A veszettség tünetei - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Megharapott a saját kutyám, az állatorvos már megnézte, de korábban nem volt beoltva veszettség ellen. A kérdésem az, mennyi idő alatt jelentkeznének a kutyán vagy rajtam a betegség jelei? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Hogyan fertőz a veszettség?

Embereknél különböző a veszettség lappangási ideje és lefolyása. Amíg a marás helyén a testbe jutott vírusok, illetve az idegrendszer érintettsége eléri az agyvelőt, átlag 18-60 nap telik el. Legtöbbször a 20-40. napon jelennek meg a központi idegrendszeri tünetek veszettség esetén.

"Megharapta a lányom egy kutya, mire kell figyelnem?"

"Megharapta egy kutya a lányom. A gazdái szerint be van oltva veszettség ellen, de én mégis aggódom. Hogy veszem észre, ha baj van?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Megharapta a lányom egy kutya, mire kell figyelnem? - Az orvos válaszol

Kutyáknál három szakaszt különböztethetünk meg. Az utolsó, harmadik szakasz a 12-15. napon jelentkezik. A gyanús állatokat ezért figyelik meg legalább két héten át az állatorvosok.

A lakásban tartott, vagy idomított, kemény nevelésben részesült kutyák mintegy 15-20 százalékában azonban a második, „dühöngő” szakasz kimaradhat, a tompult, kedvetlen állatokon csakhamar a bénulásos tünetek jelentkeznek, és a betegség 4-5. napján elpusztulnak („csendes veszettség”).

A harapás után adott sorozatoltásban a veszett állat által megmart (feltehetően lappangási időszakban lévő fertőzött) személy részesül. A központi idegrendszeri tünetek kialakulása után sorozatoltással már nem kezelhető a betegség.

Házikedvencek által terjesztett betegségek

Állatról emberre terjedő betegségeket hobbiállatok is közvetíthetnek. A fertőzések változatosak mind a kórokozó mibenléte (vírus, baktérium, gomba, egysejtű, féreg), mind a terjedés módja (lenyelés, belélegzés, bőrön át) szempontjából. A megfelelő odafigyeléssel és állatorvosi segédlettel, a kötelező óvintézkedéseket és higiénés szabályokat betartva nevelt hobbiállatok azonban nem jelentenek veszélyt az egészséges immunrendszerű gazdára.
Házikedvencek által terjesztett betegségek

(WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva, Belgyógyász-fertőzéstan szakorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - 2548 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 935 182 fő, közülük 5 714 861 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 82 ezren pedig már a harmadik oltást is...

Felbukkant a delta-variáns újabb...

A koronavírus új variánsa: az AY.4.2 jelzetű változat terjed napjainkban az Egyesült Királyságban - hozták nyilvánosságra brit virológusok....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.