• COVID-19 - A macskák megfertőződhetnek és átadhatják a megbetegedést okozó vírust más macskáknak

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Egy, a New England Journal of Medicine szaklapban 2020. május 13-án közzétett tanulmányban amerikai és japán tudósok arról számoltak be, hogy laboratóriumi körülmények között a macskák könnyedén megfertőződhetnek a COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírussal és képesek lehetnek a vírust átadni más macskáknak. Embereknek viszont a macskák valószínűleg nem adhatják át a vírust.

    Yoshihiro Kawaoka, a Wisconsini Egyetem Állatorvosi Karának patobiológus professzora vezette a kutatást, amelyben a kutatók három macskának egy beteg emberből izolált SARS-CoV-2 vírust adtak be. Másnap a kutatók mintát vettek a macskák orrjáratából és két állat esetében kimutatható volt a vírus. Három napon belül mindhárom macska esetében kimutatták a vírust.

    Egy nappal azt követően, miután a vírust a kutatók beadták az első három macskának, mindegyikük ketrecében egy-egy másik macskát helyeztek el, akiknek a kutatók nem adták be a SARS-CoV-2 vírust.

    Hirdetés

    A kutatók naponta mintát vettek mind a hat macska orr- és végbélnyálkahártyájáról, hogy megvizsgálják azokat a vírus jelenléte szempontjából. Két napon belül a korábban nem fertőzött macskák egyikének az orrnyálkahártyájáról vett mintából mutatták ki a vírust, és hat napon belül mindegyik macska terjesztette a vírust. A végbélnyálkahártyáról vett minták egyike sem tartalmazott vírust.

    Az összes macska legfeljebb hat napig ürítette a SARS-CoV-2 vírust az orrjárataiból. A vírus nem volt halálos és egyik macska sem mutatta betegség jeleit és végül az összes macska teljesen vírusmentessé vált.

    A macskák megfertőződhetnek, de embereknek valószínűleg nem adhatják át a vírust

    Az eredmények arra utalnak, hogy a macskák megfertőződhetnek a vírussal, ha SARS-CoV-2 vírussal fertőzött más macskák vagy emberek környezetében vannak. Ez egy, a Kínai Mezőgazdaságtudományi Akadémia (CAAS) tudósai által a ’Science’ tudományos folyóiratban közzétett tanulmány folytatása, ami szintén kimutatta, hogy a macskák (és vadászgörények) megfertőződhetnek a vírussal és potenciálisan terjeszthetik is azt fajtársaik között. A vírus köztudottan az emberek között cseppfertőzéssel (légutak váladékcseppjeivel és nyállal) terjed.

    A kutatók azt javasolják, hogy a COVID-19 tüneteivel küzdő betegek kerüljék a macskákkal való érintkezést. Azt is tanácsolják a macskatulajdonosoknak, hogy tartsák házikedvenceiket odabent annak érdekében, hogy korlátozzák a macskájuk más emberekkel és állatokkal való érintkezésének lehetőségét.

    Továbbra is az emberek jelentik a legnagyobb kockázatot a vírus más emberekre történő átterjedésében. Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a macskák könnyedén átadnák a vírust az embereknek, és arra vonatkozóan sem állnak rendelkezésre dokumentált esetek, hogy emberek macskákkal való érintkezés következtében kapták volna el a COVID-19 megbetegedést okozó vírust.

    Az emberek átadhatják a vírust a macskáknak

    Vannak azonban olyan megerősített esetek, amikor macskák fertőződtek meg a vírussal fertőzött emberekkel való közeli kapcsolat miatt, valamint a Bronxi Állatkertben számos nagymacska tesztje lett pozitív a vírusra.

    „A macskák még mindig sokkal valószínűbben kapják el a COVID-19 megbetegedést okozó vírust tőlünk, mint mi egy macskától” - mondja Keith Poulsen a Wisconsin Állategészségügyi Diagnosztikai Laboratórium igazgatója, aki azt javasolja, hogy a kisállattartók először egyeztessék az állatorvossal, hogy kedvencüket tesztelni kell-e. A vizsgálatoknak a macskákra és más olyan fajokra kell irányulnia, amelyek fogékonynak bizonyulnak a vírusra és a vírus átvitelére.

    Tehát mit kell tenniük a macskatartóknak?

    Ruthanne Chun, az ’UW’ Állategészségügyi Intézmény klinikai ügyekkel foglalkozó dékánhelyettese a következő tanácsokat adja:

    • Ha házikedvencünk bent lakik velünk és nincs kapcsolatban semmilyen COVID-19-fertőzött személlyel, akkor biztonságos megsimogatni, ölelgetni és érintkezni vele.
    • Ha COVID-19-fertőzöttek vagyunk, akkor limitálnunk kell az érintkezéseinket a házikedvenceinkkel, hogy megóvjuk őket a vírustól.

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; Study confirms cats can become infected with and may transmit COVID-19 to other cats (sciencedaily.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.05.20 09:36, Megjelenés: 2020.05.20 09:36
   • Cikkajánló

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    Melanoma kezelése

    Melanoma kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    WHO-főigazgató: továbbra is magas a vírus kockázata

    Továbbra is magas az új típusú koronavírus kockázata, és hosszú utat kell még megtennünk - jelentette ki hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

    Müller Cecília: megint gyorsult itthon a járvány

    Az elmúlt 1-2 napon nagyon mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt igazolható a járványügyi számadatokban - hangsúlyozta Müller Cecília a portfolio.hu tudósítása szerint.

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.