A végbéltályog okai, tünetei és kezelése

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A végbéltályog a végbelet körülölelő zsírral és kötőszövettel kitöltött tér bakteriális fertőzése és gyulladásos folyamata. Kezelés nélkül a terület idővel gennyes váladékot és szövettörmeléket tartalmazó üreggé válik.

A végbéltályog kialakulásának oka

A végbél körüli bőrben számos mirigy helyezkedik el, ami normál esetben a külvilág felé szabad járattal rendelkezik. Ha ezek a járatok valami oknál fogva (pl. alkati tényezők, székelési szokások) eltömődnek, akkor a vastagbélben és bőr felszínén normál esetben is jelen lévő baktériumok a járatban „ragadva” fertőzést váltanak ki, ami nem a külvilág felé, hanem a bőr és a körben lévő kötőszövetek mélyebb rétegei felé terjednek, tályogot alakítva ki.

Bármilyen életkorban és mindkét nem esetén kialakulhat, de jellemző, hogy felnőtt férfiak körében valamivel gyakoribb kórkép.

Fokozott kockázatú betegcsoportnak tekintendők a cukorbetegek, a rossz higiénés körülmények között élők, a gyengült immunrendszerrel rendelkező betegek (pl. daganatos betegek, HIV-fertőzöttek).

Emellett a végbél terület sérülése (idegentest, pl.szálka távozása a széklettel), vagy műtéti beavatkozás is növelheti a fertőzés kockázatát.

Mik a végbéltályog tünetei?

A tályog kifejezett fájdalommal jár. A gyulladt terület meleg, duzzadt, piros, nyomásérzékeny. A mélyebben elhelyezkedő tályogok a fájdalom mellett székeléskor okoznak panaszt (székletürítési zavar, esetleg képtelenség). Jellemző, hogy a folyamat - a gyulladás miatt - hidegrázással, magas lázzal jár.

A legtöbb esetben már egy kikérdezés és a tünetek alapján felállítható a diagnózis. Egy egyszerű, manuálisan végezhető vizsgálattal (rektális digitális vizsgálat) könnyen felismerhető a tályog. Ritkán az ujjal nem elérhető magasságban elhelyezkedő tályogok igazolására szükséges lehet egyéb képalkotó vizsgálat, pl. rektális ultrahang (extrém ritka, atípusos elhelyezkedés esetén kismedencei MR jöhet szóba).

A tályog műtét

A terápia sebészi: a tályog üreget alaposa fel kell tárni, minden járatát, rekeszét alaposan ki kell kaparni, tisztítani, mosni. A területet nyitva hagyni (nem szabad összevarrni a sebet), hogy feltárás után a tályog teljesen kiürülhessen. Ez akár több napot is igénybe vehet.

Antibiotikus kezelést alapvetően nem kell alkalmazni, de szövődményes esetekben, vagy gyengült immunrendszerű betegeknél szükséges lehet.

Lehetséges szövődmények

Ha nem történik meg időben a sebészeti feltárás, a gyulladásos folyamat a bőrnél kisebb ellenállású kötőszövetek felé, mélyre terjedhet. Nagyon súlyos esetekben akár a hasüregig is eljuthat, ahol hashártyagyulladást alakít ki.

Másik lehetséges szövődmény a fisztula (végbélsipoly), azaz a végbélnyílás melletti járat kialakulása, amelyen keresztül közvetlen összeköttetésbe kerül a végbél a környező szervekkel. Ennek kezelése szintén sebészeti.

További kórképek a végbél környékén

Dr. Dunás-Varga VeronikaForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.