• Krónikus neuropátiás fájdalom: Az ok a gerincvelőben keresendő

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A karokban és lábakban jelentkező krónikus neuropátiás fájdalom kezelésében nagy előrelépést jelent, hogy azonosítottak egy kis gerincvelői molekulát, ami a tartós tünetek kiváltója lehet.

    Az ún. dimethylsphingosint (DMS) a gerincvelő idegsejtjei a normálisnál nagyobb mennyiségben termelik, ezzel gyulladásokat és fájdalmat okozva. Az eddigi feltételezésekkel szemben az ún. neuropátiás fájdalom nem ott alakul ki, ahol egy ideg megsérül vagy károsodik. Valójában a csontvelői anyagcsere felelős a fájdalom kialakulásáért, írja a Natural Chemical Biology c. szaklap.

    Hirdetés

    Ez a felismerés hozzájárulhat a neuropátiás fájdalom hatékony terápiájának kifejlesztéséhez. A kezelési lehetőségek mindeddig nagyon korlátozottak voltak, mivel a molekuláris okokat nem ismerték. „Eredményeink arra utalnak, hogy a molekula gátlása döntő lehet a páciensek számára súlyos korlátokat jelentő betegség kezelésében.“ - írja Garry Patti és kollégái.

    A krónikus fájdalom következményei


    A krónikus fájdalommal élő emberek általános fizikai képességei a náluk több évtizeddel idősebb egészségesekéhez hasonlóak - közölték szerdán megjelent tanulmányukban amerikai kutatók. Bővebben a krónikus fájdalom következményeiről>>

    Több millió ember szenved neuropátiás fájdalomban világszerte. Ez a fájdalom akkor alakul ki, ha például a kezek vagy a lábak idegvégződései megsérülnek, vagy a cukorbetegség szövődményeként kialakuló vérkeringési zavarok miatt, vagy fertőző betegség következtében.“  A sérülés helyén az ideg először degradálódik, aztán bizonyos mértékben újra felépül.“ – magyarázza Patti. Csak most állapították meg, hogy a sérült ideg másik végződése is megváltozik. A legnagyobb mértékű biokémiai eltolódás és a kulcsszerepet játszó dimethylsphingosin molekulát a gerincvelőben találjuk.

    „Ez egy nagy lépés a neuropátiás fájdalom megértésében és kezelésében.“ – mondja Patti. Már dolgoznak rajta, hogy megtalálják az említett molekula termelését célzottan blokkoló anyagot.

    Eltérések a mikroanyagcserében

    A kiváltó molekulát a neuropátiás lábfájdalomban szenvedő patkányok vizsgálata során fedezték fel. A sejtek és szövetek anyagcseréjében bekövetkezett eltéréseket összevetették egészséges patkányok szövetmintájával.

    Nem a gének és fehérjék vizsgálatára fókuszáltak, hanem olyan kis molekulákra, amilyenek a cukrok vagy az aminosavak.  Ezek azok a molekulák, amelyek a sejtek aktivitását folyamatosan befolyásolják. - magyarázza Patti.

    Az injekció idegfájdalmat hív elő

    Annak megállapítására, hogy valóban ez a molekula okozza-e az idegi fájdalmat, a tudósok egy további tesztet végeztek el: Egészséges patkányok gerincvelőjébe injekcióztak dimethylsphingosint, a dózist a beteg patkányokban talált mennyiség szerint állították be. 24 órán belül jelentkeztek a korábban egészséges állatoknál a neuropátiás tünetek. Ezzel bizonyították a dimethylsphingosin fájdalmat kiváltó szerepét.

    A tudósok elmondása szerint az még nem világos, hogyan is hívja elő a fájdalmat a molekula az idegvégződésekben, ezért további vizsgálatokat terveznek. Azt azonban már tudják, hogy többek között ez a molekula felelős számos gyulladásos folyamatot elindító anyag kiválasztásáért.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2014.06.07 02:51, Megjelenés: 2014.06.07 02:51
   • Cikkajánló

    Alváshiány

    Alváshiány

    Cs. K., fordító

    Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    A kínzó fájdalmak csillapíthatóak lennének a szakambulanciákon

    A fájdalom megjelenése az emberi szervezetben nem más, mint egy önvédelmi reakció. Jelzés arra, hogy valamilyen káros, gyógyításra váró folyamat zajlik valahol a testünkben, amire mindenkor komoly figyelmet kell fordítani, és az okokat ki kell vizsgáltatni.

    Miért fáj az ágyékom?

    Ha az övvonal alatt fájdalmat érez, az valószínű ágyéki fájdalom lehet. Fontos, hogy a fájdalom oka kiderüljön.

    7 tünet, ami krónikus fájdalom szindrómára utal

    A hat hónapnál tovább tartó fájdalom esetében krónikus fájdalomról beszélhetünk, amely az ördögi kör kezdő elemeként beindíthat egy egyre romló folyamatot. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban lehetséges megszakítani a lefelé tartó spirált.

    A krónikus fájdalom

    Az akut fájdalom egy figyelmeztető jel. Krónikus fájdalom esetén ezzel szemben a fájdalom eredeti jelző funkcióját elveszíti, és állandósul. Az idegsejtek újra és újra olyan fájdalmat jeleznek az agynak, amelynek már nincs oka.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.