• COVID-19 - A macskák megfertőződhetnek és átadhatják a megbetegedést okozó vírust más macskáknak

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Egy, a New England Journal of Medicine szaklapban 2020. május 13-án közzétett tanulmányban amerikai és japán tudósok arról számoltak be, hogy laboratóriumi körülmények között a macskák könnyedén megfertőződhetnek a COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírussal és képesek lehetnek a vírust átadni más macskáknak. Embereknek viszont a macskák valószínűleg nem adhatják át a vírust.

    Yoshihiro Kawaoka, a Wisconsini Egyetem Állatorvosi Karának patobiológus professzora vezette a kutatást, amelyben a kutatók három macskának egy beteg emberből izolált SARS-CoV-2 vírust adtak be. Másnap a kutatók mintát vettek a macskák orrjáratából és két állat esetében kimutatható volt a vírus. Három napon belül mindhárom macska esetében kimutatták a vírust.

    Egy nappal azt követően, miután a vírust a kutatók beadták az első három macskának, mindegyikük ketrecében egy-egy másik macskát helyeztek el, akiknek a kutatók nem adták be a SARS-CoV-2 vírust.

    Hirdetés

    A kutatók naponta mintát vettek mind a hat macska orr- és végbélnyálkahártyájáról, hogy megvizsgálják azokat a vírus jelenléte szempontjából. Két napon belül a korábban nem fertőzött macskák egyikének az orrnyálkahártyájáról vett mintából mutatták ki a vírust, és hat napon belül mindegyik macska terjesztette a vírust. A végbélnyálkahártyáról vett minták egyike sem tartalmazott vírust.

    Az összes macska legfeljebb hat napig ürítette a SARS-CoV-2 vírust az orrjárataiból. A vírus nem volt halálos és egyik macska sem mutatta betegség jeleit és végül az összes macska teljesen vírusmentessé vált.

    A macskák megfertőződhetnek, de embereknek valószínűleg nem adhatják át a vírust

    Az eredmények arra utalnak, hogy a macskák megfertőződhetnek a vírussal, ha SARS-CoV-2 vírussal fertőzött más macskák vagy emberek környezetében vannak. Ez egy, a Kínai Mezőgazdaságtudományi Akadémia (CAAS) tudósai által a ’Science’ tudományos folyóiratban közzétett tanulmány folytatása, ami szintén kimutatta, hogy a macskák (és vadászgörények) megfertőződhetnek a vírussal és potenciálisan terjeszthetik is azt fajtársaik között. A vírus köztudottan az emberek között cseppfertőzéssel (légutak váladékcseppjeivel és nyállal) terjed.

    A kutatók azt javasolják, hogy a COVID-19 tüneteivel küzdő betegek kerüljék a macskákkal való érintkezést. Azt is tanácsolják a macskatulajdonosoknak, hogy tartsák házikedvenceiket odabent annak érdekében, hogy korlátozzák a macskájuk más emberekkel és állatokkal való érintkezésének lehetőségét.

    Továbbra is az emberek jelentik a legnagyobb kockázatot a vírus más emberekre történő átterjedésében. Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a macskák könnyedén átadnák a vírust az embereknek, és arra vonatkozóan sem állnak rendelkezésre dokumentált esetek, hogy emberek macskákkal való érintkezés következtében kapták volna el a COVID-19 megbetegedést okozó vírust.

    Az emberek átadhatják a vírust a macskáknak

    Vannak azonban olyan megerősített esetek, amikor macskák fertőződtek meg a vírussal fertőzött emberekkel való közeli kapcsolat miatt, valamint a Bronxi Állatkertben számos nagymacska tesztje lett pozitív a vírusra.

    „A macskák még mindig sokkal valószínűbben kapják el a COVID-19 megbetegedést okozó vírust tőlünk, mint mi egy macskától” - mondja Keith Poulsen a Wisconsin Állategészségügyi Diagnosztikai Laboratórium igazgatója, aki azt javasolja, hogy a kisállattartók először egyeztessék az állatorvossal, hogy kedvencüket tesztelni kell-e. A vizsgálatoknak a macskákra és más olyan fajokra kell irányulnia, amelyek fogékonynak bizonyulnak a vírusra és a vírus átvitelére.

    Tehát mit kell tenniük a macskatartóknak?

    Ruthanne Chun, az ’UW’ Állategészségügyi Intézmény klinikai ügyekkel foglalkozó dékánhelyettese a következő tanácsokat adja:

    • Ha házikedvencünk bent lakik velünk és nincs kapcsolatban semmilyen COVID-19-fertőzött személlyel, akkor biztonságos megsimogatni, ölelgetni és érintkezni vele.
    • Ha COVID-19-fertőzöttek vagyunk, akkor limitálnunk kell az érintkezéseinket a házikedvenceinkkel, hogy megóvjuk őket a vírustól.

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; Study confirms cats can become infected with and may transmit COVID-19 to other cats (sciencedaily.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.05.20 09:36, Megjelenés: 2020.05.20 09:36
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus: már használják az új gyorsteszteket hazánkban

    Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az InfoRádiónak elmondta, ha a 30 ezer darab tesztet a 750 mentőegység elhasználja, lesz utánpótlás. A mentőket a helyes betegút kiválasztásában segíti leginkább.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Koronavírus - Oroszországban a vakcinagyártó szerint novemberben megkezdődhet a tömeges védőoltás

    November végén megkezdődhet a COVID-19 elleni tömeges védőoltás Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója kedden egy moszkvai innovációs fórumon.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.