Egy égéskésleltető adalékanyag hormonzavart okozhat

Szerző: MTI

Egy égéskésleltető adalékanyag megzavarhatja az emberi hormonháztartást, mivel az ösztrogén női hormon felhalmozódásához vezethet.

A bútorokban, számítógépek, televíziók felületén a gyulladás megakadályozására vagy lassítására használt tetrabróm-biszfenol-A vegyület (TBBPA) úgy viselkedik a szervezetben, mint az ösztrogén, és egy friss kutatás szerint megzavarhatja a hormonszintet szabályozó belső elválasztású mirigyek működését - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap online kiadásában.

Ez a vegyi anyag patkányoknál és egereknél rákot okoz, és évek óta kutatják, mennyire biztonságos. Az amerikai nemzeti egészségügyi intézet (NIH) új kutatása során a TBBPA-t atomi szinten vizsgálták meg 3D-s modellezési technika segítségével, hogy szabad szemmel is láthassák, mit tesz az anyag az emberi szervezetbe kerülve.

"A 3D-eljárással láthatjuk, hogyan kötődik a tetrabróm-biszfenol-A az emberi fehérjékhez, például az ösztrogénhez. Ha egyes anyagok úgy viselkednek, mint a természetes hormonok, az gondot okoz az utóbbiak működésében. Az égéskésleltetőnél azt tapasztaltuk, hogy képes egy olyan enzimhez kapcsolódni, mely az ösztrogén anyagcseréjét irányítja. Ha ez az enzim nem működik, megnő a szervezet ösztrogénszintje. Tudományos kutatások szerint a túl sok ösztrogén számlájára írható a középkorúak hízása is" - magyarázta Linda Birnbaum, a tanulmány egyik résztvevője.

A kutatók remélik, hogy tanulmányukat a cégek felhasználják arra, hogy a jelenleg használt égéskésleltetőknél biztonságosabb alternatívákat fejlesszenek ki. (http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/10266838/Flame-retardant-chemicals-in-furniture-can-mimic-oestrogen-say-scientists.html)

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Szója és pajzsmirigy

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó...

Koronavírus és pajzsmirigy...

A pajzsmirigyzavarok igen sok embert érintenek, azon belül is nagy többség az autoimmun Hashimoto-betegséggel küzd. Az állapot rendszerint könnyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.