Menedzserszűrés a férfiegészségért

szerző: Brjeska Dóra, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2019.10.28.

A menedzserszűrések korábban csak egy bizonyos réteg számára voltak elérhetőek, és leginkább ajánlottak, azonban menedzserbetegsége bárkinek lehet, aki fokozott stresszben él, vagy a mindennapjai nem engedik meg, hogy minden szempontból egészséges életmódot tudjon folytatni.

A menedzserszűrést eredetileg közép- és felsővezetők számára találták ki, akik munkájuk során leginkább ki voltak téve az ülő életmód, és a fokozott stressz hatásainak. Azonban ma már egyre többen ismerik fel, hogy egészségük védelme mennyire fontos, hogy az élet minden területén helyt tudjanak állni. Éppen ezért már nem csak a vezető pozícióban levők számára, hanem minden munkavállaló és munkáltató részére elérhető és ajánlott is a menedzserszűrés.

A komplex szűrés célja, hogy az emellett az életmód mellett leggyakrabban jelentkező betegségeket, úgynevezett menedzserbetegségeket a lehető legkorábban kiszűrjék, amikor még jó arányban gyógyíthatók. Ezek a vizsgálatok minden fontos szervre és a leggyakoribb betegségekre is kiterjednek. Ilyenek a keringési rendszer betegségei, a gyomor és a bélrendszer betegségei, de ide tartozik a testsúly-, a látás-, az alvási-, és a potenciazavar is.

Válasszunk megfelelő csomagot

A menedzserszűrés egy vizsgálatcsomag. Fontos tudni, hogy léteznek alapcsomagok, melyek csak az általános vizsgálatokat tartalmazzák. Ebben első sorban teljes körű belgyógyászati állapotfelmérés, laborvizsgálat, mellkasröntgen, has- és kismedence ultrahang, valamint EKG van. Ezek a vizsgálatok a szervezet általános állapotáról adnak leginkább képet, nem térnek ki részletesebben egyes betegségekre.

Az alapvizsgálatok mellett léteznek speciális csomagok is. Ilyenek például a kimonodttan férfiak számára, különböző korcsoportokra, vagy különböző betegségekre összeállított szűrőcsomagok. Ezek az alapvizsgálatok mellett tartalmaznak olyan vizsgálatokat is, amik az adott csoport vagy betegség esetén ajánlottak, illetve szükségesek.

Milyen vizsgálatok ajánlottak?

A ferfiak számára ajánlott általános szűrővizsgálatok mellett más speciális vizsgálatok is lehetnek a csomagban. Ezek szükségessége általában kortól függ, így érdemes olyan menedzserszűrést keresni, ami nem csak nemhez, hanem korhoz is igazodik, hogy valóban olyan vizsgálatokat végezzenek el, amik szükségesek.

Amit férfiak esetén jó, ha tartalmaz a csomag, az az urológiai vizsgálat, aminek segítségével időben felismerhetők a húgyútak és a férfi nemi szervek megbetegedései, mint a gyulladásos betegségek. Ajánlott lehet részletesebb kardiológiai kivizsgálás is, ami kiszűrheti azokat a szív- és érrendszeri elváltozásokat, melyek a későbbiekben súlyosabb betegségeket, vagy akár potenciazavart is okozhatnak.

Ezeken kívül érdemes elvégeztetni bővített laborvizsgálatot, ami a különböző hormonok szintjét vizsgálja, ami egyrészt képet adhat a nemi szervek működéséről, másrészt fényt deríthet más rejtett problémákra is, pajzsmirigy vizsgálatot, ami szintén fontos képet tud adni, valamint prosztataszűrést is, ami bizonyos kor után elengedhetetlen a férfiegészség megőrzésében.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Brjeska Dóra, újságíró

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Óvjuk a férfiak egészségét szűrővizsgálattal, megelőzéssel

A teremtés koronái is elismerik, hogy a nőkhöz képest kevésbé élnek egészségtudatosan, s csekély figyelmet fordítanak a szükséges szakorvosi és...

Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 40 év alatt

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szakorvosi szűrésen, vagy más megoldást keresett?

Hogyan kezelhető a prosztatagyulladás?

Prosztatagyulladás gyanúja esetén mindenképp fel kell keresni urológust, vagy házi módszerekkel, vény nélküli gyógyszerekkel is kezelhető? Mi a...

Kérdések az urológiai rendelésen

Pár perc kellemetlenség, amivel egy urológiai vizsgálat jár, elenyésző azokhoz a bajokhoz képest, amiket el lehet kerülni, meg lehet gyógyítani a...

Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 60 év felett

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Csak a gyógyszereit íratta fel vagy szűrővizsgálat is történt? Részt vett már komplex szűrésen?

Hogyan jelzi a férfiak szervezete, ha baj van?

A kor előrehaladtával, illetve gyakran amiatt, hogy rohanó világunkban nem figyelünk önmagunkra - mivel azt képzeljük, hogy ez velünk nem történhet...

Menedzserszűrés - Amit a vizsgálatokról tudni kell

A menedzserszűrés szó szerint a menedzserek, ám összefoglalóan a stresszes, rohanó munkát végző, alapvetően egészséges, de veszélyeztetett vagy...

Milyen vizsgálatokból áll a menedzserszűrés?

Magyarországon is terjedőben van a menedzserszűrés gyakorlata. Ez leginkább két formában fordul elő: vagy a kötelező üzemorvosi vizsgálatok, vagy a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.