Ebola - Gyakrabban okoz halált a vírus a gyerekeknél, mint a felnőtteknél

Szerző: MTI

Az ebolavírus gyakrabban okoz halált a gyerekeknél, mint a felnőtteknél - állapította meg egy új tanulmány.

Mit kell tudni az Ebola-vírusról?

Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. Mit kell tudni az Ebola-vírusról?>>

A kutatók azt találták, hogy Guineában, Libériában és Sierra Leonéban a vélhetően ebolafertőzött, egy év alatti csecsemők 90 százaléka meghalt, a felnőttek közt az arány mintegy 65 százalék - idézte a BBC a New England Journal of Medicine orvosi folyóiratban megjelent tanulmányt.

Általában kevésbé valószínű, hogy a gyerekek elkapják a vírust, ám a tudósok arra intenek, hogy sürgős szükség van a felnőttekétől eltérő, szakszerű ápolásukra.

Az ebolavírus eddig több mint tízezer ember halálát okozta a járvány kitörése óta Nyugat-Afrika legsúlyosabban érintett három országában, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Az áldozatok többsége felnőtt, minden ötödik azonban 15 év alatti gyerek. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az országok egészségügyi minisztériumai adatainak elemzésével a kutatók kimutatták, hogy az ebola másképp hat a különböző életkorú csoportokra.

Az adatok szerint a járvány kitörése óta az öt év alatti, igazoltan vagy nagy valószínűséggel ebolafertőzött gyerekek mintegy 80 százaléka meghalt. A betegség gyorsabb lefolyású volt náluk: 72 órával korábban mutatták a jeleit, mint a legtöbb fertőzött felnőtt.

"Különösen fontos, hogy a legkisebbeket gyorsan elkezdjék kezelni. Azt is meg kell vizsgálni, hogy a gyerekek a koruknak megfelelő ellátást kapják-e" - hangsúlyozta Christl Donnelly, a londoni Imperial College kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Az öt év alattiakkal ellentétben a nagyobb, 10-15 éves gyerekek halálozási aránya alacsonyabb, mint a felnőtteké - utalt rá a tanulmány. A szakemberek szerint további kutatás szükséges, hogy kiderítsék a különbségek valószínű okait. Úgy vélik, a csecsemők érzékenyebbek - többek közt - a folyadékvesztésre, így gyorsabban van szükségük infúziós pótlásra.

Jóváhagyott, speciálisan ebola elleni gyógyszer továbbra sincs, jelenleg többféle oltóanyag klinikai tesztjei folynak.

(MTI; forrás: www.bbc.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan működik a Sinopharm-vakcina?

2020. elején a Pekingi Biológiai Termékek Intézete (Beijing Institute of Biological Products) létrehozott egy inaktivált, koronavírus elleni vakcinát...

Müller Cecília: hamarosan elfogy az...

Fontos, hogy az uniós forrásokon kívül más területeket is megtaláljunk, és kizárólag a biztonságos és hatásos vakcinákkal oltsunk Magyarországon...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.