Egy égéskésleltető adalékanyag hormonzavart okozhat

MTI
megjelent:

Egy égéskésleltető adalékanyag megzavarhatja az emberi hormonháztartást, mivel az ösztrogén női hormon felhalmozódásához vezethet.

A bútorokban, számítógépek, televíziók felületén a gyulladás megakadályozására vagy lassítására használt tetrabróm-biszfenol-A vegyület (TBBPA) úgy viselkedik a szervezetben, mint az ösztrogén, és egy friss kutatás szerint megzavarhatja a hormonszintet szabályozó belső elválasztású mirigyek működését - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap online kiadásában.

Ez a vegyi anyag patkányoknál és egereknél rákot okoz, és évek óta kutatják, mennyire biztonságos. Az amerikai nemzeti egészségügyi intézet (NIH) új kutatása során a TBBPA-t atomi szinten vizsgálták meg 3D-s modellezési technika segítségével, hogy szabad szemmel is láthassák, mit tesz az anyag az emberi szervezetbe kerülve.

"A 3D-eljárással láthatjuk, hogyan kötődik a tetrabróm-biszfenol-A az emberi fehérjékhez, például az ösztrogénhez. Ha egyes anyagok úgy viselkednek, mint a természetes hormonok, az gondot okoz az utóbbiak működésében. Az égéskésleltetőnél azt tapasztaltuk, hogy képes egy olyan enzimhez kapcsolódni, mely az ösztrogén anyagcseréjét irányítja. Ha ez az enzim nem működik, megnő a szervezet ösztrogénszintje. Tudományos kutatások szerint a túl sok ösztrogén számlájára írható a középkorúak hízása is" - magyarázta Linda Birnbaum, a tanulmány egyik résztvevője.

A kutatók remélik, hogy tanulmányukat a cégek felhasználják arra, hogy a jelenleg használt égéskésleltetőknél biztonságosabb alternatívákat fejlesszenek ki.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Endokrinközpont - dr. Békési Gábor PhD, endokrinológus, pajzsmirigy specialista
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.