Mit kérdezhet Öntől az orvos fejfájás esetén?

Szerző: WEBBeteg, Magyar Fejfájás Társaság

Ha rendszeres, erős fejfájásunk van és a házi praktikák sem segítenek, feltétlenül forduljunk orvoshoz. Mit kérdezhet kivizsgálásunk során az orvosunk? Nem árt felkészülni!

A diagnózis felállításakor az orvos egyik fő támpontja, hogy részletesen kikérdezi a beteget, s a válaszok fényében kér további vizsgálatokat. Összeszedtünk néhány kérdést, melyeket - vagy hasonlókat - szinte biztos, hogy feltesz az orvos, ha fejfájással keresi fel a rendelőt.

Megkönnyíthetjük a magunk dolgát, ha fejfájás-naplót vezetünk, feljegyezzük, mikor, meddig tartott a fájdalmas állapot. Írjuk fel, ha változik a fájdalom jellege, új tünetek jelentkeznek.

Az orvosnak a fejfájás mellett, az egyéb betegségeinkről is fontos tudnia (például magas vérnyomás vagy koszorúér-betegség esetén a legtöbb migrén-szüntető tabletta ellenjavallt), ezért ha felkeressük a szakembert, vigyük magunkkal:

  • korábbi betegségeinkkel kapcsolatos zárójelentéseket, leleteket;
  • fejfájásunkkal kapcsolatos zárójelentéseket, leleteket;
  • listát a rendszeresen szedett gyógyszereinkről

Gondoljunk másokra is: ha a megbeszélt időpontban nem tudunk az orvoshoz menni, telefonon jelezzük neki, mert lehet, hogy ezzel egy másik, fejfájásban szenvedő betegnek, előbb lesz lehetősége szakemberrel konzultálni.

Kérdések, melyekre számítania kell:

Hányszor fájt a feje az elmúlt egy hónapban? A gyakoriság változhat a különböző betegségek fejfájástípusok esetében.

Vezesse saját Fejfájás naplóját!

Töltse le és nyomtassa ki egyéni fejfájás naplóját! A napló segítségével könnyedén tudja vezetni, hogy mikor milyen fejfájás kínozta, ami nagy segítség lehet ha kivizsgálásra is magával viszi ezt a dokumentumot!
(Készítette: Dr. Ertsey Csaba)

Milyen gyakran fáj a feje? Mindennap? Hetente-, havonta egyszer vagy többször?

A fejfájás féloldali? Ha igen, mindig azonos oldali?

Általában hol fáj a feje? Homloktájon, szemkörnyékén, halántéktájékon, tarkótájon, fejtetőn vagy az egész fej fáj?

Milyen típusú a fejfájás? Görcsös, lüktető, hasító, szúró, nyomó, feszítő?

Milyen erős a fájdalom? Enyhe, ha a szokásos napi tevékenységet, nem zavarja. Közepes, ha zavarja a napi elfoglaltságot. Erős, ha a napi teendőket zavarja, sőt meggátolja.

Mennyi ideig tart a fejfájás (ha nem vesz be gyógyszert)? Néhány perc? Tíz perc és két óra közti időtartam? 2 és 4 óra között? Több napon át?

Kíséri-e a fejfájást az alábbiak valamelyike: hányás, hányinger, fény-, szag-, hangtúlérzékenység, könnyezés-, orrdugulás-, orrfolyás-, szem kivörösödése a fájdalom oldalán, kipirulás?

Felerősíti-e a fájdalmat, ha valamit cipel a lépcsőn felsétálva?

Van-e jel, tünet, amelyről tudja, hogy a közeleg a fejfájás? Egyáltalán nincs, ritkán van? Gyakran vagy mindig van?

Ha van ilyen jel, mit észlel? Látászavart, kéz- láb-, arczsibbadást? Gyengeséget, "ügyetlenséget"?

Ön minek tartja a fejfájást? Migrén, belső feszültség okozta fejfájás, nyaki gerinc eredetű-, vagy más?

Milyen gyógyszert próbált a fejfájás megszüntetésére? Jegyezze fel a gyógyszer nevét, és azt, hogy mennyire hatott (Nem segített?, Enyhítette, de nem rövidítette meg? Enyhítette és megrövidítette? Megszüntette?)!

Mi váltja ki Önél a fejfájást? Menstruáció, időváltozás, stressz, fizikai munka, bizonyos ételek-, italok, (ha más, akkor mi)?

Kapott-e már olyan gyógyszert, mely a fejfájás megelőzését szolgálta? Ha igen, mi volt az és hogyan hatott? Nem hatott, enyhébb fejfájások jelentkeztek, de ugyanolyan gyakori, enyhébb fejfájások jelentkeztek és ritkábban?

Életvezetésében (munka, szabadidő) mennyire zavarja a fejfájás? Egyáltalán nem, kissé, meglehetősen, nagyon?

(WEBBeteg, forrás: Magyar Fejfájás Társaság)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Égető kérdés: a dohányzás új formái és azok hatásai. (x)

Hajbeültetés Hajbeültetés

Választ adunk a hajbeültetéssel kapcsolatban felmerülő kérdésére. (x)

Fáj a feje? A helytelen rágás is...

Vannak, akik évekig szenvedne kínzó fejfájástól, orvostól orvosig járnak, ám az okot nem találják. Gyakran csak egy fogorvosi vizsgálat során...

Migrénje van? Ezeket az ételeket...

A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy...

Fájdalomcsillapító is okozhat...

Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett...

A fejtetői fejfájás okai

A fej tetején jelentkező fejfájás bár zavaró lehet, sok esetben nincs ok aggodalomra. Néha azonban a fejtetői fejfájásnak is komoly oka lehet, ezért...

A fejfájások típusai - A legtöbb...

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.