez napjainkban történt.

A koronavírus-járvány idején gyakorta születtek és születnek úgy főorvosi szakvélemények a járási hivatalokban, hogy a beteg meg sem tudott jelenni az orvos szakértő előtt, aki a birtokában lévő összes szakorvosi dokumentum ellenére, mely a beteg állapotromlását igazolta, ellentmondást nem tűrő elutasító szakvéleményt adott ki valós indoklás nélkül. Sőt! Arra sem vette a fáradtságot, hogy a betegnek postai úton elküldött szakértői véleményének űrlapját pontosan kitöltse. Mégis ez tekinthető meghatározónak a rokkant, mozgássérült páciens életében, amikor visszatér a háziorvosához, aki kénytelen megvonni a táppénzt, s a létfontosságú kezeléseket, beavatkozásokat is.

Ez tehát azt jelenti, hogy a munkavégzésre még alkalmatlan beteg állapotát távkontroll során stabilnak, egészségesnek, munkára teljességgel alkalmasnak ítélték. A vizsgálati lapon pedig utalás történik a személyes, manuális kontrollra, ami valójában nem is történt meg, s utalás került arra is, hogy a beteg, leletei alapján, távkonzultációban kérte a szakértői véleményt.

Nem egyedi esetekről van szó, de a járvány idején gomba módra elszaporodtak az elutasító, szakmailag kifogásolható orvos szakértői állásfoglalások – tudtuk meg dr. Kálmán Mihály munkajogásztól, aki hozzátette: – A kiszolgáltatott, rehabilitációra szoruló emberek többsége nem képes visszatérni a korábbi munkakörébe, mert további kezelésekre, operációkra lenne szükségük, amit szakorvosaik precíz ambuláns, vizsgálati lapon igazolnak. Ennek ellenére a hivatalnok orvosok közül egyre többen egy tollvonással döntenek a beteg hátrányára. Fellebbezésnek ritkán van helye, csupán peres eljárás során harcolhat a jogaiért, további kezeléséért, életminőségének javításáért a sarokba szorított, diszkriminációs eljárásban részesült beteg s betegtársai hanyatló egészségi állapotban.

A betegjogi képviselők ezekben az esetekben szinte semmit nem tehetnek, kevés a jogi felhatalmazásuk ahhoz, hogy megvédjék a kiszolgáltatott helyzetben lévő, gyakorta rokkant, protézissel, művégtaggal, végtagamputáción átesett, súlyos betegséggel élő embereket. A koronavírus-járvány idején ez a kritikus és kiszolgáltatott helyzet a betegek rovására egyelőre elszaporodni látszik egyes megyékben, vélhetően a túlterheltség miatt, az orvosi esküjükhöz hűtlen szakértők nagyobb „visszaélést” tanúsítanak.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Balogh Mária, újságíró

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Újabb két embernél igazolták a...

További két embernél igazoltak majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában a múlt héten, ezzel 77-re nőtt a...

A humán parainfluenzavírus (HPIV)...

Milyen típusai vannak a humán parainfluenzavírusoknak? Milyen betegségeket és tüneteket okozhatnak?

A betegek legfontosabb jogai

Magyarországon minden betegnek joga van az egészségügyi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés...

Az oltásellenes mozgalom érvei és a...

Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat...

Ellátás külföldön: a szükséges...

Az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása az adott tagállam hatáskörébe tartozik, az ellátás szükségességéről...

Leginkább a vidéki kórházakban...

Új struktúra szerint működik júliustól a fekvőbeteg-szakellátás. Az egységes állami kórházhálózat kialakítása nyomán egységes...

Betegjogi képviselők - Mikor...

A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladata az is, hogy segítse...

Egészségügyi ellátás külföldön:...

A Magyarországon megállapított nyugdíj alapján az összes külföldi egészségügyi ellátás költségét - az önrész kivételével - az Országos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.