A nők és az összetett fájdalom

MTI
megjelent:

A fejfájás nem csak kifogás, a nők valóban többször szenvednek tőle, mint a férfiak - állapította meg egy amerikai kutatás.

Egy vezető pszichológus felfedezte, hogy a nőknél a krónikus fájdalom, ideértve a fejfájást is, tovább tart, gyakoribb és intenzívebb, mint a férfiak esetében.

A tenziós fejfájás és tünetei

A tenziós fejfájás a fejfájások leggyakoribb típusa. Bár nem jár súlyos szövődményekkel, a munkavégző képességre és az életminőségre jelentős befolyással bír. A tenziós fejfájás és tünetei

Jennifer Kelly, az amerikai Atlanta Centre for Behavioural Medicine munkatársa, aki mindkét nemmel dolgozik, emlékeztetett arra, hogy korábbi tanulmányokból kiderült, a nők 50 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek fej-, nyak-, váll-, térd- és hátfájástól. Hozzátette azt is, a nőknél két és félszer olyan gyakori a migrén, mint a férfiaknál.

Az amerikai pszichológiai társaság éves gyűlésén, tanácskozásán, a doktornő elmondta: "a krónikus fájdalom világszerte nagyobb arányban érinti a nőket, mint a férfiakat.

Krónikus fájdalomról abban az esetben beszélhetünk, ha az legalább hat hónapig fennáll, és ha a legtöbb gyógyszeres kezelés nem jár eredménnyel.

A nők és az összetett fájdalom

Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A migrén tünetei

A migrén kezelése az elmúlt évtizedek során sokat javult. Ha már régen járt orvosnál, itt az ideje, hogy ismét felkeresse, még akkor is, ha a korábbi kezelés nem is járt sikerrel! Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A migrén tünetei

Egyéb fájdalommal járó kórképek, mint a széleskörű izomfájdalom, az irritábilis bélszindróma és a reumás ízületi gyulladás is gyakoribbak nők körében. Szintén a nők hajlamosabbak arra, hogy összetett fájdalmat érezzenek egyszerre, amely nagy pszichés gyötrelmet okozhat és növeli annak az esélyét, hogy belerokkanjanak - tette hozzá Kelly.

A doktornő úgy véli, talán a hormonok okolhatók ezekért a különbségekért, az ösztrogén például egyértelműen szerepet játszik az olyan betegségekben, mint amilyen a migrén.

A fájdalommal járó állapotok gyakorisága, a lányoknál a pubertás után nő, míg a felnőtt fiúknál stabil ez az arány, vagy legalábbis nem növekszik olyan meredeken - idézte a kutatót a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

(MTI)

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.