A veszettség tünetei - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Megharapott a saját kutyám, az állatorvos már megnézte, de korábban nem volt beoltva veszettség ellen. A kérdésem az, mennyi idő alatt jelentkeznének a kutyán vagy rajtam a betegség jelei? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Hogyan fertőz a veszettség?

Embereknél különböző a veszettség lappangási ideje és lefolyása. Amíg a marás helyén a testbe jutott vírusok, illetve az idegrendszer érintettsége eléri az agyvelőt, átlag 18-60 nap telik el. Legtöbbször a 20-40. napon jelennek meg a központi idegrendszeri tünetek veszettség esetén.

Kutyáknál három szakaszt különböztethetünk meg. Az utolsó, harmadik szakasz a 12-15. napon jelentkezik. A gyanús állatokat ezért figyelik meg legalább két héten át az állatorvosok.

A lakásban tartott, vagy idomított, kemény nevelésben részesült kutyák mintegy 15-20 százalékában azonban a második, „dühöngő” szakasz kimaradhat, a tompult, kedvetlen állatokon csakhamar a bénulásos tünetek jelentkeznek, és a betegség 4-5. napján elpusztulnak („csendes veszettség”).

A harapás után adott sorozatoltásban a veszett állat által megmart (feltehetően lappangási időszakban lévő fertőzött) személy részesül. A központi idegrendszeri tünetek kialakulása után sorozatoltással már nem kezelhető a betegség.

Házikedvencek által terjesztett betegségek

Állatról emberre terjedő betegségeket hobbiállatok is közvetíthetnek. A fertőzések változatosak mind a kórokozó mibenléte (vírus, baktérium, gomba, egysejtű, féreg), mind a terjedés módja (lenyelés, belélegzés, bőrön át) szempontjából.

Házikedvencek által terjesztett betegségek

Megharapta a lányom egy kutya, mire kell figyelnem?

(WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-fertőzéstan szakorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.